У Львові створили прототип роботизованої руки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Львові створили прототип роботизованої руки

Технології&Авто
453
1-2 травня у Львові відбувся 24-годинний марафон в рамках робо-Хакатона Cyber pills, в ході якого три українські команди розробили три прототипи руки собівартістю в $300, здатних ворушити пальцями і реагувати на імпульси м’язів.
У марафоні брали участь більше 20 представників трьох команд – aDDDitive и Ultimate Robotics з Києва, а також спільна команда Hackerspace Lviv та резидентів коворкінгу Betaplace зі Львова.
Для створення прототипу використовувалися креслення з відкритим кодом, деталі, надруковані на 3D-принтері, сенсорні датчики і спеціальне програмне забезпечення, розповів співорганізатор Хакатона Андрій Линник.
За його словами, замислювалося захід у форматі конкурсу, навіть передбачався невеликої призовий фонд в 1000 грн для команди, що перемогла. Але в підсумку хакатон втратив конкурентну складову, і призовий фонд витратили на вечірку. «Ми вирішили піти від змагання в бік співпраці. Кожен працював у своєму напрямку, а напрацювання об’єднували. У найближчі тижні вирішимо, що робити з цими напрацюваннями далі », – пояснює Станіслав Джеріха, кофаундер команди ADDDitive, яка допомагала створювати 3D-деталі і ПО.
Радикальних проривів не відбулося, для цього було надто мало часу, говорить Линник. За час марафону хлопці вдосконалили програмний код, протестували і визначили оптимальний набір обладнання для прототипу руки, протестували датчик нервових імпульсів.
«По суті створили фінальний прототип протеза руки за кілька сотень баксів. Один із створених прототипів зміг навіть потримати склянку. Як показала практика, дуже корисно збирати представників різних напрямків і обговорювати створення прототипу в польових умовах», – пояснює він.
На початку травня у Львові пройшла ціла серія хакатонів і лекцій з кібербіоніки та впровадження технологій в повсякденне життя людей. Організували і провели захід коворкінг Betaplace та Центр міської історії Центрально-Східної Європи в рамках Cyber ​​pills for mental health.
Це частина програми Survival Kit for Virtual Reality, одночасно проходить у Миколаєві (Україна), Будапешті (Угорщина), Жиліні (Словаччина). Проект реалізується в рамках програми TANDEM Dialogue for Change, який є частиною проекту MitOst/UNAEDI за підтримки Європейської культурного фонду (ECF).
Нагадаємо, український стартап «Білий мураха» надрукував на 3D-принтері протез руки за $200 для бійця АТО.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас