Хто підставляє Президента з курсом гривні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто підставляє Президента з курсом гривні?

Валюта
2695
Атаку на українську гривню влаштували «чорні дилери» валютного ринку. Так пояснив девальвацію та стрімкі курсові коливання нацвалюти на останній прес-конференції Президент України Петро Порошенко. «Хтось намагається розв’язати війну всередині (країни. — Авт.), підірвавши стабільність держави, в тому числі і стабільність курсу», — наголосив він. І саме ці «хтось», на думку гаранта, виставляли неіснуючі котирування на ринку.
Разом з тим глава держави додав, що курс національної валюти знаходиться ще під тиском падіння цін на зерно на 40%, на залізну руду — на 50% на тлі скорочення експортних поставок промисловим комплексом Донбасу, який постраждав від військових дій і зупинки притоку іноземних інвестицій. Курс долара, констатував Порошенко, є об’єктивним відображенням цих процесів. «Я буду робити все, що від мене залежить в рамках закону, для того, щоб припинити атаку на гривню, спекулятивні операції, спроби поширити паніку», — заявив він.
При цьому Порошенко закликав прем’єр-міністра і голову парламенту сконцентрувати зусилля для захисту гривні від інфляції та нестабільності. На його думку, відновити стабільність на валютному ринку дозволить реалізація програми реформ у рамках оновленої «Стратегії-2020», створення привабливого інвестиційного клімату, залучення інвестицій, а також перегляд програми з Міжнародним валютним фондом з урахуванням реалій військових дій. Крім того, за його словами, відновлення стабільності сприятиме залученню макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі ще 1 мільярда євро і фінансових гарантій або кредитів від США на $1 млрд.
Пояснення стрімких курсових коливань від першої особи держави прозвучало. Але чи можна його назвати вичерпним? Навряд. Тим більше, якщо зважити на те, що Президент — колишній голова Ради при НБУ. Тож він як ніхто інший розуміє, що відбувається з гривнею. «День» попросив експертів прокоментувати, як вони зрозуміли виступ Петра Порошенка про гривню.
«Я гадаю, що він змушений так говорити», — каже «Дню» колишній заступник голови НБУ Сергій Яременко. На його думку, Порошенко добре розуміє, що реальні пояснення стрімких валютних коливань знаходяться в незадовільному стані економіки і в нестачі валюти. «По суті, нестача валюти та валютні коливання завжди збільшують кількість тих, хто не може протистояти отриманню прибутку і тому втягується в таку гру (тіньовий ринок. — Авт.). Отже, спекулянтом можна назвати будь-кого, хто затримує виручку, або навпаки намагається купити її дешевше. З одного боку — це банки, з другого — експортери», — пояснює утворення чорного ринку колишній заступник голови НБУ. За його словами, саме ця нестабільність і породжує спекуляцію. Мабуть, продовжує Яременко, Президент вважає, що всього цього зараз не потрібно казати, щоб не вносити в суспільство додаткову напругу. Тому й пояснює коливання роботою «чорних дилерів».
Оскільки Президент визначив винних на валютному ринку і дав завдання навести лад, то зараз треба активно слідкувати за роботою Нацбанку, МВС і прокуратури, вважає голова правління «Української міжбанківської валютної біржі», колишній голова Ощадбанку Анатолій Гулей. «Це їхня ділянка роботи, де вони не допрацьовують. Він назвав винних у цьому. А тепер чекає дій від чиновників. Він дає їм певний час, щоб вони доклали, що проблема вирішена або не існує. І питання в тому, скільки часу він готовий терпіти і як швидко прийматиме кадрові рішення. Для мене це зрозумілий месидж… Тому, думаю, варто чекати кадрових ротацій всюди: у прокуратурі, МВС, фінансовому моніторингу», — прогнозує у розмові з «Днем» виступ гаранта Гулей.
Схоже, Президенту подають не всю інформацію, вважає натомість колишній заступник голови НБУ Олександр Савченко. «Президента підставляють… його радники. Адже для падіння курсу зараз є багато об’єктивних і суб’єктивних причин, якими й користуються «білі» та «чорні» дилери», — говорить він. До підстав Савченко відносить відсутність скорочення витрат із державного бюджету, збільшення запозичень, емісія НБУ, непрофесійна монетарна політика. Нацрегулятор, за словами колишнього заступника голови НБУ, спирається тільки на адміністративні методи і зовсім не пропонує економічні. «Такі методи ведуть до зменшення пропозиції долара і його дефіциту, так і виникає падіння курсу гривні», — пояснює він. Відтак з’являється тінь. «Чорний ринок — це як таргани: коли є крихти і немає світла, то вони виходять. Але щойно застосовують правильну чистку і з’являється світло, то їх немає», — підсумовує Савченко.
Чи може Нацбанк взагалі врегулювати ситуацію на чорному ринку?
«Функція Національного банку — стабільність національної валюти. Значить, він повинен це робити. І набір методів і механізмів виробляється ним. Саме він виключає спекулятивні механізми», — вважає Яременко.
«Якщо адміністративними заходами будуть і далі поповнювати валютний готівковий ринок, то тільки «таргани» і будуть з нього наживатися. В НБУ є отрута, і він здатен суттєво покращити курс гривні та навести лад із чорним ринком», — каже Савченко і додає, що докорінно змінити тенденцію до девальвації нацвалюти під силу тільки НБУ в тандемі з урядом.
Проблему чорного ринку, на думку Гулея, породжує ще один момент. «У законодавстві цей термін не визначено. Що це таке чорний ринок? Це той, який в тіні будівлі Нацбанку чи в самому банку? Чи це «тінь» під столом? Не зрозуміло. Якби у нас були чіткі критерії визначення чорного ринку, то можна було б чиновникам пред’являти претензії, що вони чогось не виконують», — пояснює банкір. А так всі бачать тенденцію, що валютні операції повільно йдуть в «тінь», але нічого зробити з цим не можуть, бо за це немає кримінальної відповідальності.
Ще один співрозмовник «Дня», який побажав лишитися не названим, так прокоментував рецепт валютного заспокоєння для внутрішнього ринку: «Щоб заспокоїти готівковий валютний ринок, потрібно близько мільярда доларів щотижня протягом кількох тижнів. Де їх взяти? Банкам треба купувати готівкові долари за кордоном. А чому вони цього не роблять? Тому що ще не час заспокоювати ринок». За словами співрозмовника «Дня», в Україні 4—5 банків купують готівковий долар і привозять його в Україну, а потім перепродають іншим учасникам ринку. «Зараз є аукціони з продажу безготівкового долара. Потрібні аукціони, на яких продаватимуть готівковий долар», — каже він. Чому їх поки що немає? Риторичне запитання.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас