Єврокомісія хоче бачити "газовий план" України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія хоче бачити "газовий план" України

Енергетика
802
ЄС готовий надати допомогу Україні у залученні коштів міжнародних фінансових інститутів для оплати газу, але хоче побачити план таких закупівель.
Про це повідомив віце-президент Єврокомісії з питань енергетичного союзу Марош Шефчовіч за результатами проведених напередодні у Відні тристоронніх газових переговорів.
Що є найважливішим, і ми про це чітко говорили вчора (на газових переговорах у Відні – ред.), нам необхідно побачити фінансовий план щодо поставок газу, який повинен бути представлений “Нафтогазом” і українським керівництвом “, – сказав Шефровіч.
“Адже ми також хотіли б побачити, скільки газу може бути закачано в сховища з власного видобутку, як вони бачать використання грошей, наданих за різними інструментами фінансової допомоги”, – сказав віце-президент Єврокомісії.
Він підкреслив, що ЄС готовий надати в цьому допомогу, але спочатку хоче побачити, як “Нафтогаз” і керівництво України виконують це “домашнє завдання”.
“Існують всі передумови, що українська сторона належним чином підготується до зимового сезону. Ми готові надати Україні допомогу, в тому числі в переговорах з фінансовими інститутами, щоб досягти необхідного рішення щодо фінансування закупівель газу”, – заявив Шефчовіч.
Він пояснив, що нині в українських газових сховищах знаходиться близько 12 млрд кубометрів газу. За експертними оцінками Єврокомісії, для забезпечення початку опалювального сезону і транзиту газу в ЄС взимку в цих сховищах необхідно мати близько 19 млрд.
Отже необхідно ще 7 млрд кубометрів, які Україна може отримати протягом наступних 3-3,5 місяця, купуючи російський газ, або повністю покладаючись на реверсивні потоки, або завдяки власному видобутку.
За оцінками експертів Єврокомісії, враховуючи тенденції ціноутворення на європейському газовому ринку, Україні для закупівлі зазначених 7 млрд кубометрів газу необхідно акумулювати 1,4-1,5 млрд доларів.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас