«Золота лихоманка» zama-zama — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Золота лихоманка» zama-zama

Банківські метали
413
Втративши статус найбільшого видобувача золота, ПАР стала головним центром незаконного видобутку дорогоцінного металу. Незважаючи на зусилля поліції і гірничорудних компаній, десятки тисяч шахтарів і членів злочинних угруповань, озброївшись найпростішими інструментами, займаються видобутком золотого піску.
ПОКИНУТЕ ПІДЗЕМНЕ ЦАРСТВО
У 70-ті роки ПАР була найбільшим виробником золота, забезпечуючи близько 80% світових поставок жовтого металу. Зараз відповідний показник країни становить менше 1% – багато в чому через зростання видобутку в інших країнах, що спровокувало закриття шахт в ПАР. Однак це не означає, що вони пустують, пише у своєму репортажі The Wall Street Journal.
Загалом, незаконний видобуток корисних копалин поширений в багатьох країнах. В Перу уряд проводить рейди з метою упіймання вільних дигерів, тоді як Гана щороку депортує тисячі нелегалів (більшість з них приїхали з Китаю). Однак саме в ПАР нелегальний видобуток сягнув свого розквіту – багато в чому через рекордну кількість покинутих шахт.
На сьогодні в ПАР закрито близько 4,4 тис. шахт – у чотири рази більше, ніж діючих, свідчать дані Ради з геології ПАР. При цьому офіційно на шахтах працюють близько 150 тис. шахтарів, але «схоже, що нелегальних шахтарів все ж таки більше», – зазначив представник Ради Ентоні Тертон.
ZAMA-ZAMA
Озброївшись найпростішими інструментами – киркою, лопатою і ліхтариком – щодня під покровом ночі в закриті копальні спускаються колишні шахтарі та злочинці. На батьківщині їх називають «zama- zama» – «мисливці на вдачу». Більшість з них сподіваються напасти на золоту жилу. «У деяких брилах заховані гроші. В інших їх немає», – цитує WSJ диггера Мдудузі Матілья.
Однак в кращому випадку вони знайдуть золоту крихту розміром з сірникову головку. Так, Матілья працює на шахті вже два місяці.
За цей час він заробив близько $100, чого вистачає лише на оренду житла. Досі його найкращим уловом стали 4 гр золота, які він розділив з братом і приятелем. При цьому шахтар змушений платити по $2 охоронцям, щоб ті попередили в разі облави поліції, і шахтарі встигли сховатися в лабіринтах тунелів.
У пошуках золота нелегали можуть проводити під землею декілька тижнів поспіль. Найпопулярнішим способом видобутку залишається ртутний. За даними Ради з наукових і промислових досліджень, у 80% нелегалів в крові міститься ртуть, що призводить до захворювань центральної нервової системи.
ЗБИТКИ НА $2 МЛРД
Незважаючи на примітивні способи нелегального видобутку, збиток економіці завдається відчутний.
Щороку країна втрачає близько 5% потенційних обсягів виробництва, тобто близько $2 млрд, підрахували в гірничорудній палаті ПАР, яка представляє інтереси місцевих видобувних компаній. За останньою держстатистиою, в 2010 році бюджет через золотих нелегалів недоотримав $500 млн податків (в сумі щороку видобувні компанії сплачують $2 млрд корпоративних податків).
Нелегальне золото збувають на ювелірному ринку в ПАР або на світовому чорному ринку.
«Ці злочинці розкрадають ресурси країни», – вважає капітан Пол Рамаолоко, представник спеціального відділу розслідувань. За законом, здійснювати розвідку на шахті в ПАР без відповідної ліцензії заборонено, але її можна досить легко купити за хабар. У разі арешту нелегалу загрожує штраф $20 або тюремний строк, якщо при ньому знайдуть золото. За словами Рамаолоко, останнім часом почастішали випадки перестрілок між бандами за право контролювати шахти. Також нерідкі пожежі в шахтах, внаслідок яких також гинуть люди.
ПОТРІБЕН НОВИЙ МОЛОТОК
До речі, злочинні угруповання не задовольняються лише закритими шахтами. Синдикати підкуповують охорону і робітників, щоб отримати доступ до діючих копалень. У $1 тис. обходиться «вхід», ще $4 тис. потрібно заплатити за організацію поставок їжі, розповів Неш Лучмен, голова служби безпеки однієї з найбільших місцевих видобувних компаній Sibanye Gold.
Щоб захистити себе від нелегалів, компанія Mintails, якій належить одна з найстаріших шахт в країні, збільшила витрати на охорону на 25%: з 800 службовців – 100 припадає на сторожів. «Стає дедалі гірше. Наші люди ризикують», – скаржиться на збройні напади злочинців голова ради директорів Mintails Марк Брюн.
З ним не згоден нелегальний шахтар Матілья. «Ми не злочинці. Я не хочу це робити, але потрібно якось заробити», – сказав він. Офіційний рівень безробіття в країні становить 25%. Поки Матілья збирається продовжити пошуки золота: «Потрібно буде роздобути новий молоток», – каже золотошукач.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас