Промінвестбанк потребує мінімум в 6,2 млрд грн - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промінвестбанк потребує мінімум в 6,2 млрд грн - ЗМІ

Казна та Політика
2213
Російські хакери групи “Анонімний інтернаціонал” опублікували матеріали Зовнішекономбанку, з яких випливає, що Промінвестбанк потребує докапіталізації мінімум на 6,2 млрд грн. В матеріалах говориться, що “в результаті незалежного аудиту фінансового стану ПАТ “Промінвестбанк”, проведеного PwC відповідно до постанови НБУ від 12 травня 2014 №272, банку необхідно збільшити капітал на 6,2 млрд грн (еквівалент $480 млн, 19,2 млрд рублів)”.
“Ненадання термінової фінансової допомоги ПАТ“Промінвестбанк” призведе до банкрутства банку на початку 2015 року”, – йдеться в концепції фінансової підтримки ПАТ “Промінвестбанк”.
У ній також йдеться про те, що “заборгованість клієнтів, операційна діяльність яких здійснюється в Донецькій і Луганській областях – $0,9 млрд, і портфель здебільшого не обслуговується”. Крім того, “зобов’язання корпоративних клієнтів в Республіці Крим становлять $0,8 млрд – якість обслуговування боргу значно погіршився”. А “клієнтами Промінвестбанку є найбільші підприємства України, інтегровані в російсько-українські торговельно-економічні відносини – частка виданих ним кредитів становить близько 20% ($0,7 млрд) від кредитного портфеля банку, тому розрив російсько-українських інтеграційних зв’язків в 2014 році привів до погіршення якості обслуговування боргу даних позичальників”.
Тому для порятунку банку навіть 6,2 млрд грн буде мало. “Допущення стрес-тесту PwC, заснованого на фінансової звітності ПАТ“Промінвестбанк” за 2013 рік, носили формальний підхід і не враховували реального стану заборгованості на поточний момент. З цієї причини сума капіталу, розрахована за підсумками стрес-тесту PwC, може виявитися недостатньою для покриття витрат на формування резервів за підсумками 2014 року”, – резюмують фахівця Зовнішекономбанку.
Співрозмовники FinMaidan, близькі до української “дочки” російського банку, підтвердили правдивість цих розрахунків.
На появу цієї інформації вже відреагував Зовнішекономбанк. Він, втім, в інтерв’ю РІА “Новости” не спростовував зазначені вище цифри, а зробив акцент на тому, що їх опублікування “є цілеспрямованим вкиданням для тиску на уряд Росії”. “Розповсюджувані в інтернеті матеріали – це компіляція документів, отриманих незаконним шляхом і шляхом прямих фальсифікацій. Вважаємо, що з’явилися “відомості”- цілеспрямоване вкидання з метою надання впливу на уряд РФ в частині прийнятих рішень щодо продовження фінансової підтримки російських інвестицій на Україні”, – сказав представник ЗЕБа.
За словами співрозмовника агентства РІА Новини, режим міжнародних санкцій обмежує можливості російських держбанків з рефінансування коштів, залучених із зовнішнього ринку. А ситуація в Україні призвела до масового неповернення банківських кредитів. “З урахуванням масштабів очікуваних втрат російських банків в Україні, в тому числі і в наступні роки, вживаються заходи до надання необхідної державної підтримки, в тому числі консолідації позиції російських інвесторів в діалозі з національними регуляторами фінансового ринку в Україні”, – відзначили в держкорпорації.
Наглядова рада ЗЕБа 16 жовтня прийняла рішення про надання необхідної фінансової підтримки Промінвестбанку, в тому числі шляхом докапіталізації. Раніше глава НБУ Валерія Гонтарєва обговорювала питання капіталізації українських “дочок” російських банків як з їх власниками, так і з главою Банку Росії.
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас