Якщо до кінця року буде мир - гривня зупиниться на рівні 12,8 - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якщо до кінця року буде мир - гривня зупиниться на рівні 12,8 - експерт

Валюта
6708
Раніше вся українська економіка працювала на курс гривні, а тепер курс має працювати на економіку.
Сьогоднішнє ослаблення гривні має під собою як об’єктивні, так і чисто психологічні причини. Свою роль зіграла паніка, але вона мала під собою раціональні передумови – втрата експортної виручки за рахунок зниження виплавки металу в серпні, зниження цін на продукти сільського господарства, введені Росією обмеження на українські товари. Чисто ж психологічний фактор проявився таким чином: у липні, коли ситуація була спокійнішою, курс стабілізувався на рівні 11,5-11,9. Але як тільки РФ стала нарощувати агресію, після чергових загострень та смертей паніка відновилася, і курс переступив позначку 13.
Є два сценарії подальшого розвитку ситуації. Якщо до кінця року військові дії припиняться, і ми досягнемо з РФ домовленості щодо газу – особливо щодо тимчасової ціни (до судового розгляду в Стокгольмі), гривня може зупинитися на рівні 12,8. Якщо ж перемир’я не триватиме, а падіння економіки дійде до 8%, українцям можна починати готуватися до курсу 14,5.
У зв’язку з війною на Сході України країні не вдалося досягти зростання, на яке в уряді сподівалися на початку року – спад економіки виявився вищим, ніж передбачалося, обсяги експорту та повернення валютної виручки знизилися. Щоб справитися з цим, уряд і Нацбанк вдалися до не зовсім ринкових адміністративних заходів, спроб ручного управління. В умовах кризи і війни вони доречні, але головне – розуміти, що ці заходи ефективні виключно в короткостроковому періоді і ними не можна зловживати.
Крім того, проблема девальвації не вирішиться зусиллями одного НБУ, комерційних банків або експортерів. Це загальна відповідальність, і спроба однієї зі сторін отримати миттєвий прибуток за рахунок інших болісно відгукнеться на здоров’ї всієї системи. Тож тут варто взяти на озброєння спосіб, яким пожежники грають в доміно: вони не ховають кістки, відразу показуючи один одному, що мають на руках. Настільки ж відкритою має бути співпраця учасників ринку.
Якщо перемир’я буде тривалим, можна буде говорити про відновлення економіки і зміцнення гривні. Ось тільки відбуватися це повинно не за рахунок інтервенцій і виснаження золотовалютних резервів. Раніше у нас вся економіка працювала на курс гривні, а тепер курс має працювати на економіку. Для того, щоб національна валюта була сильною, нам потрібна конкурентоспроможна економіка. Девальвація – це болісний процес, але інакше ми взагалі б розучилися інвестувати у виробництво.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас