Що НБУ робить з курсом гривні протягом останнього місяця - і до чого це призведе? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що НБУ робить з курсом гривні протягом останнього місяця - і до чого це призведе?

Казна та Політика
8745
Голова НБУ Валерія Гонтарева цього тижня заявила, що не береться точно прогнозувати курс гривні, посилаючись на бойові дії на Донбасі, спекуляції та провокації на валютному ринку. Якщо вже навіть очільниця НБУ не береться передбачити долю нацвалюти, то що казати про “звичайних-пересічних”? І в таких умовах нічого дивуватись, що за останній місяць населення купило валюти на 201 млн. дол. більше, ніж продало банкам.
Забрати валютний вклад достроково тепер можна лише в гривнях
Вирівняти ситуацію Нацбанк намагається різноманітними постановами і обмеженнями. Приміром, учора регулятор на своїй сторінці у Facebook навів пояснення до Постанови Правління Національного банку України № 540, яка діє від 2 вересня 2014 року. Згідно з нею громадяни, які хочуть отримати свій валютний вклад достроково, можуть зробити це лише в гривнях за курсом купівлі іноземної валюти уповноваженого банку на день його отримання.
Якщо ж забирати свій вклад у визначений договором строк, то отримати кошти в іноземній валюті можна в сумі, що не перебільшує еквівалент 15 000 грн. за один день (за офіційним курсом Національного банку, який часто-густо нижче міжбанківського). Постанова діятиме три місяці, однак немає гарантій, що її не продовжать.
Заборона видачі іноземної валюти за платіжними картками
Від 2 вересня НБУ заборонив видачу іноземної валюти за платіжними картками (постанова №540 від 29 серпня 2014 року). “Видача готівки в межах України за електронними платіжними засобам, емітованими як резидентами, так і нерезидентами, здійснюється в гривнях”, – вказується в документі.
Водночас отримати готівку в іноземній валюті з власного поточного (у тому числі карткового) рахунку в іноземній валюті можна в касі уповноваженого банку за заявою на видачу готівки.
Валюту з-за кордону також стараються перевести в гривні
У разі надходження іноземної валюти з-за кордону отримати її у такому ж вигляді буде складно – усе через ту ж постанову № 540.
Без відкриття рахунку виплата такого переказу здійснюється готівкою у гривнях (без подання відповідної заяви клієнтом) за курсом купівлі безготівкової іноземної валюти за гривню уповноваженого банку на час здійснення операції, але не більше 150 тисяч грн. в еквіваленті на добу. У випадку отримання переказу в іноземній валюті банк зарахує його на поточний рахунок в іноземній валюті. Виплата переказу буде здійснюватися в іноземній валюті, але не більше ніж 15 тисяч грн. на добу (в еквіваленті за офіційним курсом Національного банку).
Валютне кредитування
Нацбанк своєю постановою №534 заборонив банкам кредитувати юросіб, фізосіб-підприємців і представництва підприємств-нерезидентів в іноземній валюті з метою використання цих коштів на внутрішньому ринку України. Кредити, які спрямовані на виконання зовнішньоекономічних зобов´язань, залишили як виняток. Таким чином регулятор хотів знизити попит на іноземну валюту.
Однак, підприємства від цієї постанови опинились не в кращому становищі – вартість валютних позик нижче, ніж гривневих, тому багато підприємств використовували їх для поповнення обігових коштів. Постанова Нацбанку цю опцію для них вилучила. Усе ж, 10 вересня НБУ від цього обмеження вирішив відмовитися, чим знову спровокував хвилю критики: українці заборгували за іпотечними кредитами в іноземній валюті близько 46,4 млрд грн. Питання реструктуризації цих боргів стоїть дуже гостро. І дозволити видачу кредитів у валюті означає лише посилити існуючу проблему.
Продаж 100% валютної виручки експортерів
Постанова НБУ №515 від 20 серпня збільшила норму обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку надходжень в інвалюті з 50% до 100%. Обов’язковий продаж валютних надходжень було відновлено в Україні в листопаді 2012 року і в подальшому продовжувалася, в останній раз – з 20 травня по 20 серпня 2014 року.
Навздогін цій постанові регулятор видав іще одну, яка зобов’язує банки щовечора (протягом двох годин після закриття міжбанку) відправляти в центробанк звіт – скільки їх клієнти на наступний день продадуть валюти в обов’язковому режимі, – аби контролювати виконання попередньої постанови.
Банкам дозволили перенести терміни погашення боргів
Перенести терміни повернення рефінансування банками НБУ дозволив своєю постанвою № 551 «Про зміну строків погашення банками кредитів». “Враховуючи складну економічну ситуацію в Україні та суттєве обмеження доступу банків України до внутрішнього та зовнішнього фондування, Нацбанк переніс терміни погашення банками основної суми заборгованості за кредитами НБУ для підтримки ліквідності і кредитах зі збереження ліквідності з вересня-листопада 2014 до 10 грудня 2014 р .”, – повідомила директор генерального департаменту банківського нагляду НБУ Алла Шульга.
За підсумками першого півріччя найбільшими боржниками Нацбанку були: Ощадбанк – 22,7 млрд грн, ПриватБанк – 18,1 млрд грн і Надра Банк – 10,3 млрд грн.
Міжнародні кредити – додатковий потік валюти
Міжнародні кредити забезпечили Україні притік валюти. Приміром, в травні цього року Україні було надано перший транш кредитних коштів від МВФ у розмірі 3,2 млрд дол. Таким чином, золотовалютні резерви Національного банку України зросли до 17,3 млрд дол з 14,226 млрд дол. На початку вересня Рада директорів МВФ вирішила виділити Україні другий транш – в 1,4 мільярда доларів. Глава НБУ Валерія Гонтарева повідомила, що у листопаді до Києва прибуде місія МВФ, яка оцінить виконання Україною умов кредитування, і може змінити розмір позики. Покищо ж фонд не готовий переглянути її у сторону збільшення. Загалом же обсяг програми визначено у 17 млрд. дол. ЄС виділив уряду України 804 млн. дол. для фінансування державних витрат. Міжнародний банк реконструкції та розвитку – майже 800 млн. дол., Європейський банк реконструкції та розвитку – 13,8 млн. дол.
У понеділок, 8 вересня, Україна отримала 500 мільйонів доларів першої позики від Світового банку, які підуть на реформування фінансового сектора країни. Зокрема, гроші спрямують на посилення операційного, фінансового та регуляторного потенціалу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, поліпшення платоспроможності банківської системи, зміцнення правової та інституційної бази для підвищення стійкості та ефективності банківської системи в довгостроковій перспективі.
Тим не менш, позитивний ефект на курс надходження цих коштів дають лише не короткий час.
Військовими діями прикривають масштабну валютну спекуляцію, – думка експерта
Усі дії Нацбанку робляться лише для видимості – насправді ж відбувається масштабна валютна спекуляція, афера, в якій регулятор НБУ – один з головних співучасників. Так прокоментував поточну ситуацію голова Комітету економістів України Андрій Новак.
“Але усе списується на війну. Курс – це мав би бути головний і єдиний клопіт НБУ. Але він чомусь цим клопотом займається формально, так, аби не казали, що у нас взагалі немає Нацбанку. Насправді він лише підживлює девальвацію, тому що роздає рефінансування наліво і направо, а банки, які беруть цю гривню з рефінансування, біжать з нею на валютний ринок, замість того, аби оздоровлювати свої банківські структури. Через те, що вони біжать на валютний ринок, вони ще більше сприяють девальвації. Тому НБУ, нажаль, не виконує своєї головної функції – стабільності гривні. Хоча зараз економічні обставини та показники діють на користь зміцнення гривні”, – вважає експерт.
“Ми маємо за перше півріччя цього року позитивне торгівельне експортно-імпортне сальдо, плюс 500 млн. дол. Уперше за останні п’ять років. Це було досягнуто за рахунок того, що різко скоротили імпорт російських енергоносіїв. Це означає, що притік валюти в країну більший, ніж відтік”, – поясний він.
“Друга категорія, яка формує курс – це те, що за останні півроку до нас надійшло понад 6 млрд. дол. з різних джерел. Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, Європейський банк, уряди багатьох країн. Це іще додатковий величезний притік валюти в країну. І не дивлячись на усе це, замість зміцнення гривні в таких економічних обставинах маємо девальвацію”, – додав Новак. “Це значить, що відбувається масштабна груба спекуляція на темі війни”, – підсумував він.
Голова Нацбанку заявляла про готовність розкривати всю інформацію про виділення рефінансування банкам, однак послалась на законодавчу заборону робити це. А враховуючи те, що нормально працювати Верховна Рада буде ще не скоро, варто запасатись поп-корном і чекати нових обмежувальних постанов від Нацбанку – танці з бубном навколо курсу завершаться не скоро.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас