На кого скаржиться бізнес в Україні: Бізнес-омбудсмен відзвітував за квартал своєї роботи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На кого скаржиться бізнес в Україні: Бізнес-омбудсмен відзвітував за квартал своєї роботи

Казна та Політика
1011
Більшість скарг (або 30% від їх загальної кількості) надходить бізнес-омбудсмена на Державну фіскальну службу.
Про це на прес-конференції повідомив бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета.
За його словами, близько 12% скарг надійшло на органи прокуратури, по 7% – на реєстраційну службу, на муніципальні адміністрації, а також на вищі органи влади (Кабмін, Верховну Раду, Президента).
Всього бізнес-омбудсмена надійшло 172 скарги.
За географічним принципом більшість скарг надійшло з Києва та Київської області, а також Дніпропетровської, Харківської та Одеської областей.
Жодної скарги не надходило із Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької, Рівненської областей. Бізнес-омбудсмен в період своєї роботи відвідав Чернігівську та Харківську області.
Після його візиту кількість скарг з цих регіонів збільшилася.
У планах омбудсмена також відвідування Краматорська та Красноармійська Донецької області.
За період роботи бізнес-омбудсмен допоміг бізнесу отримати відшкодування ПДВ на 50 млн грн.
Також була врегульована ситуація на ринку металобрухту (після дій омбудсмена Мінекології скоротило строк видачі ліцензії), омбудсмен активно брав участь у перегляді регулювання ринку пива (парламент вже розглянув у першому читанні відповідні законодавчі поправки і в даний час ведеться робота над удосконаленням системи ліцензування).
Офісом бізнес-омбудсмена підписано меморандум про співпрацю з Державною регуляторною службою, здійснюється взаємодія з питань надання органам влади та місцевого самоврядування рекомендацій щодо реалізації політики з дерегуляції господарської діяльності.
Планується також підписання меморандумів про співпрацю з Генеральною прокуратурою, Міністерством внутрішніх справ, ДФС, Мін’юстом.
За квартал роботи бізнес-омбудсмена було виявлено ряд системних проблем. У сфері ведення ДФС: затримки з поверненням ПДВ; проблеми, пов’язані з покаранням за розбіжність фактичної і юридичної адрес підприємств; збої в системі подачі електронної звітності. У сфері зовнішньоекономічної діяльності: обмеження експорту компаній і застосування санкцій у вигляді індивідуального ліцензування; тимчасова заборона на продаж імпортних ліків. Проблеми, що стосуються порушення прав: невиплата компенсацій за мобілізацію співробітників, невиконання чиновниками судових рішень, винесених на користь держави, суперечливі рішення органів місцевого самоврядування, що стосуються прав підприємств, безпідставне порушення кримінальних справ.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас