У Apple Pay проблеми відразу після старту: ряд рітейлерів відключили систему — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Apple Pay проблеми відразу після старту: ряд рітейлерів відключили систему

Фінтех і Картки
659
Розвиток платіжної системи Apple Pay під загрозою: два великих ритейлера, CVS та Rite Aid, заблокували її і таким чином створили небезпечний прецедент. Компанія Тіма Кука на такий випад відреагувала моментально: вже якщо в США мобільні платежі не приживуться, що вже говорити про більш ворожі ринки.
Конкуренція чи дискримінація?
CVS і Rite Aid відключили Apple Pay всього через два дні після того, як система запрацювала. Причина полягає в тому, що консорціум великих ритейлерів під назвою Merchant споживчих біржа (MCX) розробляє власну технологію в сфері безконтактних транзакцій – CurrentC. Вона поки не готова до впровадження і в кращому випадку запрацює наступного року. Apple, Платне, зрозуміло, вдарить по перспективам конкуруючої системи, а можливо, зробить її запуск нерентабельним.
Дії двох рітейлерів дійсно виглядають зухвало: вони не просто відмовилися від використання розробки Apple,, а спочатку включили її, протестували і потім вже заблокували. В магазинах встановлені спеціальні термінали для безконтактної оплати покупок, але скористатися ними тепер не можна. Напрошуються думки про промислове шпигунство і спробі розібратися в тому, як влаштована “яблучна” технологія. CVS зробила офіційну заяву, в якій вказала як причину відмови від Apple, Pay “альтернативну розробку”, але не назвала її.
М’яка контратака Apple
Керівництво Apple, моментально відреагувало на подію. У заяві компанії говориться: “. Відгуки про платіжну систему Apple, Платне, які ми отримуємо як від споживачів, так і від торгових мереж, в переважній більшості випадків повні оптимізму і ентузіазму Ми працюємо над тим, щоб залучити якомога більше рітейлерів, які можуть підтримати нашу зручну, безпечну систему транзакцій, яка зберігає ваші дані в секреті. Багато торгові мережі вже оцінили переваги компанії Apple Зверніть і дають клієнтам користуватися їй в 220 тис. торгових точках “.
На перший погляд здається, що компанія з Купертіно відповіла на “агресію” рітейлерів занадто м’яко. Однак в повідомленні компанії між рядків читається послання наступного толку: Apple Платне – це хіт. Систему використовують майже всі, а той, хто намагається її блокувати, заважає своїм же клієнтам розплачуватися за покупки з комфортом і в підсумку програє.
Кому потрібна CurrentC?
Альтернатива Яблуко Платне від американських рітейлерів, CurrentC, поки не викликала захоплення у високотехнологічних експертів. За їх словами, система менш зручна і гірше захищена. Подібно іншим технологіям безконтактних платежів, існуючим в ряді країн, вона заснована на скануванні QR-кодів. По суті, такому типу транзакцій вже багато років. Безпечними їх назвати не можна, адже мітку з кодом теоретично можна переклеїти з одного товару на інший. Можливо, що в якості системи захисту CurrentC буде щоразу при оплаті товару вимагати введення PIN-коду. Але це набагато менш зручно, ніж оплачувати все одним торканням за допомогою Apple, Платне, кажуть аналітики.
Чому ж рітейлери вибирають більш відсталу і не готову до випуску CurrentC? Справа в тому, що вона дозволить відстежувати історію покупок і вибудовувати маркетингову стратегію на цій основі. Apple, Платне же, навпаки, намагається забезпечити клієнту максимальну приватність.
У Apple Pay проблеми відразу після старту: ряд рітейлерів відключили систему
APPLE PAY
В рамках презентації своїх нових продуктів компанія Apple, також представила нову платіжну систему для власників смартфонів iPhone 6 і iPhone 6 Plus, яка дістала нехитру назву Pay. Система дозволить здійснювати безконтактну оплату покупок в звичайних магазинах, використовуючи свої смартфони замість кредитних карт. В основі технології лежить чіп NFC і дактилоскопічний сенсор торкання ID, що ідентифікує власника за відбитком пальця.
Щоб зробити транзакцію і оплатити товар або послугу, достатньо буде піднести смартфон до терміналу PayPass, після чого пройти ідентифікацію за відбитками пальців. Для кожної транзакції генерується спеціальний унікальний код. Якщо iPhone 6 буде вкрадений, транзакції з пристрою можна заборонити за допомогою додатка Find My iPhone. Apple, Платне буде також сумісний із щойно анонсованими смарт-годинами Apple Спостерігати.
Apple, об’єднає цю систему з акаунтами Itunes і App Store, які зберігають дані 800 млн кредитних карт. Як і інші програми, Apple Платне підтримуватиме фотографування банківських карт і імпорт з них даних. Едді Кью, старший віце-президент компанії Apple з програмного забезпечення, каже, що нові iPhone будуть підтримувати технологію Secure Element, яка зберігає платіжні дані в зашифрованому вигляді.
Apple, сподівається, що нова система дозволить прискорити процес здійснення покупок і зробить платежі за допомогою кредитних карт більш захищеними, що в кінцевому підсумку призведе до заміни “фізичних” гаманців гаманцями віртуальними.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас