Під «варягів» гроші дадуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Під «варягів» гроші дадуть

Кредит&Депозит
1230
Перша зустріч українських ЗМІ з головою Міністерства економічного розвитку і торгівлі Айварасом Абромавічусом, проведена ним у середу, дала додаткові приводи для роздумів як противникам, так і прихильникам використання «варягів» на високих державних постах у нашій країні. Перші скажуть, що міністр їх абсолютно нічим не здивував. Другі зазначать, що у нього явно не було часу для тривалих розмов і він поділився лише тим, що його хвилює, як кажуть, тут і зараз. І дійсно, тримався з гідністю і своїм небагатослів’ям вселяв думку: під таку людину гроші Україні можуть дати.
Це, звичайно, явно оціночні висловлювання, хоча ними, можливо, і будуть керуватися ті, від кого сьогодні фактично залежить покращання складної ситуації в нашій країні, яка веде боротьбу на два фронти – з російською агресією і з фінансово-економічною кризою. Того ж дня Держстат повідомив, що реальний ВВП України в третьому кварталі цього року зменшився порівняно з аналогічним періодом 2013 року на 5,3 %, тоді як у другому кварталі падіння становило 4,7 %, у першому – 1,1 %. Одночасно Financial Times оприлюднила думку Міжнародного валютного фонду про становище в нашій країні. На думку МВФ, для запобігання фінансового колапсу Україні упродовж кількох тижнів потрібно додатково виділити $ 15 мільярдів.
Відповідаючи на запитання про цю цифру, міністр з невдоволенням вказав, що вона була опублікована передчасно. «Занадто рано з моменту переговорів із МВФ, щоб позначити конкретну цифру. Йдуть перемовини. Закінчаться 18 грудня – найближчими днями все дізнаєтеся», – сказав Абромавічус. І це, мабуть, була єдина емоція з його боку. Він повідомив, що цього року Україна отримала $ 8,2 мільярда і виплатила $ 10,7 мільярда, не враховуючи того, що виплатив «Нафтогаз».
Але головний меседж міністра був, звичайно, про місію МВФ, яка вчора (у вівторок) прибула до Києва. Вона вже зустрічалася з представниками Нацбанку, Мінфіну і МЕРТ. За словами Абромавічуса, під час цих зустрічей була дана «загальна оцінка ситуації» у зв’язку з програмою фінансової допомоги stand-by, в межах якої МВФ виділив Україні $ 17,1 мільярда. «Хотіли б програму розширити, йдуть підрахунки», – сказав він. Як зауваження МВФ до України міністр озвучив висновок Фонду про те, що наші підприємства керуються не прозоро. За його словами, у МВФ є претензії до Антимонопольного комітету та роботи з демонополізації галузей економіки.
Друге повідомлення Абромавічуса стосувалося європейського вектора. Він розповів, що перший кредит, отриманий новим урядом, був виділений Євросоюзом. Перший його транш, спрямований на макрофінансову допомогу нашій країні, був отриманий 3 грудня в сумі 500 млн євро зі ставкою 3,75 % і з погашенням 2029 року. Міністр також зазначив, що в понеділок у Брюсселі відбудеться «інавгуральна» зустріч Ради асоціацію між Євросоюзом та Україною. Українську делегацію очолить прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, з європейського боку – віце-президент Єврокомісії з питань зовнішньої політики Федеріка Могеріні. На порядку денному, за словами Абромавічуса, російська агресія проти України і кроки ЄС з протидії окупації Криму та припинення агресивної політики Росії. Друге питання на цій зустрічі – урядова програма реформ і допомога ЄС у її реалізації, підготовка до донорської конференції, яку планується провести на початку майбутнього року.
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас