Француз розробив ліхтар, який працює на водоростях та очищає повітря — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Француз розробив ліхтар, який працює на водоростях та очищає повітря

Технології&Авто
3671
Французький біохімік Пьер Каллея (Pierre Calleja) створив ліхтар на основі флюоресціюючих водоростей, щоб продемонструвати важливість і корисність цих організмів у нашому житті.
У часи розвитку промисловості вуглекислий газ є одним з найрозповсюдженіших побічних продуктів, який забруднює довкілля і прискорює потепління клімату. Незважаючи на те, що підприємства мають сплачувати за емісії СО2, викиди залишаються дуже високими. Тому Каллея вбачає можливість вирішення проблеми екологічним шляхом, адже водорості потребують вуглекислий газ у якості постачальника енергії.
Водоростевий ліхтар здатен за рік поглинути стільки вуглекислого газу, як дерево впродовж усього свого життя, якщо його не зрубати. Ліхтар не тільки використовує вуглекислий газ, але й виробляє кисень, тому вчений називає свою систему додатковою легенею нашої планети. Власне легенею мають виступати рослини в океані, проте нині забруднення діоксидом вуглецю занадто високе, тому природа не в змозі впоратися з проблемою.
Кілограм водоростей здатен за день поглинути 2 кілограми вуглекислого газу. Ліхтар, який створив Каллея, містить 1,5 куб.м водорості. За рік такий ліхтар абсорбує з повітря близько тонни СО2.
Проте проект здатний забезпечити не лише здорове повітря, але і світло. Інтенсивність освітлення обмежена, але виробляється світле світіння. “Світло м’якіше, тому що фільтрується живою істотою”, – говорить Пьер Каллея. Француз не бажає обмежуватися застосуванням водоростей лише в якості вуличних ліхтарів. Водоростеві лампи також можна встановити у великих будівлях або підземних гаражах, де освітлення, як правило, погане, і повітря забруднене вихлопами автомобілів.
Сьогодні поки що придбати водоростеву лампу неможливо, але Каллея обіцяє, що винахід з’явиться у продажу в 2035 році.
За матеріалами:
EcoTown
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас