Близько тисячі тонн пластика плаває на поверхні Середземного моря - вчені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Близько тисячі тонн пластика плаває на поверхні Середземного моря - вчені

Світ
1894
Близько тисячі тонн пластику плаває на поверхні моря – в основному це фрагменти пляшок, пакетів та упаковок, передає Російська служба Бі-бі-сі з посиланням на дослідження, результати якого опубліковані в журналі PLOS ONE.
Враховуючи біологічну різноманітність та економічну важливість Середземномор’я, наслідки забруднення особливо небезпечні, стверджують іспанські вчені.
Пластикові фрагменти знаходять у шлунках птахів, риб, черепах і китів.
Крихітні шматочки пластику були також виявлені в устрицях і мідіях на узбережжі північної Європи.
“Ми розглядаємо Середземне море і зону, у якій накопичилася величезна кількість пластикового сміття”, – говорить Адресу Косар з університету Кадіса в Іспанії.
“Забруднення моря пластиком усього лише півстоліття після початку широкого застосування цього матеріалу стало проблемою планетарного масштабу, що вимагає вироблення стратегії боротьби з цією проблемою”, – вважає Косар.
Пластик накопичується у Середземному морі – так само як і в океанічних круговоротах течій в Індійському океані, Північній Атлантиці, північної частини Тихого океану, Південній Атлантиці і на півдні Тихого океану.
Велика кількість пластику була також виявлена і в інших морях, включаючи Бенгальську затоку, Південно-Китайське море, Баренцове море, Північний Льодовитий океан.
Коментуючи результати дослідження, доктор Девід Моррітт із Лондоского університету пояснив, що вчені особливо стурбовані крихітними шматочками пластику (менше п’яти міліметрів у довжину), відомих як мікропластик.
Згідно з іспанськими дослідниками, під цю категорію підпадає до 80% пластику у Середземному морі.
“Ці дуже маленькі пластикові частинки ковтаються представниками морської фауни і можуть виділяти хімічні речовини”, – пояснює Моррітт.
“Пластик не розкладається у навколишньому середовищі – ми повинні більш ретельно підходити до його утилізації, переробляти і скоротити використання”.
Середземне море становить менше 1% площі світового океану, але відіграє важливу роль з економічної та екологічної точки зору.
У ньому мешкає від чотирьох до 18% усіх морських видів; крім того, воно забезпечує прибуток від туризму та рибної ловлі для середземноморських країн.
“Враховуючи біологічну цінність і концентрацію економічної діяльності у Середземному морі, ефект від забруднення пластиком для життя тварин, риб і людей може бути особливо показовим у цій зоні”, – говорить Андрес Косар.
Раніше повідомлялось, що, на думку вчених, у світовому океані плаває порядку 269 тисяч тонн пластмаси.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас