Українським вкладникам знизять відсотки навіть при відтоку депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українським вкладникам знизять відсотки навіть при відтоку депозитів

Кредит&Депозит
1343
У грудні українці продовжили активно знімати гроші з рахунків, про це свідчить опублікована Нацбанком статистика. Загальний портфель гривневих депозитів нашої банківської системи скоротився за минулий місяць на 5,9 млрд. (На 2,9%), досягнувши 195, 3 млрд грн. І сукупний відтік нацвалюти з рахунків за підсумками 2014 склав 58200 млн. грн., Тобто 23%.
Ще активніше люди вилучали з банків валюту. За грудень її утекло на загальну суму $484 млн. або 3,4% усіх вкладень (портфель валютних депозитів скоротився до $13 млн.). А сукупно з початку 2014 – на $9,3 млрд. або 40,3% вкладень.
Через тотальне закриття банків у минулому році (в 33 фінустанови введені тимчасові адміністрації) та недовіру громадян до фінансового сектору, гроші надовго не залежувалися на рахунках. «За підсумками 2014 самими затребуваними стали короткострокові депозити, а також безстрокові ощадні, кошти на яких клієнтові доступні в будь-який час», – розповіла «Вістям» начальник управління розробки продуктів UniCredit Bank Ольга Шостак.
Завдяки новорічним акціям минулого місяця трохи підросла середня прибутковість гривневих депозитів: з 19,7% до 20,4% річних (максимальна ж досягала 26% річних). Найчастіше фінансисти намагалися виманити у людей нацвалюту, обіцяючи їм надалі конвертувати її в долари. Тільки на 0,1% річних підросла ставка за валютними вкладами – до 9% річних. Через обмеження Нацбанку щодо зняття коштів з валютних рахунків (не більше еквівалента 15 тис. грн. на добу), люди відмовлялися довіряти долари і євро банкам, так що фінансисти не бачили сенсу в підвищенні відсотків.
Незважаючи на високу інфляцію (24,9% за підсумками 2014) та безперервне знецінення гривневих вкладень (як через подорожчання валюти, так і через зростання роздрібних цін), банки не налаштовані на подальше підвищення їх доходностей. «Якщо вдасться стабілізувати курс, це призведе до зниження процентної ставки по гривні. Другий фактор, який потенційно призведе до зниження ставки – що спостерігається вже зараз зменшення обсягів кредитування. Гривня буде сконцентрована в ряді великих банків, які будуть дуже вибірково дивитися, кому її давати», – зазначив у розмові з «Вести» член правління АТ«ОТП Банк» Володимир Мудрий.
Хто продовжував тримати гроші на рахунках, так це компанії. Але головним чином гривню: депозитний портфель юросіб у нацвалюті за грудень приріс на 8,2 млрд. грн. (на 5,1%), до 169,1 млрд грн., а за весь 2014 – на 349 млн. грн. (приріст склав 0,2%). З валютних же вкладів у підприємств за грудень утекло відразу $1,8 млрд. або 24,7% усіх вкладень, а за весь минулий рік – $2,2 млрд. (27,9% накопичень). Так що до кінця року валютний портфель компаній здувся до $5,6 млрд.
Кредитів не дають
У міру відтоку депозитів погіршувалися кредитні настрої банків. Ключовим їх завданням став збір раніше виданих позик, і лише в останню чергу вони замислювалися над видачею нових. За даними НБУ, гривневий кредитний портфель населення за грудень скоротився майже на 2 млрд. грн. (на 1,8%), а з початку року і зовсім на 14,6 млрд. грн. – до 107,2 млрд. грн. І, звичайно ж, не збільшувався портфель валютних кредитів (влада заборонила банкірам валютне фінансування громадян ще шість років тому): за минулий місяць її розмір зменшився на $211 млн. (На 3,2%), а за весь рік – на $2,02 млрд. (на 24,2%). Загальний розмір валютних боргів громадян перед банками до початку 2015-го склав $6,3 млрд.
«Роздрібне кредитування в Україні майже повністю зупинилося за винятком декількох банків, що пропонують беззаставні позики в торгових мережах. І пара фінустанов, все ще готових у рамках партнерських проектів кредитувати покупку автомобілів. Але в цілому українські банки згорнули роздрібні програми », – прокоментував “Вістям” невтішну статистику заступник голови правління банку «Фінанси та кредит» Ігор Львов.
Не дуже змінилася кредитна тенденція і в січні. «Зараз в принципі ніхто не кредитує. Усі зайняті своєю ліквідністю та залученням коштів через депозити. У кращому випадку, профінансують старих перевірених позичальників з гарною кредитною історією », – підкреслив у бесіді з«Вести» співвласник банку« Національний кредит» Андрій Оністрат.
Перевернулися в гривню
Трохи краща ситуація в корпоративному кредитуванні, де портфель гривневих кредитів в грудні підріс на 7,8 млрд. грн. (на 1,8%), до 438, 3 млрд. грн. Правда, одночасно скоротився розмір валютної заборгованості: на $733 млн. (На 3%) – до $23,7 млрд. Що свідчить про тотальну недовіру бізнесу до гривні і активної конвертації валютних кредитів: корпорації оформляли нові гривневі позики, купували за них валюту на міжбанку , і гасили нею раніше оформлені валютні.
За році зниження показали всі види кредитування: гривневе скоротилося на 36,8 млрд. грн. (на 7,7%), а валютне – на $6,5 млрд. (на 21,5%).
«Багато банків не готові в нинішніх умовах видавати нові позики. На законодавчому рівні досі немає змін у плані захисту прав кредиторів – неплатники користуються все тими ж схемами, вдаються до послуг тих же юридичних компаній, які допомагають обманювати кредиторів і виводити кошти. Якщо в найближчі півроку не буде ніяких зрушень у питанні захисту прав кредиторів, зарубіжні інвестори не будуть вкладати гроші в економіку країни», – пояснив «Вістям» динаміку заступник голови правління УкрСиббанку BNP Paribas Group Костянтин Лежнин.
Про давно назрілу необхідність для зниження ризиків сказав нам і Володимир Мудрий. «Для відновлення кредитування в колишніх обсягах, по-перше, необхідно знайти політичне рішення для врегулювання ситуації та недопущення гіршого сценарію. Друге – реформи і боротьба з корупцією. Без цих складових говорити про перспективи не представляється можливим. І навіть якщо це відбудеться, то доведеться ще довгий шлях одужання і відновлення довіри », – підкреслив він.
Олена Лисенко, Денис Вергун
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас