НБУ скасував обмеження при оплаті імпорту життєво необхідних товарів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ скасував обмеження при оплаті імпорту життєво необхідних товарів

Казна та Політика
706
Національний банк України з 10 квітня скасував вимогу про обов’язкове використання акредитивної форми розрахунків при імпорті на суму понад $ 500 тис. Для операцій з купівлі за прямими контрактами з їх виробниками деяких життєво необхідних товарів: нафти, бензину, дизпалива, медичних виробів для гемодіалізу та лікування хворих онкологічними захворюваннями, а також товарів військового призначення.
“Рішення про встановлення певних винятків із загальних правил здійснення валютних операцій для життєво необхідних для економіки і громадян товарів прийнято після низки консультацій з імпортерами і банками з метою забезпечення стабільного імпорту цих товарів в Україну”, – йдеться в повідомленні НБУ.
Нацбанк уточнює, що це рішення оформлене постановою правління №222 від 9 квітня, якою вносяться зміни до постанови про адмінограніченіях №124 від 23 лютого цього року.
У той же час новими поправками НБУ “з метою запобігання непродуктивному відпливу капіталу за кордон” наділив себе повноваженнями запитувати і отримувати від уповноваженого банку копії додаткових документів, необхідних для з’ясування обставин конкретної операції.
Як повідомлялося, у зв’язку з різким падінням курсу гривні НБУ 23 лютого посилив адміністративні обмеження на валютному ринку, зокрема, ввів норму про обов’язкове використання акредитивної форми розрахунків при імпорті на суму понад $ 500 тис. У зв’язку зі складнощами для українських компаній в нинішній ситуації домогтися таких умовах розрахунків Нацбанк 3 березня відстрочив на місяць (до 3 квітня) вступ цієї норми при імпорті життєво необхідних товарів, визначення яких дано в прийнятому наприкінці 2014 законі “Про стабілізацію платіжного балансу України”. Крім перерахованих вище, Верховна Рада, зокрема, віднесла до них електроенергію, неопромінені паливні елементи для АЕС (ТВЕЛи), вугілля, кокс, природний газ (у звичайному та зрідженому стані).
В останні дні НБУ відзначає стабілізацію ситуації на валютному ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас