Вкладникам пояснили, які депозитні договори визнають недійсними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладникам пояснили, які депозитні договори визнають недійсними

Кредит&Депозит
15063
Фонд гарантування визнає депозитні договори недійсними при розбивці суми понад 200 тис. грн на декілька вкладів або відкритті рахунку після заборони НБУ.
Фонд гарантування визнає депозитні договори недійсними при розбивці вкладів у сумі понад 200 тис. грн. на декілька вкладів або якщо рахунки вкладника відкриті після заборони Національного банку на відкриття банком нових рахунків фізособам, йдеться в роз’ясненні фонду.
Згідно з роз’ясненнями, уповноважена особа фонду зобов’язана перевірити договори, укладені банком протягом одного року до дня введення тимчасової адміністрації, на предмет виявлення недійсних, і відповідно до Цивільного кодексу, угоди за цими угодами визнаються недійсними без рішення суду.
«Правом про визнання договорів банківського вкладу або банківського рахунку недійсними уповноважена особа фонду користується тільки у випадку, якщо вкладники«розбивають» вклади в сумі понад 200 тис. грн. на декілька вкладів, або якщо рахунки відкриваються з порушенням законодавства (наприклад, наявність постанови Національного банку України, яким введено заборону банку на відкриття нових рахунків фізичним особам. Таке обмеження, як правило, встановлюється при наданні банку статусу проблемного) », – йдеться в роз’ясненні .
Також фонд повідомляє, що в рамках Цивільного кодексу недійсна угода не створює юридичних наслідків, у зв’язку з чим кожна із сторін зобов’язана повернути другій стороні все, що вона отримала, або відшкодувати вартість отриманого.
«У разі визнання за рішенням уповноваженої особи фонду договору банківського вкладу або банківського рахунку недійсним, кошти вкладника мають бути повернені на рахунок, з якого вони були перераховані за договором, визнаним недійсним. У разі незгоди вкладника з рішенням уповноваженої особи фонду про визнання договору банківського вкладу або банківського рахунку недійсним, такий вкладник має право звернутися з відповідним позовом до суду», – наголошується у роз’ясненні фонду.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас