Валюту не шукай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валюту не шукай

Валюта
3921
Банківський ринок готівкової валюти в листопаді скоротився в порівнянні з жовтнем більш ніж удвічі, а в порівнянні з щомісячними показниками на початку року – майже в сім разів. Обсяг операцій купівлі-продажу валюти скоротився до рекордного мінімуму в $373 млн. Цьому сприяли зростання курсу долара на 2,5 грн, скасування аукціонів на підживлення кас і дефіцит валюти. Однак це не означає, що українці перестали здійснювати валютообмінні операції – вони просто перемістилися в тінь.
Долар зникає
Дефіцит іноземної валюти, який викликав у листопаді чергову хвилю девальвації гривні і збереження адміністративних обмежень на купівлю валюти, знизив можливості населення купити долари і євро в банках. У листопаді чистий попит фізосіб на валюту склав лише $21,3 млн. У кінці ж літа – початку осені щомісячний дефіцит готівкового ринку не опускався нижче $200 млн, а сумарно за чотири місяці він перевищив $1 млрд. Надлишок валюти на ринку був тільки у квітні- червні, а в цілому з початку року населення «вимило» з кас банків $2,36 млрд.
Умовне «збалансування» ринку відбулося на тлі падіння його обсягу: у листопаді він склав $373 млн (у тому числі купівля валюти населенням – $197, 2 млн), що в 2,3 рази менше, ніж обсяг операцій купівлі-продажу валюти в жовтні, і в 6,6 рази – ніж у січні. Скорочення обсягу ринку було неминучим, адже статистику початку року завищив відтік валюти під час втечі з країни представників колишньої влади. Але вже з II кварталу динаміку ринку почали визначати економічні фактори.
Причини на вибір
До скорочення обсягу валютних операцій привело відразу кілька причин. Одна з основних – відсутність валюти в касах банків після відмови НБУ проводити аукціони для їх підживлення. «Головною причиною низького чистого попиту став дефіцит іноземної валюти в Україні. По суті, банки продають з каси тільки той обсяг валюти, який купили у населення (це і забезпечує формальний баланс. – FinMaidan). Крім того, свою роль зіграло обмеження на продаж у касах готівкової валюти у розмірі 3 тис. грн в еквіваленті на людину на добу», – зазначає начальник управління торгових і казначейських операцій Укрсоцбанку Руслан Кравченко.
При цьому населення не прагнуло продавати валюту, куплену за курсом 8 грн або навіть 12 грн/$, оскільки саме в листопаді банкам дозволили відмовитися від фіксованого курсу 12,95 грн/$. Потім курс долара підскочив приблизно до 15,5 грн. Зараз його ціна підвищилася ще більше і становить у середньому 16,17 грн.
До того ж обмеження на продаж у розмірі 3 тис. грн через девальвацію призвело до зниження доларової суми угоди з $230 до $185. «Однозначно спрацювали обмеження. Крім того, залишився відкладений попит у населення на готівкову валюту ще з жовтня », – говорить заступник голови правління банку«Фінанси та Кредит»Ігор Львов.
Велика частина операцій просто перейшла на чорний ринок, де дефіцитну валюту продають на 5-10% дорожче. Оцінити розмір цього сегмента ніхто не може, банкіри радять орієнтуватися на докризові показники, відзначаючи, що валютні доходи населення від грошових переказів і зарубіжних заробітків за рік скоротилися незначно. «У місячному масштабі, вважаю, – до $1 млрд. реально оцінити складно, назва цього ринку говорить сама за себе», – зазначає начальник відділу операцій на валютному і фінансовому ринках ОТП Банку Максим Давлад.
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас