Аналітики: АПК залишиться основним експортним локомотивом України мінімум на найближчі 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: АПК залишиться основним експортним локомотивом України мінімум на найближчі 5 років

Аграрний ринок
273
Частка сільськогосподарської продукції в експорті України виросла, і агропромисловий комплекс залишиться основним експортним локомотивом України мінімум на найближчі 5 років.
Таку думку висловили аналітики Da Vinci AG у своєму звіті.
Вони відзначають, що частка сільськогосподарської продукції в експорті України за два місяці 2015 склала 37,9%. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року частка експорту сільськогосподарської продукції зросла на 9,2% у загальному обсязі.
При цьому частка в експорті мінеральних продуктів скоротилася на 4,6% в загальному обсязі експорту, а частка експорту не дорогоцінних металів та виробів знизилася на 2,2%. Частка експорту чорних металів скоротилася на 2,5% в загальному обсязі, а частка виробів з них зросла на 0,1%. Частка експорту продукції машинобудування скоротилася в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 1,1% від загального обсягу експорту – з 10,1% до 9%. В той же час, значно знизилася частка експорту засобів пересування – на 1,8%, з 3,1% до 1,3%. Подібна тенденція пов’язана з втратою підприємств у Криму та на Донбасі, йдеться у звіті.
Таким чином, за прогнозами аналітиків, в Україні була продовжена тенденція посилення АПК в якості основного локомотива українського експорту. Дана тенденція почала більш-менш активно проявлятися останні 6 років. Конфлікт на Донбасі та в Криму і втрата ряду підприємств виступили лише каталізатором цього процесу.
Як вважають аналітики, “надалі тренд буде збережений. АПК залишиться основним експортним локомотивом України мінімум на найближчі 5 років у випадку адекватної державної політики та стабільної військово-політичної ситуації”. При цьому, на їх думку, металургія буде грати другорядну, проте вкрай важливу роль, і її частка не опуститься в середньостроковому періоді нижче 20% від загального експорту.
Аналітики також звертають увагу на зниження частки машинобудування в експорті продукції. Вони радять створювати нові підприємств за участю іноземного капіталу для зборки на території України продукції, орієнтованої на ринки ЄС та країн Азії. У такому разі Україна зможе не тільки переламати даний вкрай негативний тренд, але й наростити частку експорту продукції машинобудування мінімум до рівня 2012 року, говориться в звіті.
“При цьому структура українського експорту буде заснована на трьох основних напрямках: домінантному АПК, який буде нарощувати експорт за рахунок збільшення врожаїв і збільшення пропускної спроможності портів; субдомінантного металургії, яка поступово буде втрачати своє значення, проте ще довго залишатиметься одним з лідерів експорту; субдоминантного машинобудування, яка в міру збільшення кількості нових потужностей і географічних векторів експорту, може, зрештою, стати рівнозначною за обсягами експорту металургійної галузі “, – прогнозують аналітики.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас