Стоп валюта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стоп валюта

Валюта
2252
Як зупинка металургійних заводів в зоні АТО вдарить по експортній виручці України
Серпень став траурним місяцем для підприємств українського гірничо-металургійного комплексу. Через війну на Донбасі частина заводів зупинилася, частина – працює в скороченому режимі. Металургія – одна з найбільших експортних галузей України. Скорочення припливу в країну «сталевих» доларів стане черговим випробуванням для гривні.
Під кінець літа на сході країни зупинилися відразу кілька підприємств: Алчевський меткомбінат корпорації «Індустріальний союз Донбасу», Єнакіївський метзавод групи «Метінвест», Донецький металургійний завод групи «Донецьксталь», Харцизький трубний завод. Причина – військові дії на Сході країни і зупинка ключових транспортних вузлів Донецької залізниці – Дебальцеве та Ясинуватої. Крім того, через обстріли та пошкодження ліній електропередач не працюють Авдіївський, Алчевський, Ясинівський, Макіївський коксохіми.
Через дефіцит коксу на сухому пайку залишаються Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча і «Азовсталь» у Маріуполі – вони працюють на 50-70% потужності, розповідав у серпні гендиректор «Метінвесту» Юрій Риженков.
Як падіння сталевого експорту відіб’ється на платіжному балансі країни? Підприємства Донбасу поставляють за кордон кокс, чавун, прокат і труби. Простій і зниження виробництва на перерахованих комбінатах призведе до втрати $ 450-470 млн експортної виручки на місяць, підрахував аналітик Concorde Capital Роман Тополюк.
З травня також стоять найбільші хімзаводи Луганської та Донецької областей: сєверодонецький «Азот» і горлівський «Стирол». Через це Україна щомісяця втрачає ще до $ 100 млн, говорить директор консалтингової компанії «Інфоіндустрія» Дмитро Гордійчук.
Чи витримає такий тиск національна валюта?
«Як не парадоксально, з точки зору макроекономіки зупинка хімічних підприємств і металургії, яка не дає кінцевої продукції, наприклад, трубу – виправляє платіжний баланс», – вважає народний депутат Сергій Терьохін, який очолював Мінекономіки в 2005 році. Разом з виробництвом падають і закупівлі імпортної сировини та енергоносіїв, пояснює він.
Для хімічних заводів це дійсно так. Природний газ – вихідна сировина для виробництва аміаку.
В металургії – інша картина. Частка енергоресурсів у собівартості тонни прокату не перевищує 10%, говорить аналітик Case Україна Євген Дубогриз.
Основну сировину – залізорудний концентрат, кокс і феросплави випускають в Україні. Заощадити вийде лише на вугіллі. Щороку українські коксохіми завозять близько 10 млн тонн – 40% від усіх потреб українських меткомбінатів.
Приблизно дві третини імпорту припадає на коксохіми в зоні АТО – Авдіївський і Ясинівський, розповіли в «Укрпромзовнішекспертизі». За сім місяців вони завезли 4 млн тонн вугілля, середня ціна імпорту – $ 126 за тонну. На місяць на імпорті вугілля вийде заощадити до $ 70 млн.
Є й інший спосіб поліпшити платіжний баланс ГМК – продавати на експорт залізну руду, яка виявилася незатребуваною через зупинку метзаводів. Це може додатково принести $ 120-140 млн на місяць, відзначає Дубогриз.
Не можна описувати економіку війни в термінах миру, вважає президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер. «Поточні втрати безглузді, йде війна. Якщо гривня стане дешевше, що далі? Як тільки закінчиться війна, виникне стрибок, відкладений попит. Втрати в руйнуванні інфраструктури – незрівнянно більше і набагато більш небезпечні», – упевнений він.
За даними НБУ, в липні експорт українських товарів скоротився на 7,4% в річному вимірі – до $ 4,9 млрд. Машинобудування просіло на 31,5%, хімія – на 34,5%, металургія – на 1,9%. Темпи падіння імпорту прискорилися до 31,1% або $ 5,2 млрд через припинення імпорту російського газу.
Платіжний баланс України в січні-липні 2014 року зведений з дефіцитом $ 4,45 млрд, у червні – $ 4,23 млрд.
Андрій Самофалов
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас