Іпотечним боржникам дали новий шанс на збереження житла, - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотечним боржникам дали новий шанс на збереження житла, - юристи

Кредит&Депозит
2880
Українським банкам заборонили вільно використовувати нотаріальний напис для стягнення іпотечних застав і виселення кредитних неплатників з житла. Відповідне рішення виніс Верховний суд, розглядаючи справу №6-141цс14.
«Після введення мораторію на стягнення банками іпотечних квартир, банки дуже швидко почали його обходити – стали стягувати житло людей не за допомогою рішень судів, а за допомогою виконавчого напису нотаріуса. І результат був все той же – люди залишалися без даху над головою. ВСУ ж своїм рішенням дало позичальникам шанс уникнути такої долі: він заборонив накладати виконавчий напис у випадках, коли заборгованість по кредиту не була визнана безперечною. Тобто, якщо позичальник не згоден з виставленим банків рахунком (наприклад, вважає некоректною суму боргу) – він може оскаржити його рішення про стягнення застави. Як тільки він подасть позов до суду – почне оскаржувати заборгованість, банк тут же втратить право використання нотаріального напису. І, відповідно, не зможе ним скористатися для виселення людей», – пояснив новий документ старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Причому, юристи запевняють, що рішення ВСУ не дозволить банкам відразу застосовувати два методи – і нотаріусів, і суди. «Висновки в судовому рішенні говорять про неможливість банку одночасно звертатися до суду з позовом про стягнення заборгованості з боржника за кредитним договором та до нотаріуса для отримання виконавчого напису про звернення стягнення на заставне майно. На те, що було передано у заставу як забезпечення виконання зобов’язань боржника за кредитним договором », – підтвердив юрист ECOVIS Бондар і Бондар Євген Гончаренко.
Основна порада, яку юристи дають іпотечним позичальникам – намагатися, швидше оскаржувати (подавати позов до суду) претензії банку. Найчастіше суперечки виникають із сум заборгованості, які сторони не можуть узгодити. І юристи запевняють, що для контратаки проти банку людині легко знайти відповідь на головне питання: коли саме фінустанова спробує скористатися виконавчим написом?
«Факт отримання позичальником письмової вимоги від банку про необхідність виконання належним чином своїх зобов’язань за кредитним договором може свідчити про те, що банк по закінченню тридцятиденного строку збирається звернутися до нотаріуса для отримання виконавчого напису, щоб почати процедуру стягнення заставного майна», – пояснив юридичну кухню Євген Гончаренко.
При цьому він порадив діяти тут же. «У такому разі необхідно підготувати письмову відповідь банку з обґрунтуванням своєї незгоди з розміром суми заборгованості, з доданням необхідних доказів, що буде свідченням того, що залишок суми заборгованості за кредитним договором не є безперечним», – підсумував експерт.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас