Курячі яйця дорожчають через холод - до нового року "цінового відкату" не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курячі яйця дорожчають через холод - до нового року "цінового відкату" не буде

Аграрний ринок
769
Після того, як у жовтні курячі яйця подорожчали на 13,2%, в листопаді зростання цін на них продовжилося: за минулий місяць яйця першої категорії (C-1) в середньому зросли в ціні на 1,17 грн., і вартість десятка досягла 12,8 грн.
«Влітку ціна була нижче собівартості, а зараз йде сезонне подорожчання. З вересня по грудень завжди піднімається вартість яєць», – прокоментував ситуацію голова Союзу птахівників України Олександра Бакуменка.
Крім того, що в холодну пору року кури гірше несуться, свою роль відіграє і подорожчання зерна: комбікорми для птиці становлять близько 70% собівартості продукції. «У нас дуже багато невеликих приватних господарств, які« випасають »курей прямо на свіжому повітрі. А коли холоднішає, птахи закриваються в приміщеннях і доводиться витрачатися на опалення та корми », – зазначив голова ради директорів компанії Ukrlandfarming Олег Бахматюк.
При цьому розцінки на зернові на внутрішньому ринку досить жорстко прив’язані до курсу валюти і світових цін, тобто ростуть слідом за доларом. Теж саме можна сказати про вітаміни і ветпрепарати для птиці.
Так що, за прогнозами експертів, оптова ціна на яйця до нового сезону, який починається в кінці весни, падати не буде. А навіть навпаки – закріпиться в діапазоні 13-14 грн за десяток.
А от потім, якщо нічого більше не станеться, можна чекати відкату. «Починаючи з травня і до серпня завжди йде різке зниження цін на цей продукт», – нагадує Олександр Бакуменко.
За оцінками експертів, десяток яєць може «скотитися» до 8-9 грн, але через традиційну надбавку перекупників або роздрібних мереж, цінники будуть на 1-2 грн. вище.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас