ЄЦБ роздасть гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ роздасть гроші

Кредит&Депозит
332
ЄЦБ ухвалив рішення про початок програми кількісного пом’якшення. Європейський регулятор щомісяця до вересня 2016 збирається витрачати на стимулювання економічного зростання і боротьбу з дефляцією до €60 млрд. Виділюваних ЄЦБ коштів має вистачити для зниження дефляційних ризиків в Єврозоні, проте старт програми кількісного пом’якшення буде працювати на ослаблення євро, вважають економісти.
ЄЦБ оголосив про початок розширеної програми купівлі активів на суму €60 млрд щомісяця. Про це в четвер заявив президент Європейського центрального банку Маріо Драгі. Програма передбачає купівлю як приватних, так і державних цінних паперів, на суму до €60 млрд на місяць, щоб стимулювати зростання економіки ЄС і протистояти дефляції. Програма триватиме до вересня 2016 року, а її вартість складе 1,1 трлн євро.
«ЄЦБ вирішив запустити розширену програму до вже існуючої програму з викупу Цінних паперів, забезпечених активами (Asset-backed security – ABS) і покритих бондів», – заявив глава ЄЦБ Маріо Драгі в ході прес-конференції.
За годину до оголошення рішення про початок кількісного пом’якшення, рада керівників ЄЦБ висловився за збереження базової процентної ставки на рекордно низькому рівні – 0,05%. Як і очікувалося, ставка по депозитах збережена на рівні мінус 0,2%, маржинальна ставка – на позначці 0,3%.
Новина про початок програми кількісного пом’якшення в Єврозоні миттєво обрушила курс євро. За кілька хвилин пара євро/долар опустилася $1,162 до $1,149 за євро. Курс євро до російського рубля також знизився з 75 рублів за євро до 74,1 рублів.
«Суми в 60 млрд євро на місяць повинно вистачити для зниження дефляційних ризиків в Єврозоні, проте старт програми кількісного пом’якшення буде працювати на ослаблення євро, – розповів «Газеті.Ru» керівник департаменту стратегічного аналізу компанії ФБК Ігор Ніколаєв. – Крім того, очікувати від програми таких же позитивних результатів як в США все ж не варто, оскільки в Америці одночасно відбувався відхід від енергетичної залежності за допомогою сланцевої революції. Це дало потужний стимул для розвитку виробництва та конкурентоспроможності американських товарів на світовому ринку. В Єврозоні ж подібного позитивного явища поки не передбачається ».
Довга дорога до пом’якшення
Можливе рішення Європейського центрального банку про покупку державних облігацій – запуск так званого кількісного пом’якшення – викликало хвилю негативних відгуків ще до офіційного оголошення, особливо в Німеччині. Економісти, члени уряду та представники банківського співтовариства оцінюють заплановану акцію як високоризикованих, повідомляє Der Spiegel.
«ЄЦБ передчасно розстрілює свої останні набої. Такий аргумент, як скупка державних облігацій, повинен бути економічно обумовлений», – йдеться в повідомленні Німецького кредитного товариства (Deutsche Kreditwirtschaft), в яке входять багато банків. Німецька Торгово-промислова палата оцінює купівлю облігацій як «високоризикованих операцію з непередбачуваним впливом на зростання цін у єврозоні», розповів журналістам керівник палати Мартін Ванслебен. «Велика небезпека, що ці дешеві гроші ще більше послаблять конкуренцію», – додав він.
Канцлер Німеччини Ангела Меркель на новорічному прийомі Німецької біржі сказала, що антикризові заходи ЄЦБ не в змозі замінити політичні реформи.
Критикує майбутню програму ЄЦБ і економічний експерт Ларс Фельд, який сказав в інтерв’ю журналу Bild, що «без реформ Італія і Франція лише задкують, негативно впливаючи на німецький експорт». Міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле демонстративно утримався від коментарів. «Рішення в сфері грошової політики належать до компетенції ЄЦБ», – заявив політик.
Настільки негативні висловлювання з боку Німеччини, як і раніше залишається локомотивом зростання Європи, викликали у відповідь критику з боку інших країн, зокрема, Франції. Міністр фінансів країни Мішель Сапен в четвер заявив, що Німеччині не варто забувати про повагу незалежності ЄЦБ, оскільки «саме німці навчили нас цієї поваги».
Можливо, причиною такої різкого відношення до «включення верстата» з боку Німеччини є те, що журнал The Economist назвав «боязню гіперінфляції», наголошуючи на тому, що німці добре пам’ятають, що відбувалося в 1920-х роках, коли темпи інфляції в країні доходили до 25% в день.
На європейських біржах очікування рішення викликало ейфорію: німецька фондовий індекс DAX за минулі п’ять торгових днів додав 4,7%, EuroStoxx в 10:12 мск піднявся до тримісячного максимуму в 3280,96 пункту. Навпаки, азіатські та американські біржі відчувають себе далеко не так добре: японський індекс Topix знизився на 0,1%, індекс MSCI Asia Pacific Index (MXAP) до 9:05 мск – ще до відкриття торгів у Китаї та Гонконгу – втратив 0,1 % до 134,46 пункту.
За інформацією джерел Bloomberg, пропозиції ЄЦБ все ще можуть бути серйозно скориговані щодо первісної інформації, а сама скупка почнеться не раніше 1 березня. ЄЦБ буде викуповувати в основному облігації країн єврозони відповідно до розміру їх економік: 18% припаде на німецькі бонди, 14% – на французькі, 12% – на іспанські та 9% – на італійські, частка інших країн не перевищить 5%. Покупки не подолають рубіж в 20-25% боргу кожної країни, грецькі папери в програмі брати участь не будуть зовсім, відзначає Der Spiegel.
Така програма викупу складе близько 10% ВВП, що можна порівняти з антикризовим стимулюванням з боку ФРС і Банку Англії, зазначає Джонатан Лойнс з лондонської Capital Economics. Вперше про збільшення балансу ЄЦБ – до €3 трлн – Маріо Драгі заговорив в 2012 році, зараз на рахунках регулятора знаходиться близько €2,2 трлн.
C допомогою скупки держоблігацій на €60 млрд на місяць (у цілому ж на програму до грудня 2016 потрібно €1,1 трлн) ЄЦБ хоче стимулювати згасаючу європейську економіку і запобігти небезпеці дефляції в єврозоні, вважають експерти.
Почасти дефляція є просто симптомом стійкого економічного спаду в єврозоні, але вона може і посилити його, попереджає BBC. Особливо неприємна ситуація складається для боржників: їхні доходи потроху падають, в той час як виплати за позиками – якщо процентні ставки фіксовані – зменшитися не можуть. Падіння цін і доходів в торгівлі вдарить по державі – знизяться надходження від податку на прибуток і ПДВ.
Експерти відзначають можливі негативні наслідки не тільки для окремих країн, а й для Європи в цілому. «Існує явна небезпека тривалого періоду дефляції, який зведе нанівець всі зусилля по консолідації боргу периферійних країн і може викликати нові проблеми на ринку, знову почавшись із Греції», – йдеться в повідомленні Capital Economics. У 2009 році дефляція продовжилася п’ять місяців, зараз, як очікується, вона може затягнутися.
Багато хто вважає, що якщо дефляція є наслідком падіння цін на нафту, то все прекрасно, але це не зовсім так.
Маріо Драгі назвав безпосередній вплив низьких цін на нафту «безумовно позитивним», проте главу ЄЦБ турбує те, що він називає ефектами «другого раунду», коли падіння цін на енергоносії може виявитися «вбудованим в інфляційні очікування» і вплинути на заробітні плати і ціни на інші товари.
У будь-якому випадку, варто відзначити, що інфляція без урахування цін на енергоносії в грудні склала 0,6% – непоганий показник, хоч і істотно нижче мети ЄЦБ в 2%.
Але одного тільки запуску програми буде недостатньо, необхідно буде підтримувати економіку і надалі. «Нам всім потрібно, щоб ЄЦБ робив більше, і ми чекаємо цього рішення. Але було б безглуздо думати, що у нього є чарівна паличка, змахнувши якої, він зможе виправити всю ситуацію в Європі », – заявив в інтерв’ю CNBC попередник Драгі Жан-Клод Тріше.
Іделія Айзятулова
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас