У вересні в Україні подорожчають м'ясо і молоко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У вересні в Україні подорожчають м'ясо і молоко

Аграрний ринок
1101
У вересні українці зможуть насолодитися останніми в цьому році фруктами з саду: сливами, грушами, яблуками і виноградом. Вони будуть в достатку, а ціни при цьому впадуть. Це буде одна з небагатьох радостей для українських споживачів, оскільки майже всі основні продукти дорожчатимуть. Причому ціни в цьому місяці підвищаться не тільки на продукти, а й на деякі товари та послуги. До неприємних новин потрібно готуватися автомобілістам, оскільки очікується зростання цін на бензин, і любителям соціальних мереж і фільмів онлайн, оскільки можуть подорожчати послуги інтернет-провайдерів.
Час запасатися вітамінами
Сезон кавунів і динь добігає кінця, і з середини місяця вони почнуть відходити. При цьому залишки продаватимуть дорожче. «Ціна баштанних буде вище на 15-20%. У таку погоду плоди достигають погано і часто починають псуватися прямо на полі», – стверджує власник баштанного наділу Ілля Добронравов.
Зате подешевшають практично всі садові ласощі. Найбільше виноград і груші – через пік їх дозрівання, трохи менше яблука та сливи – через те, що урожай був не кращим, хоч і вище, ніж торік. Також на ціни в магазинах і на ринках впливають мешканці приватного сектора, які виносять свій урожай на 3-5 грн дешевше.
В ціну борщу закладуть бензин і майбутню негоду
Овочі борщового набору, швидше за все, будуть дорожчати. У «АПК-інформ: овочі та фрукти» вважають, що в перший тиждень вересня ціни будуть стояти, а пізніше поповзуть вгору – вже до середини місяця ціна може піднятися на 15-35%.
Основними причинами експерти називають те, що через сприятливу ​​погоду і хороший врожай впродовж серпня фермери сильно знизили ціни і не отримали очікуваного прибутку. А з урахуванням того, що в кінці місяця пально-мастильні матеріали почали дорожчати, то, швидше за все, в господарствах закладуть ці витрати, а також можливі майбутні втрати через негоду у вартість відвантаження, чим постараються компенсувати втрати минулого місяця. Підігріти ціни може і ажіотаж на овочі борщового набору в зв’язку з тим, що у вересні багато хто буде запасатися на зиму.
Наша молочка подорожчає через дорогу імпортну
Окрема молочна продукція подорожчає у вересні на 5-10%. «Через зростання курсу долара імпортна молочка подорожчала. А оскільки наш споживач не готовий переплачувати гроші за імпортну молочку, що подорожчала через курс долара, варто очікувати зменшення імпорту.
Її місце займе вітчизняна продукція, а ціни незначно виростуть», – пояснила експерт аграрних ринків Аліна Ярко. За її словами, на внутрішньому ринку до сих пір відчувається надлишок через заборону Росією поставок товарів молочної групи з України (хоча деякі виробники знайшли альтернативні ринки збуту для свого товару), проте ціни все одно трохи зростуть через «струм» та бензин, які подорожчали.
Поїздки на авто стають усе більш затратними
На АЗС знову стрімко зросли ціни на паливо: за пальне просять на 35-40 коп/л більше, ніж кілька днів тому. Причина: оптові ціни на нафтопродукти наприкінці серпня пішли в ріст, а курс гривні щодо долара – на спад.
Аналітики НТЦ «Психея» стверджують, що при збереженні поточних котирувань курсу гривні або постійних його коливаннях зростання вартості нафтопродуктів продовжиться. В Консалтинговій групі А-95 повідомили, що покупки палива населенням скоротилися більш ніж на 20%, якщо порівнювати з весною-літом минулого року.
«Скоро українці їздитимуть тільки на тролейбусах», – сказали на одній зі столичних заправок.
Закордонний рис дорожчатиме
Сезон переробки зернових вже розпочався, але істотно відкотитися цінами не дає економічна ситуація. Більшість круп і борошно подешевшають, але всього на пару відсотків в перший тиждень місяця, а вже в середині місяця повернуться до колишньої позначки.
«За прогнозами, урожай на багато культур перевищує минулорічний, тому є надія, що ціни вдасться втримати, а в розпал сезону переробки навіть опустити», – розповіли в Українському клубі аграрного бізнесу. Але на манку, швидше за все, це не пошириться. При цьому рис, на думку експертів, подорожчає на 5-10% через те, що імпортної крупи на полицях маркетів стало більше, так як вітчизняна (65% рису для нашого ринку вирощували в Криму) – у дефіциті.
М’ясоїдам доведеться розщедритися
Свинина і яловичина у вересні піднімуться в ціні на 2-3 грн за кілограм через те, що виробництво на сході України зараз стоїть, а компанії в інших частинах держави не наростять обсяги навіть з урахуванням того, що погода була не надто спекотною і тварини росли швидко.
До того ж, дорожчає бензин і, можливо, піднімуться ціни на комбікорм. «Якщо буде так само рости попит на м’ясо, як зазвичай відбувається у вересні, це може чинити додатковий тиск на вартість. Хоча, можливо, ціни будуть утримувати, тому що населення збідніло і дороге м’ясо просто перестануть купувати», – вважає тваринник з Полтавської області Віталій Богданов. Курятина, кажуть експерти, в ціні не зміниться.
Через чергове падіння курсу гривні подорожчає також риба, яку ми імпортуємо. Була надія, що червона риба у вересні трохи відкотиться з ростом популяції лосося, але цього, швидше за все, тепер не відбудеться. «Цінники залишаться на рівні серпневих», – пояснила товарознавець одного з київських магазинів Діана Заєць.
Рагу з кабачків дешевше, салат дорожче
У вересні будуть розпродавати останні партії баклажанів, кабачків і перцю-білозірки. «Ціни на ці овочі, швидше за все, впадуть на 15-20%, а може, й більше, так як товар буде вже не того товарного вигляду і смакових якостей, що в розпал сезону», – вважає експерт плодово-овочевого ринку Віталіна Тугай.
А ось помідори і огірки дорожчають з кожним днем, і, на думку аналітиків, їх вартість зростатиме й у вересні, правда, швидше за все, менш різкими темпами. «Наприклад, комбінати пропонують томат не дешевше 8 грн/кг, а на стіл українцям помідор потрапляє мінімум по 9 грн за кіло. Днем раніше ціна відвантаження була на 15% нижче», – підкреслює керівник проекту «АПК-інформ: овочі та фрукти» Тетяна Гетьман. За її словами, пропозиція на ринку і далі буде обмеженою. При цьому попит утримується високий.
Інтернет подорожчає
Найближчим часом любителям соцмереж доведеться платити більше. Дрібні і середні провайдери готуються підняти тарифи на інтернет. За попередніми даними, мова йде про підвищення на 20-25%. «У вересні нові розцінки діятимуть для наших нових абонентів, а ближче до середини осені плата підніметься і для старих», – розповіли в компанії «Тріолан». В офісі іншого київського провайдера сподіваються на розуміння клієнтів: «За останні два роки курс долара виріс майже на 40%. Але ми піднімали вартість послуги тільки один раз – на 10% минулого року. Тим часом ціна оренди зовнішнього каналу мережі і практично все обладнання прив’язані до валюти і подорожчали». Великі провайдери про підвищення поки не говорять.
Вітаміни – всю зиму: як зберігати овочі в квартирі
Переберіть і просушіть картоплю. Насипте на дно дерев’яного ящика деревну тирсу або порізаний папір. Покладіть сухе листя м’яти – це сповільнить процес проростання. Найбільші картоплини викладіть з самого верху – вони швидше псуються. Зверху накрийте ящик картоном і помістіть на балкон. Якщо вдарить мороз, ящик треба укутати ватяною ковдрою.
Перед закладанням сприсніть моркву сумішшю крейди з водою (на 2 л води – 1 ст. крейди), просушіть. Це захистить моркву від гниття. Найкраще зберігати її на балконі, в ящику з піском: на дно насипати 2-3 см піску, розкласти моркву, засипати новим шаром піску і т. д. Невеликий запас можна тримати в нижньому ящику холодильника, загорнувши в темний пакет.
Буряк добре зберігати по сусідству з картоплею (насипати поверх) або помістити його в ящик, пересипавши кожен шар піском або тирсою. Для зберігання в холодильнику буряк покладіть у пакет з проробленим в ньому отворами. Слідкуйте, щоб в пакеті не утворювався конденсат.
Для цибулі і часнику підходить кімнатна температура. Важливо тільки, щоб було сухо. Цибулю можна зберігати в кошику або ящику, регулярно його перебираючи. Його можна заплести в косу, яка стане окрасою на кухні. Також її можна зберігати в капроновій панчосі, підвісивши в затишному місці.
Капусту теж краще зберігати на балконі в ящику. Перед закладанням загорніть кожен качан окремо в папір або в кілька шарів харчової плівки. Час від часу перевіряйте – видаляйте зіпсовані листи. У морози ящик утепліть. У холодильнику зберігайте капусту у відкритому пакеті, але не поруч з яблуками, грушами і помідорами – вони виділяють етилен, через який капуста швидше псується.
Зелень теж можна зберігати всю зиму, висушивши або заморозивши. Можна змішати її з сіллю – 250 г солі на 1 кг зелені (порізати, перемішати з сіллю, розкласти в скляні банки). Можна зберігати в маслі: порізану зелень (можна суміш трав) помістити в банку, залити соняшниковою або оливковою олією, перемішати, зверху ще залити олією – в палець завтовшки. Зберігати в холодильнику.
Юлія Полєхіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас