Європейські банки продають "погані" активи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські банки продають "погані" активи

Кредит&Депозит
928
Найбільші банки Європи нарешті виводять сотні мільярдів “поганих” активів на продаж на тлі зростаючої конкуренції серед покупців і тиску з боку регулюючих органів. Хвиля угод може стати благом для економіки регіону, якщо банки вивільнять капітал, щоб збільшити кредитування.
Банки на чолі з Barclays, що базується в Лондоні, включаючи UniCredit SpA в Мілані і Credit Suisse Group AG в Цюріху, перенесли напрямки бізнесу, безнадійні кредити та неефективні інвестиції в підрозділи, які будуть продані або закриті. Такі активи зросли на 65% з кінця 2013 р до суми в понад $1,72 трлн згідно з даними Bloomberg.
Жорсткіші правила оцінки капіталу зробили колись привабливий ринок менш привабливим, в той час як під тиском з боку регулюючих органів багатьом кредиторам довелося погодитися, що прострочені кредити не будуть виплачені. Продаж прострочених боргів і збиткових операцій вивільняє фонди, які компанії можуть використовувати для збільшення кредитування. Це важливо для європейських економік, які знаходяться в депресії шість років після посилення кредиту та фінансової допомоги банкам, які вилилися в кризу державного боргу.
“Сильні банки – це добре для кредиту в Європі, – говорить Пол Такер, колишній заступник керуючого в Bank of England. – Слабкі банки не дають кредити”.
Знизити очікування
Протягом багатьох років інвестори хотіли купити активи, які банки не хотіли продавати. Зараз же приватні інвестиційні фірми та інші фонди готові платити більше, щоб виграти аукціон на іпотечні позички, говорить Федеріко Монтеро, партнер брокерської компанії Cushman & Wakefield, що базується в Нью-Йорку.
“Два роки тому всі говорили про 20% нарахування на капітал, – говорить Монтеро. – У Великобританії та Ірландії 8-10 місяців тому стало зрозуміло, що необхідно зменшити свої очікування, щоб отримати такі показники, бо конкуренція дуже сильна. Нарахування скоротилися до трохи більше 10% і менше”.
CarVal стало третім найбільшим покупцем позичок по європейській комерційній нерухомості в першій половині після Lone Star Funds і Cerberus Capital Management LP згідно з даними Cushman & Wakefield. CarVal, підрозділ компанії Cargill, яка торгує споживчими товарами, придбав позички з номінальною вартістю близько $12 млрд у Західній Європі та США з 2011 р, за даними компанії.
Більше поставок
Банки продали європейські позички, прив’язані до нерухомості, на суму 40,9 млрд євро ($54 млрд), в перші 6 місяців поточного року, що більш ніж в 7 разів перевищує суму за першу половину 2013 року згідно зі звітом Cushman & Wakefield, опублікованим минулого місяця. Згідно з Монтеро наступного року продажі можуть скласти близько 40 млрд євро.
Barclays збільшив активи у своєму ліквідованому підрозділі в травні, коли банк оголосив про плани з виведення деяких напрямів бізнесу з високими вимогами щодо достатності капіталу, а також іпотечні кредити в Іспанії та Італії і довгострокові корпоративні позики, які дають несуттєві повернення. Банк був власником 468,6 млрд фунтів ($777 млрд) активів у цьому підрозділі в кінці червня.
Credit Suisse створив підрозділи в жовтні, щоб позбутися таких напрямків, як інвестиції та банківські послуги приватним клієнтам, які банк вважає стратегічно невигідними, а минулого місяця банк заявив, що виведе більшість операцій на біржі. Раніше компанія оголошувала про план знизити кількість активів, зважених за рівнем ризику, у своєму інвестиційному банку.
Перевірки ЄЦБ
UniCredit, найбільший банк Італії, почав вимірювати прострочені позики, від яких він позбавляється, в березні, в той час як його конкурент Intesa Sanpaolo SpA розпочав у тому ж місяці згортати непотрібні активи. Інші банки можуть піти за ними, після того як Європейський центральний банк вивчить звітність банків єврозони і перевірить їх можливість протистояти спаду економіки, каже Нік Андерсон, аналітик в Berenberg Bank в Лондоні.
Перевірка ЄЦБ, якій передувала ще одна перевірка банків регіону в листопаді, є спробою заново вибудувати довіру до європейської фінансової системи, змушуючи кредиторів очистити свої балансові звіти. Bank of England перевіряє можливості банків Великобританії, а Швейцарія відбиває у кредиторів бажання ризикувати за допомогою найжорсткіших у світі вимог щодо достатності капіталу.
Дешева готівка
Банки, які тримаються за свої проблемні активи, стикаються з більш високими витратами на консолідування боргу і нараховують за кредити більше, заявив Бенуа Кюр, голова ради директорів ЄЦБ, в березні.
Прагнення ЄЦБ повернути економічне зростання Європі надихнуло його запропонувати банкам дешеву готівку на 4 роки за умови, що вони збільшать кредитування. Компанії, які хочуть скористатися цими коштами через довгострокові операції рефінансування, повинні надати дані щодо своїх кредитів, виданих національним центральним банком, до 28 серпня. Кошти будуть відраховані 18 вересня.
Програма починається на тлі застою економіки Європи. У II кварталі єврозона зазначила нульове зростання, в той час як три її найбільші економіки – Німеччина, Франція та Італія – не змогли добитися зростання. Кредити приватним клієнтам скоротилися на 1,7% в розрахунку на рік у червні, що означає занепад ось вже 26-й місяць поспіль, за даними ЄЦБ.
Продати або згорнути
Спроби Європи очистити і рекапіталізувати найбільші банки відстають від США, де міністерство фінансів випустило програму з порятунку проблемних активів на $700 млрд в жовтні 2008 р. відразу після обвалу ринку житла та банкрутства компанії Lehman Brothers Holdings.
$1,72 трлн позик, пакетів акцій і сек’юритизованих продуктів будуть продані або згорнуті в 23 європейських банках, при цьому найбільші з цих вкладів беруть початок від $1,04 трлн вкладів в кінці 2013 року, коли 21 компанія оприлюднила цю інформацію. Ці активи становлять близько 7,9% від їх загального балансу в $21,7 трлн.
Ці цифри доповнюються $817,6 трлн вкладів в організаціях, які підтримують платники податків в Іспанії, Ірландії, Бельгії, Франції, Німеччині, Австрії та Нідерландах, які згортають банки, які збанкрутували після кризи кредитування 2008 р.
Позбутися збитків
Чим швидше банки позбудуться непотрібних активів, тим швидше ці активи перестануть негативно впливати на їхній прибуток. З 12 компаній, які доповідають про доходи по тих активах, які вони планують продати, включаючи франкфуртський Deutsche Bank AG і Danske Bank в Копенгагені, такі вклади принесли збитки до оподаткування в сумі близько $7 млрд в першій половині поточного року.
У червні франкфуртський Commerzbank продав позички на комерційну нерухомість в Іспанії та Португалії на суму 4,4 млрд євро групі, що з Lone Star Funds і JPMorgan Chase & Co., а також позику на нерухомість в Японії в розмірі 700 млн євро інвесторам на чолі з приватною інвестиційною компанією PAG.
Commerzbank, другий найбільший кредитор Німеччини, урізав розмір свого підрозділу з позиками на комерційну нерухомість на 41% до 92 млрд євро за два роки, виконавши завдання, намічене на кінець 2016 р.
Правильний напрямок
Федеріко Гіццоні, глава UniCredit, заявив аналітикам в цьому місяці, що спроби банку позбутися непотрібних активів “йдуть у правильному напрямку”.
Інвестори купують борг зі знижкою, тому що центральні банки тримають розмір процентної ставки на рекордно низькому рівні, щоб стимулювати економіку.
Зрослий попит інвесторів допоможе Royal Bank of Scotland знизити витрати на згортання активів на майже 1,5 млрд фунтів, заявила компанія минулого місяця. Це допоможе вивільнити близько 1,5 млрд фунтів капіталу, які так необхідні банку, що базується в Единбурзі.
Відкликані продажі
“Люди націлені на купівлю цих активів, і це, безсумнівно, допомагає нам, – заявив глава банку Росс Макеван минулого місяця. – У нас дуже, дуже досвідчена команда з відмінним професійним досвідом, і ринок зараз дуже сприятливий”.
Представники RBS, UniCredit, Commerzbank, Credit Suisse, Barclays, Intesa і Deutsche Bank від коментарів утрималися. Danske Bank не відповів на електронний лист.
Деякі активи не відповідають цінам, на які розраховують продавці. Banco Popolare, розташований у Вероні, Італія, відкликав продаж мажоритарного пакета акцій свого підрозділу, створеного для непотрібних активів, тому що пропозиції виявилися незадовільними. Італійське агентство Radiocor наводить слова глави банку П’єра Франческо Савіотті, який заявив про це в цьому місяці.
Німецький уряд облишив плани з продажу дублінського підрозділи Hypo Real Estate Holding – банк Depfa Bank – в травні поточного року, заявивши, що зможе отримати більшу ціну за свої активи.
Нова хвиля
Гроші, які інвестиційні фонди повинні витратити на всі угоди, досягли рекордної суми в $1,074 трлн в 2013 році, згідно з даними Preqin Ltd. Інвестиційні кошти перевищили попередній рекорд в $1,067 трлн в 2008 році, заявила компанія в грудні.
Інвестиційні фонди беруть гроші з пенсійних програм та вкладів на 10-річний період. Викуплені фірми зберігають 20% прибутку від інвестицій. Тиск на інвесторів асигнувати капітал підігріває конкуренцію за активи в Іспанії та Італії, говорить Рональд Ровальд, глава European real estate advisory.
“Низькі процентні ставки підігрівають попит”, – заявляє Майкл Хенселер, який допомагає керувати 12,5 млрд євро, включаючи банківські облігації, в Assenagon Asset Management. “Ціни на деякі активи відновлюються, тож можна очікувати нову хвилю пропозицій”.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас