Через проблеми з посівною в Україні очікується чергове зростання цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через проблеми з посівною в Україні очікується чергове зростання цін

Аграрний ринок
2421
Побічним ефектом від непідйомної для селян вартості гербіцидів, добрив і дизпалива стануть ціни на овочі та хліб – вже до літа вони можуть додати вдвічі.
Відзначимо, посівна кампанія стартує до кінця березня.
За словами заступника голови Мінагрополітики Ярослава Краснопільського, ту ж пшеницю в травні 2014-го закуповували по 2,5 тис. грн/тонна, а в травні-2015 ціну підвищать до 5 тис., що дасть максимальну вартість хліба в 9-10 грн, пишуть Вести.
“Разом з девальвацією гривні подорожчали всі ресурси посівної: насіння, паливно-мастильні речовини, добрива. Значить, скорочуються площі під посадку культур, які вирощувати нерентабельно. Загальний обсяг буде менше, до осені отримаємо подорожчання, – розповіла Агроексперт Тетяна Гетьман. – Це торкнеться борщового набору, томатів”.
Глава фермерського господарства “Перлина Турії” Володимир Яренчук з Волині скорочує посіви картоплі з 100 до 50 га, буряків – з 200 до 100 га. Каже, що інакше не може, якщо дизпаливо подорожчало в 2,5 рази.
“Придбали дизель за старою ціною (близько 10 грн/літр) – зберігаємо його до початку робіт. А ось з добривами не склалося, і вільних грошей на їх купівлю вже немає: торішню пшеницю віддали за старою ціною, зараз продавати нічого. Будемо економити” , – сказав фермер із Запорізької області Олександр Шевченко.
Деякі малі та середні господарства виходять з положення, займаючи у банків – але ті накрутили процентну ставку до 25-30% річних і нерідко вимагають застрахувати врожай.
“Наш комерційний банк дав кредит під 24%, як благонадійним позичальникам. Вже ввалюємо гроші в землю – сіємо весняні культури, підгодовуємо озимі, – розповіла фермер Ліна Бойченко з-під Запоріжжя. – А осені чекаємо з побоюванням. Може, кредит і не віддамо”.
Але найбільші проблеми у тваринників. Корми додали в ціні в 2-2,5 рази, а переробники відмовляються збільшувати закупівельні ціни м’яса і молока.
“Вже сьогодні люди купують свинину і яловичину по 100 грн/кіло, переходять на курку. А фермерам через це доведеться забивати худобу: тримати її нерентабельно”, – сказала експерт агроринку Марія Колесник. На місцях цей процес відчувається болісно.
“Я на колінах готовий стояти. У мене молочне стадо 1200 голів, я його з Франції, Німеччини звозив. І ще м’ясне – 300 голів: волинська м’ясна порода, схрещена з французьким “лімузином”. Краща корова. При ціні в $1,02/кіло м’яса до осені не залишу нічого, – поскаржився фермер Володимир Яренчуки. – Будемо їсти аргентинського буйвола “.
Як повідомлялось, черговий виток девальвації гривні в лютому, внаслідок чого подорожчав, в першу чергу, бензин, а також підвищення цін на енергоресурси з 1 квітня спричинить чергове зростання цін на багато товарів і послуг, в які вже зараз закладається майбутнє подорожчання.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас