ЄС включив у свій стрес-тест зимового забезпечення газом Молдавію, Грузію і Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС включив у свій стрес-тест зимового забезпечення газом Молдавію, Грузію і Україну

Енергетика
605
Європейська комісія в свій прогноз енергобезпеки на зиму на випадок припинення поставок газу включила Молдавію, Грузію і Україну, повідомив заступник голови ЄК з енергетики Гюнтер Еттінгер.
“Україна – особливо важлива в даний час держава-партнер, яка бажає тіснішої асоціації з Європейським союзом. Це країна, яка сама гостро потребує газу і яка також є країною транзиту”, – сказав Г. Еттінгер журналістам.
Він повідомив, що, крім аналізу по кожному з 28 членів ЄС, Єврокомісія розповсюдила свій стрес-тест на країни-кандидати на вступ в союз і на ряд партнерів, включаючи Молдавію, Грузію і Україну.
“Ми в деталях досліджували, що станеться, якщо, приміром, Росія (це, звичайно, малоймовірно, але хто знає?) припинить поставки газу. Що станеться, якщо Україна (ми цього не очікуємо, але хто знає?) Не виконає, не зможе виконати свої функції з транзиту? Це найгірший сценарій, який ми представили щодо держав-членів і партнерів в стрес-тесту”, – сказав заступник голови Єврокомісії.
За його словами, йдеться про те, як “пройти зиму, зберігши стабільність”.
При цьому Г. Еттінгер нагадав, що в найближчі дні він відправиться до Києва для консультацій з українськими партнерами, а на наступному тижні пройде тристороння зустріч щодо газу ЄС-РФ-Україна в Брюсселі.
ЄС повинен бути готовий і до того, що ці переговори не принесуть результату, і повинен знати свої можливості щодо забезпечення газом взимку з урахуванням поставок з інших джерел, наприклад, Алжиру та Норвегії. З метою передбачити всі можливі несподіванки до зими і був проведений стрес-тест, пояснив європейський комісар з енергетики.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас