Проблеми з відшкодуванням ПДВ шкодять вітчизняним виробникам і плодять корупцію - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблеми з відшкодуванням ПДВ шкодять вітчизняним виробникам і плодять корупцію - експерти

Казна та Політика
693
Уряду необхідно своєчасно і невибірково відшкодовувати податок на додану вартість (ПДВ) за поставлену на експорт продукцію, так як ці кошти інвестуються в розвиток компаній і підвищують їх конкурентоспроможність.
“Забираючи єдине джерело, яке дозволяло мати кошти для інвестування, знову ж таки, фактично ставимо підніжку своєму ж внутрішньому виробництву, яке має стимулювати розвиток економіки і виходити на зовнішні ринки”, – повідомив генеральний директор асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Тарас Висоцький в ході обговорення питання повернення ПДВ на “5-му каналі”.
У свою чергу, голова Комітету економістів України Андрій Новак вказав на корупційність механізму відшкодування ПДВ.
“Сам механізм відшкодування ПДВ в Україні перетворився на одну з найбільших корупційних схем. Коли в ручному режимі за величезні відкати чиновник, найвищий чиновник уряду, через своїх посередників призначає тому чи іншому суб’єкту скільки йому відшкодувати ПДВ, в якому обсязі, в які терміни” , – констатував А.Новак.
Раніше голова Федерації металургів України (ФМУ) Сергій Біленький повідомляв, що останнім часом значно погіршилися ситуація з відшкодуванням ПДВ експортерам.
“За металургійної галузі станом на 1 грудня, за нашими даними, заборгованість становила 2,7 млрд грн. Можу сказати також про найбільшу компанії у вітчизняному металургійному комплексі -“Метінвест”: по ній тільки за листопад-грудень 2014 заборгованість склала 1 млрд грн, а за підсумками січня 2015 очікується ще близько 800 млн грн. У той же час переплата податку на прибуток в компанії склала 2,5 млрд грн – сумарно близько 5 млрд грн тільки по одній кампанії. Аце оборотні кошти, які могли бути витрачені більш ефективно, могли бути витрачені на модернізацію, на інвестиції, на погашення заборгованості по кредитах “, – сказав С.Біленький.
За його словами, неповернення ПДВ негативно відбивається на ситуації в галузі. Проблем також додають військові дії на Донбасі, падіння світових цін на продукцію гірничо-металургійного комплексу (ГМК). “Зараз вкрай критична ситуація і підприємства знаходяться на межі виживання”, – вважає глава ФМУ.
За даними “Металургпрому”, доподатковий збиток меткомпаній України за 11 міс. зріс на 87,2% через подорожчання кредитів – до 20,4 млрд грн, чистий дохід від реалізації зріс на 24,6 млрд грн, або на 16% порівняно з аналогічним періодом 2013 року, – до 152, 9 млрд грн.
Генеральний директор об’єднання “Металургпром” Олександр Зражевський на балансовій нараді констатував, що за 11 місяців метпідприємствам відшкодовано 11,5 млрд грн заборгованості з ПДВ. Станом на 1 грудня 2014 метпідприємства заявили до відшкодування ПДВ 2,7 млрд грн (на 1 грудня 2013 заборгованість становила 4,5 млрд грн).
За матеріалами:
5 канал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас