Рейтинг материнських іноземних банків-2015 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рейтинг материнських іноземних банків-2015

Кредит&Депозит
4443
Іноземні банківські групи традиційно користуються високою популярністю серед клієнтів, тому Forbes вирішив оцінити та відрейтингувати стан фінансового здоров’я материнських банківських груп, дочірні банки яких присутні на ринку України.
Провідні місця в рейтинговій таблиці транснаціональним банкам забезпечило оптимальне поєднання низького ризику країн походження капіталу, стійкої динаміки курсу акцій материнських груп з високою рентабельністю, ліквідністю та якістю активів.
Криза як шанс для дочірніх банків
Таке голосування грішми пішло на користь депозитним портфелям Креді Агриколь Банку, Сітібанку, ОТП Банку та Прокредит Банку, котрі ще два роки тому страждали від цінової конкуренції з боку нинішніх банків-банкрутів. Натомість банки з російським державним капіталом зазнали тиску з боку суспільної думки, що вилилось у значний відток вкладів.
Про вищу надійність іноземних банків свідчить і статистика дефолтів – єдиним іноземним банком, у який за останнє десятиліття було введено тимчасову адміністрацію, став Енергобанк, що через ланцюжок офшорних компаній з Белізу належав громадянину РФ Анатолію Данілицькому і не входив до жодної міжнародної банківської групи.
Зміна мотивів банківських клієнтів з прагнення вищої дохідності до пошуку надійних тихих гаваней дає непоганий шанс на виживання після глобальної кризи дочірнім банкам. Адже, поки вони не можуть продати свої ризикові українські банківські активи їм лишається тільки триматися, мінімізуючи збитки і не втримуючи клієнтську базу.
Іноземні та псевдо-іноземні
Для більшої точності дослідження ми не включали в рейтинг зареєстровані в офшорах псевдо-іноземні банки з вітчизняними кінцевими бенефіціарами, а також відсіяли квазі-іноземні фінансові установи, в яких нерезиденти володіють міноритарною часткою статутного капіталу. Не розглядалися й банки, що входять до небанківських міжнародних груп або напряму належать фізичним особам-нерезидентам, оскільки про них практично не можливо зібрати фінансову інформацію. Єдиним винятком мав стати «Альфа банк Україна», що фактично входить до міжнародної банківської групи, але на момент публікації рейтингу в холдингу ще була доступна річна фінансова звітність.
Роздрібні та корпоративні стратегії
У той же час, існує ширший ряд європейських і російських фінансових холдингів, які залишаються активними конкурентами вітчизняним банкам в роздрібному сегменті ринку, наприклад дочки Unicredit, Raiffeisen International, BNP Paribas, Credit Agricole, Сбербанк чи PKO Bank Polski.
Нинішній рейтинг Forbes дозволяє не лише виявити банки із реальним зовнішнім стратегічним контролем, а й детальніше розібратися в цій достатньо неоднорідній групі іноземних фінустанов з точки зору ризиків материнських структур та потенціалу фінансової підтримки.
Лідери та аутсайдери
Рейтинг іноземних банків в Україні очолили глобальні фінансові холдинги, до складу яких входять шведський СЕБ Корпоративний Банк (SEB Group), німецький Дойче Банк ДБУ (Deutsche Bank), французькі Креді Агріколь Банк (Credit Agricole Group) та Укрсиббанк (BNP Paribas), а також американський Сітібанк (Citigroup).
SEB має негативний досвід поглинання українських банків Ажіо та Факторіал, консолідовані активи яких під брендом «СЕБ Банк» у 2012 році було продано Олександрові Адаричу і перейменовано у «Фідобанк». Нині шведський холдинг присутній в Україні у формі ПАТ «СЕБ Корпоративний Банк», що обслуговує невелику кількість інституційних і корпоративних клієнтів із Скандинавії, Прибалтики та Німеччини, котрі ведуть свій бізнес в Україні.
Аналітики SEB Group дають не дуже втішні прогнози українській економіці, очікуючи продовження довготривалого російсько-українського конфлікту, а також падіння ВВП у 2015 році на 6%, зазначаючи, що девальвація гривні через підвищення обсягів експорту може дати позитивний 1% росту в 2016-му. Така уважність до ризиків країн присутності капіталу, принесла SEB чистий прибуток на рівні 19,2 мільярдів шведських крон.
Німецький Deutsche Bank, що в минулому році заробив 1,7 мільярда євро прибутку, не приховує оптимізму з приводу незначної присутності в українському банківському секторі. Згідно даних річного звіту на початок 2015 р. експозиція кредитного ризику групи на Україну була відносно малою на рівні 320 мільйонів євро, а в українському дочірньому банку працювало лише 20 осіб. Геополітична невизначеність, зумовлена воєнними конфліктами в Україні та на Близькому Сході, розглядається найбільшим банком Німеччини серед ключових ризиків для свого інвестиційного портфелю.
Водночас Credit Agricole, друга за обсягом активів банківська група Франції, представлена в Україні універсальним «Креді Агріколь Банк», навіть після закриття відділень в Криму та Донбасі зуміла згенерувати незначний, але позитивний чистий дохід обсягом 16 мільйонів євро, тоді як прибуток усього глобального бізнесу склав 5,3 мільярда євро.
Спеціалізуючись на фінансовому обслуговуванні аграріїв та міжнародних корпорацій, Credit Agricole розглядає Україну серед 6 ключових країн для універсального банкінгу на рівні з Італією, Польщею. Сербією, Марокко та Єгиптом. Проте, діяльність банку в Україні в минулому році була затьмарена необхідністю збільшувати резерви під кредитні ризики і негативним девальваційним ефектом.
Активи зарубіжних банків, присутніх у банківській системі України, 01.01.2015, млн. євро
Разом з тим топ-менеджерами материнського банку була задекларована підтримка українській дочірній структурі, а голова наглядової ради Жан-Поль Сабе запевнив громадськість, що BNP Paribas Group немає жодного наміру залишати український ринок. На рівні групи рік виявився успішним і ознаменувався придбанням 50% компанії LaSer, а також 100% німецького DAB Bank та польського BGZ.
Американський холдинг Citigroup присутній в Україні у формі дочірнього банку Сітібанк (Україна) з 1998 року. Уже на той час наша країна стала сотою в списку глобальної мережі фінансового гіганта. Відтоді стратегія дочірнього банку мало змінилася – американці не цікавляться вітчизняними мас-маркетом, надаючи перевагу обслуговуванню корпоративних клієнтів, інших банків та уряду.
Кредитування юридичних осіб, торгові, інвестиційні і валютні операції дозволили Сітібанку отримати найбільший прибуток у банківській системі України за 2014 рік обсягом 1,38 млрд грн., паралельно наростивши депозитний портфель юридичних осіб на 66%.
Схожу модель ведення бізнесу обрав ІНГ Банк Україна – дочірній банк голландської ING Group, зафіксувавши прибуток у розмірі 229 мільйонів гривень.
В середину рейтингової таблиці в основному потрапили фінансові холдинги з країн Центральної і Південної Європи та Росії, котрі більш активні в українському рітейлі, однак мали дещо нижчі загальногрупові показники за рейтинговими факторами.
До останнього часу відкритим залишалось питання, чи докапіталізує свою «дочку» італійська група Unicredit, оскільки вона раніше не приховувала свого бажання покинути український ринок. Однак на початку квітня стало відомо, що Укрсоцбанк все ж таки докапіталізовують на $500 млн.
«У червні, після загальних зборів акціонерів, буде завершено збільшення статутного капіталу на суму $250 млн, що доповнить $250 млн, спрямовані на посилення капіталу в березні. Така сума не тільки відповідає вимогам НБУ і результатам стрес-тестування МВФ, але й створює банку додаткову подушку безпеки на майбутнє» – заявив голова правління банку Граціано Камелі.
Угорський OTP і австрійський Raiffeisen Bank International закінчили рік зі збитками, не без вкладу українських «дочок». Втім, незважаючи на негативні прогнози і політику урізання витрат центральноєвропейські фінустанови не збираються лишати наш ринок.
Олег Сорока, фінансовий директор Райффайзен Банку Аваль, запевнив читачів Forbes, що питання про зміну власників не буде виноситься на найближчі збори акціонерів. А під час 2014 року дочірньому банку не потрібно було особливої зовнішньої фінансової допомоги з Австрії, адже банк дотримувався достатнього рівня регуляторного капіталу.
Банкір вважає головним негативним наслідком нинішньої кризи неможливість будувати будь-які середньострокові плани діяльності через волатильність і непередбачуваність більшості зовнішніх чинників, таких як анексія Криму, війна на Донбасі та значна девальвація національної валюти.
В свою чергу в Кредобанку ліквідність підтримується за рахунок відкритих кредитних ліній: короткострокової на $32 млн та довгострокової – на $50 млн. В банку наголошують, що їхній стратегічний акціонер – польський банк PKO Bank Polski – неодноразово наголошував на своїй стратегічній зацікавленості українським ринком та на своїх планах нарощення обсягів бізнесу в Україні.
Тарас Проць, член правління АТ «ОТП Банк», розповів Forbes про збільшення капіталу української «дочки» у першому кварталі шляхом конвертації субординованого боргу в капітал за рахунок додаткової емісії акцій та премії, авторизованої акціонером, на суму 1,2 мільярда гривень. У другому кварталі за підтримки і під гарантію з боку материнського банку ОТП банк планує здійснити пролонгацію субординованого кредиту ЄБРР на $65 мільйонів, щоб його враховувати в регулятивному капіталі.
До речі, топ-менеджер спростував вірусну новину про можливість входження ЄБРР в акціонерний капітал ОТП банку, зазначивши, що в заголовках медіа було спотворено суть оригінального повідомлення, адже мова йде лише про пролонгацію старого субординованого кредиту.
«Керівництво OTP дотримується думки, що хоч у тяжкі часи в 2015 році українська дочка об’єктивно продовжить зазнавати збитків, їхній обсяг повинен зменшуватись разом зі скороченням витрат і реалізацією комплексної програми оптимізації процесів», – пояснює Тарас Проць.
Рентабельність середньорічного капіталу зарубіжних банків за 2014 рік, %
Разом з тим, в російських акціонерів Промінвестбанку та Форвард-Банку – Внєшекономбанка і Банка Русский Стандарт менш сприятливе поєднання рейтингових показників.
Пєтрокомерцбанк, який ще на початку року належав однойменному російському банку, на даний момент проданий 11 невідомим фізичним особам. Його колишня материнська структура за підсумками 2014 року могла би набрати лише 1,95 балів, відтак низькі позиції в рейтингу іноземних банків можуть свідчити про ризик виходу інвесторів або згортання бізнесу.
Найнижчі сходинки рейтингової таблиці посіли транснаціональні банки з грецьким капіталом Eurobank EFG та Piraeus Bank. Зокрема Universal Bank, який є учасником групи Eurobank, за рішенням акціонерів у листопаді 2014 року отримав збільшення капіталу більш ніж на 500 млн грн. “Було стверджено трирічну програму розвитку Universal Bank Групою, що демонструє наявність довгострокових планів Eurobank щодо банку в Україні”, – переконують у банку.
Загалом, слід пам’ятати, що навіть аутсайдери рейтингу іноземних банків залишаються останніми серед групи кращих, адже чимало банків з вітчизняним капіталом знаходяться у більш складному становищі.
Відношення відрахувань до резервів під знецінення позик до кредитного портфелю, %
Банкіри – про майбутнє іноземних фінансових холдингів в Україні
Олег Сорока, Райффайзен Банк Аваль:
«В умовах непередбачуваності та існування багатьох обмежень на фінансовому ринку – низька ймовірність цікавості з боку нових іноземних інвесторів. Проте при впровадженні тих реформ, які зараз ініціює НБУ, і становленні стійкого позитивного тренду в економіці – може стати цікавою. Внаслідок змін, які відбуваються в банківській системі є велика ймовірність того, що домінуючу частку будуть мати іноземні (західні та російські), а також українські державні банки. Частка банків з українським капіталом знизиться.»
Тарас Проць, ОТП Банк
«Судити про наміри того чи іншого банку частково можна по проведеним заходам докапіталізації. Очевидно, що якщо іноземний материнський банк вкладає кошти в капітал української дочки, він робить це не для того, щоб завтра піти з України, зазнавши ще більших збитків. Свої наміри про ту чи іншу капіталізації задекларували основні великі західні банки.»
Роман Лепак, директор Департаменту організації Банку, стратегії та PR ПАТ «Кредобанк».
В найближчі 2 роки частка іноземного капіталу в банківській системі зберігатиметься в межах 30-35%, тобто суттєво не змінюватиметься. Більшість наявних іноземних інвесторів залишатимуться в Україні у цей період. Скорочення питомої ваги російського капіталу також не очікується з огляду на підтверджену готовність російських державних банків проводити значну докапіталізацію дочірніх банків. Майже 100% притоку іноземного капіталу буде обумовлено необхідністю виконання вимог регулятора по збільшенню капіталу за результатами діагностичного обстеження банків у 2015 році. Поява нових закордонних інвесторів в банківському секторі у найближчі 2 роки малоймовірна, а в середньостроковій перспективі залежить від результатів реформування української економіки та зростання її інвестиційної привабливості.
Роман Корнилюк
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас