Газпром погрожує припинити постачання газу Україні вже через два дні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром погрожує припинити постачання газу Україні вже через два дні

Рекламний ринок
2482
Україна не внесла передоплату за березень і форсує вибірку поточної оплати – це створює ризик передчасної витрати авансу і припинення поставок, заявив журналістам глава “Газпрому”.
“Україна не зробила своєчасно нову передоплату за газ. На сьогодні залишилося передплаченого газу тільки 219 млн куб. м. На зарахування коштів від “Нафтогазу” на рахунок “Газпрому” йде близько 2 днів. Тому поставка газу в Україну в обсязі заявки 114 млн куб . м газу вже всього через два дні призведе до повного припинення постачання російського газу в Україну, що створює серйозні ризики для транзиту газу в Європу”, – сказав журналістам голова правління ВАТ “Газпром” Олексій Міллер.
У перший тиждень лютого “Нафтогаз” імпортував приблизно по 20 млн куб. м газу у “Газпрому”, в середині місяця імпорт зріс до 30 млн кубометрів на добу, а на вихідних перевалив за 46 млн куб. м.
Як повідомлялося, НАК “Нафтогаз України” 23 лютого звернувся до ВАТ “Газпром” з вимогою пояснити невиконання заявки на поставку 22 лютого раніше передплаченого газу: замість замовлених в рамках контракту 114 млн куб. м газу “Газпром” поставив тільки 47 млн куб. м.
У “Нафтогазі України” вважають дане невиконання заявки порушенням як контракту на поставку газу між компаніями, так і тристороннього юридично зобов’язуючого протоколу, підписаного міністром енергетики Росії Олександром Новаком, єврокомісаром з енергетики Гюнтером Еттінгером і міністром енергетики України Юрієм Проданом 30 жовтня 2014 в Брюсселі.
НАК 19 лютого подав заявку на поставку 114 млн куб. м газу в Україну через газовимірювальні станції (ГВС) Суджа, Писарівка, Сохрановка, Валуйки, Кобрин і Мозир.
“Згідно п.3.3 Додатки №33 від 30 жовтня 2014 до контракту від 19 січня 2009 року на постачання природного газу,“Газпром” був зобов’язаний безумовно поставити замовлений обсяг не пізніше ніж через дві доби після отримання заявки”, – підкреслили у держхолдингу.
У “Нафтогазі України” пояснили, що, згідно з додатком №33 до контракту, покупець може подати заявку про збільшення добового обсягу поставки до 114 млн куб. м або про зменшення добового обсягу поставки аж до 0 куб. м. Продавець зобов’язаний виконати таку заявку покупця в повному обсязі у разі якщо заявка подана за дві доби до дати передбачуваного збільшення або зменшення добового обсягу поставки.
Допустиме відхилення від добового обсягу поставки становить не більше 6%. Станом на 19 лютого “Нафтогаз” здійснив передоплату за 454 млн куб. м газу. Станом на початок 23 лютого, передплачений баланс становить 287 млн куб. м газу.
“Повідомлення про порушення контракту і Брюссельського тристороннього протоколу було направлено сьогодні в Кабінет міністрів України, Європейську комісію, а також секретаріат Енергетичного співтовариства в рамках процедури швидкого реагування”, – резюмують в НАК.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас