Обвал на біржах Китаю став найбільшим за 20 років - втрати оцінили в трильйони доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обвал на біржах Китаю став найбільшим за 20 років - втрати оцінили в трильйони доларів

Фондовий ринок
3413
Більше 500 китайських компаній зупинили котирування своїх цінних паперів через різкий обвал фондових бірж Китаю. Тим часом Пекін намагається зупинити найбільший спад вартості акцій за останні двадцять років.
Про це повідомляє Financial Times.
Видання зазначає, що ще кілька місяців тому китайський фондовий ринок був світовим лідером у зростанні. Однак тепер фондові біржі КНР потерпають від різкого обвалу через маржинальну торгівлю, або використання боргів для купівлі цінних паперів. Вона породила побоювання появи “економічної бульбашки”.
Таким чином, цінні папери компаній, що котируються на фондових біржах КНР, втратили значну частину своєї вартості. Загальна сума збитків становить близько 3 трильйонів доларів.
Китайські компанії відреагували на це зупинкою торгів на Шанхайській і Шеньчженьській біржах.
Офіційний Пекін намагається стабілізувати основні показники, скуповуючи акції компаній з високою ринковою капіталізацією, скорочуючи первинну публічну пропозицію і зменшуючи торгові збори. Але все це поки не спрацювало.
Зростання обох китайських бірж в цьому році становить 36%, хоча ще місяць тому цей показник становив 122%. Таким чином, за період з 12 червня Шанхай і Шеньчжень разом обвалилися на третину. Це найбільш масштабне скорочення в Китаї з 1992 року.
Торік в МВФ визнали, що Китай обігнав США і став першою економікою в світі. Свій економічний успіх Пекін намагався використовувати для посилення політичної ваги у світі. Нещодавно в Китаї офіційно створили “конкурента” Світового банку та МВФ. Головою АБІІ, швидше за все, стане колишній міністр фінансів Китаю Цзінь Ліцюнь. А сам банк запрацює наприкінці 2015 року.
За матеріалами:
Financial Times
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас