Перший пішов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перший пішов

Кредит&Депозит
996
Першою «жертвою» для введення тимчасової адміністрації в 2015 році став Профін Банк, що належить власнику неплатоспроможного Міського комерційного банку. Банку інкримінують відмивання доходів, проблем з ліквідністю у нього не було. Експерти вважають, що проблеми у великих установах завдають набагато більше шкоди банківській системі, але Нацбанк не поспішає виводити їх з ринку: у Фонду гарантування вкладів фізосіб попросту не вистачить коштів, щоб розрахуватися з вкладниками.
Висновки зроблені
Нацбанк повідомив про введення тимчасової адміністрації в Профін Банк. Відповідне рішення № 35 / БТ було прийнято правлінням НБУ 19 січня. Підставою для визнання банку неплатоспроможним стало недотримання Профін Банком законодавства з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, йдеться в повідомленні регулятора.
У Нацбанку уточнили, що за останні чотири роки регулятор неодноразово виявляв у діяльності банку факти порушень законодавства з питань фінансового моніторингу та залучав його до відповідальності. Зокрема, за результатами проведеної в грудні 2014 року позапланової перевірки виявлено факти здійснення Профін Банком масштабних операцій з готівковими коштами в гривні, встановлені окремі клієнти, які постійно здійснювали операції зі зняття цих коштів у значних обсягах.
Крім того, в НБУ стверджують, що керівництво Профін Банку проводило ризикову політику: надавало кредити новоствореним підприємствам, а в подальшому ці кошти спрямовувалися на погашення кредитів інших позичальників або перераховувалися на поточні рахунки інших контрагентів. «Зазначена практика приводила до штучного поліпшення якості кредитного портфеля, завищення валюти балансу банку», – йдеться в повідомленні НБУ.
У банку незадоволені рішенням регулятора. «Банк має достатню ліквідність і працює в рамках законодавства. Зняття готівки відбувалося в межах лімітів, а після побажань регулятора воно було повністю зупинено. Всі роки у НБУ не було претензій до нашої діяльності, – заявив FinMaidan джерело в правлінні банку. – Про всі підозрілі операції ми регулярно і своєчасно інформували Держфінмоніторинг, але там не було реакції, і у них теж до нас ніколи не було претензій. Після останньої перевірки Нацбанку були деякі зауваження, але на кожне з них ми виклали мотивовані аргументи. Нам НБУ не зміг надати зведений акт перевірки, а замість цього раптом ввів адміністрацію, яка для всіх стала несподіванкою».
Нацбанк заявив, що Профін Банк мав тісні взаємини з Міським комерційним банком, який 20 листопада минулого року був віднесений до категорії неплатоспроможних. Зокрема, Профін Банк за борги отримав у Міського комерційного банку кредити і основні засоби. «Значна частина відділень Профін Банку знаходиться в приміщеннях, які раніше орендував Міський комерційний банк», – повідомили в НБУ. «Між банками проводилися взаємозаліки», – розповіло джерело в Міському комерційному банку.
У НБУ з посиланням на сайт Профін Банку повідомили, що бенефіціарами установи є Рейніс і Тетяна Тумовс – «контролери більшості компаній – учасників мажоритарного акціонера Профін Банку». Сайт Профін Банку вчора вже не працював (ймовірно, був відключений тимчасовим адміністратором), а на сайті Нацбанку і в системі розкриття інформації бенефіціарами банку значаться Хрісостомос Італос, Георгій Капсала, Теодорос Вердіс і Нектаріос Маркантоніо (на кінець I і II кварталів 2014).
Повне стискування
У середині 2012 Профін Банк, що належав французької Societe Generale Group, продав Альфа-банку роздрібний кредитний портфель на суму 220 млн грн. На початку 2013-го власником установи стала кіпрська Xeronia Ltd. Тоді ж частину відділень була передана Міському комерційному банку. Банк знову почали розвивати. На 1 жовтня 2014 Профін Банк займав вже 128-е місце (536, 1 млн грн) серед 166 установ. Депозитний портфель склав 356, 5 млн грн, з яких 164, 3 млн грн – кошти фізосіб. Кредитний портфель склав 312, 1 млн грн, з яких на частку фізосіб припадало всього 30,5 млн грн.
Профін Банк – не перша установа, яка була віднесена до неплатоспроможних через порушення законодавства з питань фінансового моніторингу. Зокрема, 17 вересня 2014 неплатоспроможним був визнаний АктаБанк, а 24 вересня – ГрінБанк. Зараз, щоб вивести такий банк з ринку, НБУ потрібно спочатку визнати його неплатоспроможним. Однак на початку лютого ситуація зміниться. «Дата, коли ми можемо відразу забирати ліцензії, – це три місяці після підписання президентом «антивідмивного» закону. Це відбудеться 6-7 лютого. Але поки ми ще змушені спочатку визнавати неплатоспроможними. Сьогодні, до речі, один з банків за цією статтею буде виведений до Фонду гарантування вкладів фізосіб. Чекати до 7-го числа не виходило в силу різних причин », – сказав учора на зустрічі з журналістами перший заступник голови Нацбанку Олександр Писарук.
«Нацбанк продовжує виводити з ринку невеликі установи, в той час як великі банки, навіть ті, які не виконують зобов’язання перед клієнтами, продовжують працювати. У Фонду гарантування вкладів фізосіб попросту не вистачить коштів, щоб компенсувати вкладникам їхні заощадження », – говорить старший партнер адвокатської фірми«Кравець та Партнери» Ростислав Кравець. До того ж після виведення з ринку невеликих «відмивних» банків ці операції і раніше проводяться. «Але вже через великі банки. А в загальному обсязі транзакцій такі операції губляться, тому не відразу потрапляють на очі регулятору », – розповів FinMaidan скарбник одного з банків з іноземним капіталом.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас