Доля «Фінанси та кредит» вирішиться в травні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доля «Фінанси та кредит» вирішиться в травні?

Кредит&Депозит
3365
27 квітня відбулися збори акціонерів банку «Фінанси та кредит», який входить до групи найбільших. Ця установа переживає проблеми з платоспроможністю з зими 2014-2015 років, незважаючи на докапіталізацію з боку акціонерів і стабілізаційні кредити НБУ. Клієнти установи вже котрий місяць не можуть отримати повноцінний доступ до своїх грошей.
За підсумками першого кварталу 2015 року «Фінанси та кредит» увійшов у топ-20 банків, які отримали найбільші збитки. Акціонер банку, також відомого у фінансовому світі як «Фініки» − Костянтин Жеваго (9-е місце в списку найбагатших українців, статки − $735 млн). Крім банку «Фінанси та кредит», в активах Жеваго − фармацевтична корпорація «Артеріум», виробник автошин «Росава», а також гірничорудна компанія Ferrexpo. Остання минулого року зменшила чистий прибуток на 30,3% − до $183,84 млн. Вартість акцій компанії на Лондонській фондовій біржі за рік впала:
За інформацією Forbes, Костянтин Жеваго взяв на себе зобов’язання до кінця травня внести в банк власні кошти в розмірі 1,9 млрд грн. Однак у центробанку стверджують, що наразі не отримали від представників акціонера підтвердження цих намірів. «У зв’язку з цим було проведено відповідну зустріч на рівні голови НБУ, і правлінню банку донесли інформацію про готовність регулятора вжити до банку відповідних заходів впливу у разі невиконання планів стосовно докапіталізації», − повідомляє високопоставлене джерело в НБУ.
«У зв’язку з військовими діями на сході країни і несприятливими факторами в економіці погіршилася здатність корпоративних і приватних клієнтів обслуговувати свої зобов’язання перед банком, що, в свою чергу зумовило практично триразове зростання витрат на формування резервів за всіма видами активних операцій з 211,9 млн грн у першому кварталі 2014 року до 688,4 млн грн у першому кварталі 2015 року. Чистий операційний дохід (маржа) банку за 1 квартал 2015 року склав 131,8 млн грн», − повідомили в прес-службі банку.
Про те, що банк не проводить платежі, бо не отримує рефінансування від НБУ, у банку «Фінанси та кредит» почали розповідати своїм клієнтам в лютому. Фізичні особи мають можливість знімати з карт по 500 грн на добу, власників депозитів просять переукладати договори. Юридичні особи, в тому числі власники зарплатних проектів, проводять свої платежі з труднощами − очікування розтягується на тижні й місяці. Клієнти банку на фінансових форумах обговорюють проблеми з отриманням готівки вже протягом кількох місяців. Однак у банку все це називають інформаційним тиском на акціонерів.
За словами співрозмовника Forbes в НБУ, у банку «Фінанси та кредит» на поточний момент вже працює куратор центробанку, тому наступним кроком Нацбанку щодо фінустанови може бути введення тимчасової адміністрації у зв’язку з невиконанням зобов’язань з повернення вкладів.
Нагадаємо, 16 лютого НБУ все-таки надав банку стабкредит у розмірі 700 млн гривень терміном на два роки. Згідно з повідомленням регулятора, гроші надано банку для своєчасного виконання своїх зобов’язань перед вкладниками − фізичними особами. У тому ж місяці Жеваго влив близько 600 млн грн. Зазначимо, що кредит і вливання акціонера на своєчасне виконання цих зобов’язань не вплинули.
«Декілька тижнів тому почалася активна фаза тиску на пана Жеваго, мета якої – стимулювати його до продажу частини акцій групи Ferrexpo для фінансування потреб банку «Фінанси та кредит». Відповідний сигнал надійшов із найвищих державних кабінетів», – сказав один із топ-менеджерів банку, побажавши зберегти конфіденційність.
При цьому в банку відмовилися повідомити, кому може бути цікава купівля акцій Ferrexpo. За словами джерела, за цією комунікацією відразу ж надійшов депутатський запит Юрія Дерев’янка (партія «Воля»), якого вважають людиною, близькою до Олександра Турчинова.
На початку лютого в коментарях для Forbes керівництво повідомило, що банк докапіталізують у першому півріччі 2015 року. Обіцяли, що акціонерами фінустанови до кінця першого півріччя 2015-го заплановано збільшення статутного капіталу на суму понад 2,5 млрд гривень. Як реалізуються ці плани?
У прес-службі банку Forbes розповіли, що сподіваються на порятунок свого активу, щоправда, зовсім з іншими цифрами докапіталізації. «Ми відчуваємо практичні кроки акціонерів, спрямовані на капіталізацію банку. У першому кварталі статутний капітал збільшили на 616 млн гривень, і результати емісії було затверджено на зборах акціонерів 23 березня. Крім того, акціонери залишають за собою право внести ще 84 млн гривень у другому кварталі 2015 року із суми, яка залишилася з першого кварталу», – розповіла прес-секретар банку Наталія Нападовська.
29 травня відбудуться ще одні збори акціонерів, на яких затвердять збільшення капіталу банку. Як вважає екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко, таке зволікання залежить від того, що або банк шукає кошти для докапіталізації, або готується до введення тимчасової адміністрації. «Проблема ліквідності нині дуже гостра. Через це знайти кошти на збільшення капіталу банку непросто. За виживання «Фінанси та кредит» боротимуться до останнього», – резюмує Савченко.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас