FT: Індійський уряд: трохи економіки і багато містики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FT: Індійський уряд: трохи економіки і багато містики

Світ
508
Навряд чи індійці, що виявили на цьому тижні, що їх міністр освіти радиться з ведичним астрологом, здивувалися більше, ніж британці, коли вони дізналися, що їх колишній прем’єр Тоні Блер звертався до бога, перш ніж почати війну в Іраку.
Бхарти Віас, гуру руху «Нью Ейдж» («Нова ера») і косметолог дружини Блера Шері, що має однанкове прізвище з 85-річним астрологом, з яким зустрічається Смріті Ірані, індійський міністр. На захист своїх консультацій з Натхулалом ВІАС Ірані сказала, що ЗМІ не стосується, «якої я віри, кому поклоняюся і з ким зустрічаюся».
Добре. Однак візит до астролога (який, за його словами, передбачив пост в кабінеті Ірані за кілька місяців до переконливої перемоги на виборах індуїстської націоналістичної Індійської народної партії) – це просто ще одне з цілого ряду відхилень від генеральної лінії нового уряду з модернізації Індії.
Ірані, у віданні якої знаходяться більше мільйона шкіл і коледжів, вже потрапляла у скандали у зв’язку зі спробами індуїстів змінити шкільну програму. В ряді шкіл було несподівано припинено вивчення німецької мови – «в національних інтересах», за словами Ірані, – і замінено на санскрит і регіональні мови Індії. Це було зроблено після того, як група індуїстів заявила, що вивчення іноземних мов – це «західна змова», що має своєю метою покінчити з індійською цивілізацією.
У міністерстві, що відповідає за водопостачання, Ума Бхарті шукає священну ріку Сарасваті, що згадується в ведичній міфології, тоді як, на думку захисників навколишнього середовища, їй варто було б зосередитися на своїй першочерговому завданню – очищенню забрудненого Гангу, справжньої річки, від якої залежить життя мільйонів індійців.
А ось Нарендра Моді, прем’єр-міністр Індії, член Індійської народної партії (ІНП) і колишній індуїстський активіст, намагався уникати у своїй риториці релігійних пасажів (хоч і сказав, що слоноголовий бог Ганеша є доказом вміння стародавніх індійців щодо пластичної хірургії) і концентрувався на планах відродження економіки, створення робочих місць та перетворення Індії в промислову країну.
Однак крайні праві індуїсти використовували перші шість місяців перебування Моді у влади для просування шовіністського «шафранової» програми (за помаранчевим кольорьом одягу благочестивих індуїстів), що пошкодило суспільній гармонії між індуїстською більшістю і мусульманськими і християнськими меншинами.
У штаті Чхаттісгарх індуїстські фундаменталісти проводили кампанію за навернення селян-християн в індуїзм і вимагали, щоб в місіонерських школах до католицьких священиків зверталися «вчитель», а не «батько».
У штаті Мадхья-Прадеш активісти намагалися анулювати змішані шлюби між чоловіками-мусульманами і дружинами-індуїсткою і заарештовували людей за навернення інших в іслам. Йоги Адітьянатх, індуїстський священик і член парламенту від ІНП, протестував проти передбачуваного «любовного джихаду» з боку мусульман, які прагнуть спокушати жінок-індуісток, і зробив це основою своєї кампанії на недавніх додаткових виборах в штаті Уттар-Прадеш.
Те, що він не досяг успіху в залученні голосів для ІНП, змушує думати, що індійці скоріше зацікавлені тим, щоб Моді модернізував економіку, а не релігійними війнами його екстремістськи налаштованих прихильників.
«Моді говорив про робочі місця, і йому варто дотримуватися цієї ж програми, якщо він хоче і далі вигравати», – сказав Гурчаран Дас, філософ і бізнесмен, який колись очолював індійський підрозділ Procter & Gamble.
Консалтингова компанія PwC минулого тижня опублікувала свої прогнози по Індії. На думку експертів, за наступні двадцять років економіка країни може вирости уп’ятеро – до $10 трлн., а темпи її зростання прискоряться до 9% на рік. За цей час в країні може бути створено 240 млн робочих місць. Але це за умови, що уряд буде займатися справою. А поки інвестори, з максимальним ентузіазмом сприйняли прихід Моді до влади, повіривши його обіцянкам сформувати чесний і рішучий уряд, почали проявляти ознаки нетерпіння. Вони будуть гірко розчаровані, якщо міністри замість вирішення від насущних проблем – будівництва доріг, наприклад, або поліпшення якості освіти – будуть бігати за порадами до астрологів.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас