Огляд усіх податкових реформ, які вплинуть на бізнес в 2015 році - частина 1 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Огляд усіх податкових реформ, які вплинуть на бізнес в 2015 році - частина 1

Казна та Політика
7905
2014 завершився прийняттям Верховною радою України цілого пакету законопроектів, які суттєво впливають на бізнес, особливо в частині оподаткування і фіскального навантаження. Тому в новому 2015 для більшості компаній виникло багато запитань, що стосуються нових правил ведення бізнеса.
Пропонуємо Вашій увазі огляд ключових, на наш погляд, змін. Сьогодні мова піде про нововведення в сферах трудових відносин і податки на доходи фізичних осіб – в цілому, що стосуються не тільки бізнесу, а й простих українців. Також ми торкнемося податку на додану вартість і його електронне адміністрування.
Трудові відносини
Значно посилено відповідальність за порушення у сфері праці – розмір штрафів коливається від однієї мінімальної ЗП до 30-ти (ст. 265 КЗпП).
Приміром, за неоформленого співробітника або за оформлення на неповний робочий час при фактичній роботі на умовах повного робочого часу – накладається штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.
Також з 01.01.2015 – допуск співробітників до роботи здійснюється після повідомлення податкової про прийняття співробітника на роботу – в порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України (ст. 24 КЗпП).
Однак такий порядок КМУ зобов’язаний розробити протягом трьох місяців, таким чином, в цей перехідний період доведеться оформляти нових співробітників за старими правилами.
Що стосується реформи ЄСВ – обіцяного зниження ставок ЄСВ для всіх підприємств немає – в загальному випадку, всі підприємства нараховують ЄСВ за старими ставками.
Натомість, ті компанії, які зуміють одночасно витримати чотири критерії (наприклад – підвищення середньої ЗП на 30%, середній страховий платіж на одну особу не менше 700 грн. і т.і.), використовують коефіцієнт 0,4 до ставок для нарахування ЄСВ.
З 01.01.2016 року запланований коефіцієнт 0,6 для всіх компаній. (п. 3 прикінцевих та перехідних положень Закону про легалізацію фонду оплати праці).
З 01.01.2015, у разі нарахування заробітної плати нижче мінімальної за основним місцем роботи – ЄСВ розраховується та сплачується з розміру мінімальної ЗП (1218 грн.), а не фактичної.
Максимальний розмір доходу, з якого сплачується єдиний соціальний внесок в 2015 залишився незмінним – рівний 17 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
З 1 січня 2015 року, максимальний розмір доходу – 20 706 грн.
З 1 грудня 2015, він становитиме – 23 426 грн.
Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО)
У першій редакції податкової реформи передбачалося обов’язкове декларування доходів громадян і непрямі методи контролю податкової за доходами і видатками фізичних осіб.
В остаточному варіанті реформи КМУ зобов’язали, до 1-го березня 2015 розробити і подати на розгляд ВРУ законодавчі пропозиції щодо обов’язкового декларування, “нульових” декларацій, непрямого контролю над доходами і витратами громадян.
Іншими словами, обов’язкове декларування відкладено до 01.03.2015. (п. 8 Прикінцевих положень закону про Податковий реформу).
Підвищена ставка ПДФО для доходів понад 10-ти мінімальних заробітних плат – з 17% до 20%. (п. 167.1 ПКУ)
Тобто, при виплаті зарплат більше 10-ти мінімальних, на суму перевищення використовується ставка не 17%, а 20%.
Зміни торкнулися і ставок ПДФО для пасивних доходів (в т.ч. і дивідендів). Зокрема, використовуються дві ставки (п. 167.5 ПКУ):
20% – для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів по акціях і/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування; 5% – для доходів у вигляді дивідендів по акціях і корпоративним правам, нарахованих резидентами – платниками податку на прибуток підприємств.
Більше того, буквально трактуючи зазначені нововведення, можна зробити висновок, що платники єдиного податку при виплаті дивідендів фіз. особам повинні використовувати ставку 20%, тому не є платниками податку на прибуток.
Податок на додану вартість (ПДВ):
Електронне адміністрування ПДВ з використанням спеціального рахунку, відкритого в органах казначейства та розрахунком формули, якої обмежується ліміт реєстрації податкових накладних, набуває чинності 1 липня 2015.
З 1-го лютого 2015 реєстрація в Єдиному реєстрі податкових накладних – обов’язкова для всіх накладних. Дана норма викликає колізію з іншою нормою ПКУ.
З 01.01.2015 року, згідно п. 201.1 в новій редакції, платник податку зобов’язаний видати покупцю податкову накладну, складену в електронній формі та зареєстровану в реєстрі.
Оскільки, підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту є податкова накладна, зареєстрована в реєстрі, то рекомендуємо всі накладні реєструвати в реєстрі і відправляти в електронному вигляді покупцю за допомогою одного з додатків: Арт-Звіт, Медок, Соната і т.і.
Період з 1 лютого 2015 по 1 липня 2015 є перехідним, протягом якого реєстрація податкових накладних в Єдиному реєстрі здійснюється без обмеження суми податку, обчисленої за спеціальною формулою.
Поріг для обов’язкової реєстрації платником ПДВ збільшений з 300 000 грн., до 1 000 000 грн. (п. 181.1 ПКУ)
База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг. База оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче їх собівартості. База оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості станом на початок звітного періоду, протягом якого здійснюються такі операції – при відсутності обліку, виходячи зі звичайної ціни (п. 188.1 ПКУ)
Скорочено максимальний термін включення податкової накладної до складу податкового кредиту до 180 календарних днів (п. 198.6 ПКУ).
Платники податку мають право декларувати від’ємне значення ПДВ для бюджетного відшкодування в місяці отримання такого від’ємного значення – а не в наступному місяці, як було раніше (п. 200.3 ПКУ).
Дмитро Дешунін
Помічник аудитора ТОВ «Аудиторська фірма «Норма»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас