Як зміниться ринок палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зміниться ринок палива

Фондовий ринок
635
Прийнятий цього тижня в українському парламенті закон про зниження кворуму, необхідного для проведення загальних зборів акціонерних товариств, деякі експерти сприйняли як реальний крок щодо приборкання апетитів олігархів. І справді, віднині для того, щоб збори акціонерів були правомірними, на них мають бути присутні не 60% акціонерів, а лише власники, які володіють 50%+1 акцією. Щоправда, згідно з цим законом, для компаній, у яких немає державного пакета, норма про зниження кворуму набере чинності лише з 1 січня 2016 року.
• Отож зрозуміло, що і авторів законопроекту, і всіх народних депутатів (230), які голосували за нього, цікавили далеко не всі акціонерні компанії, а головним чином ПАТ «Укрнафта», в якій держава володіє 50+1% акцій. Уряд постійно мав проблеми з проведенням зборів акціонерів цієї компанії, оскільки структури групи «Приват» контролюють тут 42% акцій. Цього було достатньо, щоб зривати збори і таким чином перешкоджати виплаті дивідендів і зміні менеджменту найбільшої нафтовидобувної компанії країни.
Ситуація не сильно змінилася навіть після того, як головою наглядової ради «Укрнафти» у жовтні минулого року було обрано голову правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, і тоді ж акціонери схвалили розподіл майже всього чистого прибутку компанії за 2011—2013 роки. Загальна сума становила майже 3,8 мільярда гривень. При цьому виплати було намічено завершити до 10 квітня 2015 року.
• Тим часом більш ніж десятирічне управління «Укрнафтою» менеджменту групи «Приват» не дало якихось позитивних результатів ні самій компанії, ні її акціонерам, у тому числі й державі, ні ринку нафтопродуктів України, на якому продукція «Укрнафти» завжди трималась осібно, далеко не завжди підкоряючись ринковим тенденціям. Так, 2013 року «Укрнафта» знизила видобуток нафти на 4,2% — до 1,85 мільйона тонн, а газоконденсату — на 10,2%, тобто до 178 тисяч тонн. Видобуток газу компанією 2013 року скоротився на 5,3% — до 1,9 мільярда кубометрів, зокрема природного — на 6,9% — до 1,48 мільярда кубометрів.
Чи матиме вищеназваний закон благотворний вплив на роботу цієї компанії, її виплати до держбюджету і ситуацію на ринку нафтопродуктів? На ці запитання «День» отримав відповіді в бесіді з директором консалтингової групи «А-95» Сергієм Куюном. «Безумовно, найбільша вітчизняна нафтовидобувна компанія має певний вплив на ситуацію на ринку нафтопродуктів, але зараз іще важко спрогнозувати, як саме позначиться цей закон, — сказав експерт. — У контексті передбаченого законом нового підходу до управління компанією набагато важливіше те, наскільки підвищиться ефективність роботи «Укранафти» на користь держави. Я вважаю, що народні депутати рано почали торжествувати з цього приводу. До розробки цього законопроекту слід було підійти більш професійно, і тоді «покращення» настало б набагато швидше».
• У законі, за словами Куюна, згадано державні корпоративні права, тоді як в «Укрнафті» їх насправді, як запевняють юристи, немає. Права на 50% плюс 1 акція належать НАК «Нафтогаз України», яка за своїм юридичним статусом є не державною, а акціонерною. Якби цей пакет належав Фонду держмайна або Міненерговугіллю, то закон поширювався б на «Укрнафту» одразу ж після його підписання Президентом і публікації. Згідно з прийнятим Радою текстом закону, «Нафтогаз» зможе скористатися новим розкладом сил на зборах «Укрнафти» лише з 1 січня 2016 року, коли норми цього закону поширяться на всі акціонерні товариства. Або до закону треба буде вносити відповідні правки.
• Якщо ж закон залишиться в нинішньому вигляді, то Куюн не впевнений, що і 2016 року в «Укрнафті» будуть позитивні зміни. Він стверджує, що група «Приват» «дуже серйозно зацементувала свої позиції в юридичному аспекті». Ще 2010 року тодішній, а також і нинішній заступник міністра енергетики Ігор Діденко підписав акціонерну угоду, згідно з якою «Приват» закріпив за собою позицію голови правління «Укрнафти», а також розподіл місць у наглядовій раді. Нові кадрові призначення в компанії нині під великим питанням, і неясно, чи зможе держава їх провести. Єдине, що стає можливим для держави — це розподіл прибутку і терміни виплати дивідендів. Оскільки рішення про це, згідно зі статутом компанії, приймаються на зборах акціонерів. А роботу наглядової ради «приватівці» зможуть, як мінімум, блокувати. І якщо ще перекуплять кількох членів награди від держави, то зможуть приймати і потрібні їм кадрові рішення. «Отож я зовсім не розділяю ейфорії з приводу того, що у олігархів щось відібрали, — говорить експерт. — Гадаю, що це станеться ще не скоро».
«А насправді проблема «Укрнафти» в тому, — продовжує Куюн, — що «Приват» створив паралельно з «Укрнафтою» свій «профіцентр». Із його допомогою прибуток компанії виводиться на сторонні структури, і в результаті акціонер в особі держави не отримує майже нічого. Торік «Укрнафта» знизила прибуток майже в 7 разів, хоча ціна нафти не падала, а об’єм видобутку скоротився, але трохи. Виявляється, 1,85 мільярда гривень було виведено на якусь курченковську «прокладку».
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас