Банкіри прогнозують збереження тенденції до приросту депозитного портфеля в гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри прогнозують збереження тенденції до приросту депозитного портфеля в гривні

Кредит&Депозит
1907
Тенденція до зростання гривневого депозитного портфеля в банках, вперше з початку року зафіксована в квітні, може зберегтися в середньостроковій перспективі, вважають банкіри.
“З початку травня на ринку було невелике затишшя, викликане тривалими святами, але вже ближче до кінця місяця ситуація вирівнялася: ми у ВТБ Банку (Україна) продовжуємо спостерігати позитивну динаміку приросту депозитного портфеля в гривні. Незначна негативна динаміка січня і лютого змінилася стабільним приростом: за підсумками березня приріст строкових депозитів у гривні склав близько 2%, у квітні – 6,3%, у травні – 1,6%, що дозволило вийти на загальний позитивний приріст за підсумками п’яти місяців на 1,2% “, – сказала начальник відділу ощадних продуктів і розрахунково-касового обслуговування ВТБ Банку (Україна) Катерина Чебурахіна.
Як повідомив заступник голови правління банку “Кредит Дніпро” Андрій Мойсеєнко, приріст вкладів населення в національній валюті в банку вперше з початку року було зафіксовано у квітні на рівні 1%, а впродовж травня він виріс на 9%.
“Подібні обнадійливі тенденції обумовлені кількома чинниками: зниження високого градуса панічних настроїв у суспільстві, відносна стабілізація курсу національної валюти, зростання рівня фінансової грамотності населення у зв’язку з потрясіннями на банківському ринку попередніх кризових місяців, а також очікувані позитивні сигнали від західних кредиторів України”, – сказав він.
Голова правління Ідея Банку Михайло Власенко вважає, що в травні депозитний портфель фізичних осіб в банківській системі може зрости на 2%.
“З квітня спостерігається поступовий приріст депозитів – загалом 0,4%, зокрема фізичних осіб – 2,4%. Така ж тенденція продовжилася в травні, за підсумками якого очікується приріст за депозитами фізичних осіб у межах 2%”, – сказав банкір .
Як зазначив директор казначейства Райффайзен Банку Аваль Володимир Кравченко, приплив депозитів у гривні дозволив банкам істотно наростити гривневу ліквідність.
“Відтік депозитів з банківської системи, дійсно, сповільнився, а по деяким банкам спостерігається приплив депозитів фізичних осіб у гривні. Поряд з цим помітно приросли депозити і залишки на поточних рахунках юридичних осіб. Все це в цілому зняло напругу в плані гривневої ліквідності і на даному етапі можна говорити навіть про надлишкову ліквідність, яку банки інвестують в депозитні сертифікати НБУ “, – сказав В. Кравченко.
“Рівень процентних ставок у гривні на міжбанківському ринку диктується ставками депозитних сертифікатів НБУ. Будь-яке пониження цих ставок в умовах надлишкової ліквідності призведе до відповідного зниження ставок на міжбанку”, – додав він.
Директор департаменту розвитку та підтримки роздрібного бізнесу Промінвестбанку Андрій Карякін зазначив, що найбільш популярними є короткострокові гривневі вклади. При цьому спостерігається перетікання коштів клієнтів з депозитних рахунків на поточні.
“Банки стали підвищувати процентну ставку на залишок коштів клієнтів на поточних рахунках, що непрямим чином також стимулює перерозподіл коштів між депозитними і поточними рахунками”, – додав він.
Банкіри прогнозують зниження ставок за гривневими депозитами.
“Зниження інфляції, стабілізація курсу гривні і продовження взаємодії України з МВФ створюють основу для зниження рівня процентних ставок по депозитах. Орієнтиром будуть дії НБУ щодо зниження облікової ставки. Слід врахувати, що щорічно банки активізують конкуренцію з другої половини року, відзначається зростання ставок. З урахуванням позитивних моментів щодо стабілізації та впливу так званих сезонних коливань ми прогнозуємо зниження процентних ставок за депозитами у гривні не більше ніж на 1-2% “, – сказав М.Власенко.
Аналогічної точки зору дотримується і В. Кравченко.
“Динаміка депозитних ставок у гривні на найближчі кілька місяців – на пониження”, – сказав він.
Голова наглядової ради Укрінбанку Володимир Клименко вважає, що після зниження до кінця літа на 1-2% депозитні ставки в гривні будуть перебувати до кінця поточного року в діапазоні 16-22% залежно від розміру банку та рівня його ліквідності.
“Депозитні ставки в гривні найбільші банки можуть знизити до 16-17%, середні банки – до 20-22%. Більш істотне зниження депозитних ставок станеться після стабілізації економічної ситуації в країні та врегулювання військового конфлікту на Донбасі”, – сказав В.Клименко.
За оцінкою А.Мойсеенко, банки не будуть кардинально переглядати депозитні ставки.
“У найближчій перспективі за умови збереження подібних тенденцій і відносної стабілізації ситуації в країні середньоринкові ставки за депозитами будуть утримувати такі ж позиції, як і сьогодні”, – сказав він.
“Ті ж банки, які будуть пропонувати “понадставки”- 27-28% – лише продемонструють всьому ринку свої проблеми з браком ліквідності”, – додав А.Мойсеенко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас