Під матрацами українців 8 млрд доларів - нарахували банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Під матрацами українців 8 млрд доларів - нарахували банкіри

Казна та Політика
5991
За даними керівників банків України, громадяни нашої країни зберігають удома близько 8 млрд доларів. Банкіри закликають українців стати інвесторами власної країни.
“Курсова стабільність – це спільна відповідальність. Перестаньте нервувати. Під матрацами – 8 млрд доларів. Поверніть ці гроші в банківську систему. Станьте інвесторами власної країни, треба шукати рівновагу”, – заявив глава правління Ощадбанку Андрій Пишний на брифінгу в понеділок.
“В українській економіці з’явилися позитивні сигнали. Прогнози були значно жорстокішими, ніж виявилося падіння. Ми ділимося з НБУ своїми спостереженнями, і настає час, коли кількість адміністративних заходів має переходити в якість. Ось ця відміна – вона перший крок”, – підкреслив голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук.
За його словами, якщо говорити про попит на іноземну валюту, “ми часто говоримо, що є відкладений попит, але його обсяг не збільшується, а навіть падає. Таким чином, настає час, коли лібералізація ринку буде більше”.
“Ми вважаємо, що це має відбуватися поступово і відповідально. Банки несуть загальну відповідальність за стабільність комерційного курсу. Я сподіваюся, що ми його разом з НБУ знайдемо”, – сказав Лавренчук.
“Практичні наслідки змін – це невеликі послаблення для ринку. Наприклад, тепер дозволена покупка валюти під імпорт без ввезення товарів на територію України. Потрібно розуміти, що в цій сфері дуже багато ґрунту для порушень, але страждали і звичайні легальні транзакції. Всі ці компанії зможуть купити валюту сьогодні або завтра, тому що існує ще досить великий відкладений попит – коли експортери не приносять ще достатньо валюти. Навіть якщо все буде добре, і наші заводи вироблять і продадуть – виручка буде не скоро, не в найближчі тижні. До того ж більша частина сільгосптоварів ще не продана, а буде продана взимку. Ми розраховуємо на приплив (валюти – ред.) в грудні. Цього все одно не вистачить, щоб задовольнити панічний попит імпортерів. Панікувати не варто – від паніки кількість валюти не збільшиться”, – зазначила голова правління Креді Агріколь Банку Євгенія Чемерис.
“8 млрд готівки не в банках – це в основному папір, фізичні гроші. Вони ввозилися банками, купувалися ними, витрачалися ресурси, щоб їх привезти, перерахувати, продати. І тепер, коли ці гроші не працюють, а лежать під матрацами або циркулюють на чорному ринку – вони не допомагають нам всім, всій країні. Якщо ми тут собі не допоможемо самі – нам ніхто не допоможе”, – підкреслила вона.
Глава НБУ Валерія Гонтарєва також зазначила, що найголовніший наш донор – це ми самі.
“Ми не бачимо відкладений попит як велику суму. Ми повинні повернути нашу фінансову кров в банківську систему”, – резюмувала Гонтарєва.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас