Економіка Венесуели: game over — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка Венесуели: game over

Енергетика
1914
Для Саудівської Аравії рішення не знижувати квоти на видобуток стало спробою зберегти частку на ринку. Але для економіки Венесуели це рішення означає тільки одне – game over.
На нафту припадає 95% прибутку від експорту Венесуели, а разом з газом на неї припадає 25% ВВП країни. Коли ціни на нафту знизяться до $70 за барель згідно з оцінками експертів, економіка цієї країни, яка є 10-им найбільшим у світі експортером нафти, вибухне, що призведе до глибокої політичної нестабільності і хаосу.
На початку цього року в країні почалися антиурядові протести, оскільки населення Венесуели відчуло негативний вплив 60% -ї інфляції і політики валютного контролю, що призвело до нестачі базових товарів, таких як туалетний папір і зубна паста.
Згідно з прогнозом МВФ ВВП країни в 2015 р скоротиться на 1%.
“Ситуація з дефіцитом продуктів у Венесуелі стає все гірше. Дуже складно знайти основні продукти, – каже доктор Джосселін Вьера. – Уже бувало, що якісь продукти було складно дістати, але не так, щоб взагалі все”.
Вьера каже, що через дефіцит лікарням складно діставати найнеобхідніші медичні товари, такі як марля і ацетамінофен.
“Я змушена переводити пацієнтів в інші лікарні, – каже вона. – Але пацієнтам доводиться відвідувати багато лікарень і клінік, щоб знайти медичні препарати, які їм необхідні для лікування. Мені дуже сумно за свою країну”.
Економіка Венесуели: game over
Експерти прогнозують, що ситуація у Венесуелі стане ще гірше вже в першій половині 2015 р.
“Це буде рік гострого дефіциту, – вважає венесуельський економіст Анхель Гарсіа Банкс. – Венесуелу чекає хаос, який приведе до жорстокості і мародерства”.
Ситуація, яка склалася в економіці Венесуели, стала результатом невмілого управління, яке протягом багатьох років уряд компенсував доходами від експорту нафти. Але це було тоді, коли ціна на нафту була вище $100 за барель і, незважаючи на зниження видобутку у Венесуелі, її доходів було цілком достатньо, щоб населенню було досить.
Але з літа ціни на нафту Brent знизилися з $115 до $70 за барель. Аналітики нафтового ринку прогнозують, що ціна може впасти нижче $70 за барель Brent і навіть нижче. Один з аналітиків компанії Nomura підрахував, що Венесуелі необхідна ціна в $200 за барель, щоб збалансувати бюджет. Проте точну ціну назвати складно, так як Венесуела не розкриває економічних показників, як інші країни.
У міру того як ціни на нафту знижуються і Венесуела залишається без основного джерела доходів, уряду не залишається нічого іншого, як підняти податки, ввести контроль над цінами і, ймовірно, скасувати субсидії на бензин для венесуельців. Саме це спровокує заворушення в цій країні, вважає Дієго Мойа-Окампос, головний аналітик політичних ризиків в IHS.
“Цей сценарій розвитку подій підвищує ризик виникнення нової хвилі антиурядових протестів у Каракасі та інших містах, – вважає Мойа-Окампос. – Демонстрації можуть перерости в конфронтацію між службами безпеки і протестуючими”.
Мойа-Окампос також заявив, що ситуація може складатися так, як було в 1989 р, коли зростання цін на паливо призвело до виникнення кривавих протестів: “Це може призвести до прямого або непрямого втручання збройних сил, щоб гарантувати політичну стабільність і внести зміни в економічну політику країни”.
На наступний день, після того як ОПЕК оголосила про своє рішення не знижувати квоти на видобуток нафти, про що так просила Венесуела, її президент Ніколас Мадуро спробував переконати населення в тому, що зниження цін на нафту ніяк не вплине на соціальні програми.
“Якщо ми і повинні скоротити щось в нашому бюджеті, то ми б скоротили наші зарплати як високопоставлених чиновників, але ми б ніколи не стали скорочувати кошти, які йдуть на освіту, харчування, житлове будівництво, місію нашої країни”, – заявив Мадуро в п’ятницю під час телевізійного звернення до населення.
Нещодавні опитування показали, що рівень популярності Мадуро впав до рекордно низьких значень.
“Економіка переможе політику, – вважає економіст Гарсіа Банкс, відзначаючи, що особливо у Венесуелі економічний реалізм зайняв другі ролі в порівнянні з політичними пріоритетами, але це зміниться. – Економіка буде мати першорядне значення, а політичні зміни змушені будуть відбутися”.
Доходи від експорту нафти Венесуели можуть зіткнутися ще з однією проблемою, крім зниження цін на нафту: схвалення законопроекту про трубопровід Keystone XL. Якщо законопроект буде прийнятий, це буде означати, що нафта з Канади замінить експорт нафти з Венесуели в США.
Масові акції протесту, що почалися у Венесуелі в лютому 2014, часто переростали в безлади, в результаті яких 42 людини загинуло, 835 були поранено, 3,1 тис. було затримано.
Демонстранти заявляють про своє невдоволення високим рівнем вуличної злочинності, нестримною інфляцією, корупцією, безробіттям. Населення висловлює своє невдоволення економічною ситуацією, що склалася в країні, особливо нестачею продуктів і діями уряду, який, схоже, не може впоратися з цією ситуацією.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас