Держдеп не побачив в Україні бюджетної прозорості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держдеп не побачив в Україні бюджетної прозорості

Казна та Політика
1183
Україна не відповідає вимогам США про бюджетну прозорість. Такий висновок міститься у щорічній доповіді, який представив американський держдепартамент.
У “Доповіді про бюджетну прозорість” містяться оцінки в даному напрямку майже 200 держав. Як зазначили у зовнішньополітичному відомстві, даний документ дозволяє зрозуміти, “чи відповідають ті чи інші уряди, які отримують американську допомогу, мінімальним вимогам бюджетної прозорості”. Йдеться, зокрема, йде про “повноцінність, надійність і ступінь доступності для громадськості бюджетних документів”.
Україна потрапила в число 50 держав, які даним вимогам не відповідають. “Незважаючи на те, що національний бюджет України і звіти про його виконання доступні для громадськості, попередній уряд не включав в нього “напівбюджетні” асигнування на енергетичний сектор. Аудитори не могли оцінювати доходи уряду або компанії з великою часткою участі держави”, – йдеться в доповіді. Там підкреслюється, що “критерії для проведення тендерів в енергетичному секторі, за винятком підготовки угод про розподіл прибутку в нафтогазовій галузі, не публікувались”.
У держдепартаменті вважають, що “прозорість бюджету України може бути підвищена” після усунення даних недоліків. Поряд з Україною, в несприятливу групу потрапили, зокрема, Азербайджан, Казахстан, Таджикистан, Туркменія і Узбекистан. Мінімальним критеріям прозорості, на думку держдепартаменту відповідають 140 держав. Серед них – Вірменія, Грузія, Киргизія, Латвія, Литва, Естонія.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас