Проти топ-менеджерів «Роснано» порушено справи про розкрадання 300 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проти топ-менеджерів «Роснано» порушено справи про розкрадання 300 млн

Кримінал
508
В якості підозрюваних залучили фінансового директора та членів правління держкорпорації «Роснано». Їх звинувачують за ч.4 ст.160 (привласнення і розтрата) і ч.3 ст.285 (зловживання посадовими повноваженнями) Кримінального кодексу. Про це пише газета «Известия».
Інформація про те, що співробітників залучили в якості підозрюваних, міститься у відповіді заступника генпрокурора Олександра Буксмана. Документ був відправлений першому заступнику голови комітету з бюджету і податків Оксані Дмитрієвій. Прокурор не називає прізвищ обвинувачених.
У документі вказується, що їх звинувачують в незаконному перерахуванні більше 300 млн руб. на користь компаній, «афілійованих з посадовими особами «Роснано» за виконання робіт, що відносяться безпосередньо до компетенції підрозділів корпорації», пише видання.
В держкорпорації про те, кого залучили до кримінальної справи, «Известиям» не повідомили. «Позиція корпорації полягає в тому, що посадові особи компанії, щодо яких у правоохоронних органів виникли підозри про неправомірність укладення декількох договорів на надання консультаційних послуг, діяли строго відповідно до чинного законодавства», – передають «Известия» слова офіційного представника компанії.
Із запитом до прокуратури Дмитрієва звернулася на початку червня. Вона просила генпрокурора Юрія Чайку перевірити діяльність «Роснано» і його глави Анатолія Чубайса. «Прошу перевірити угоди, які здійснюються за рахунок інвестицій, які мають ознаки відмивання та легалізації коштів, отримання необгрунтованої податкової вигоди, заниження оподатковуваного доходу, необгрунтованого отримання відшкодування ПДВ з бюджету при експортно-імпортних операціях, виявлених Рахунковою палатою», – писала вона.
Інформація, яка була викладена в листі депутата, заснована на результатах перевірки Рахункової палати, опублікованих в 2013 році. На думку Дмитрієвої, деякі угоди «Роснано» мали ознаки злочинів за цілою низкою статей.
Чубайс пов’язав ці вимоги з виборами губернатора Петербурга, в яких брала участь Дмитрієва. «Стара любов не іржавіє: Оксана Дмитрієва зажадала порушити кримінальну справу проти менеджерів «Роснано». До чого б це? Ах так, в Пітері вибори…», – писав він на своїй сторінці в Twitter.
На початку липня стало відомо, що Генпрокуратура відгукнулася на запит Дмитрієвої і почала перевірку. В інтерв’ю ИТАР-ТАСС 19 серпня Чубайс заявив, що йому відомо про шість кримінальних справах, пов’язаних з роботою держкорпорації. «Тільки при цьому треба відокремлювати випадки, коли до нас пред’являються претензії, від випадків, коли це робимо ми самі», – уточнив він.
За словами Чубайса, одну зі справ порушено за заявою самої держкорпорації – вона пов’язана з фондом «Наноенерго» і з розкраданням $ 90 млн. За його словами, ці гроші «шістьма рівними траншами були розкидані по шести афільованим з компанією фонду організаціям», заявив він в інтерв’ю ИТАР-ТАСС.
Держкорпорація звернулася в МВС, подала в суд на Кіпрі. При цьому є і справа, яка відноситься до «Роснано». «Ми тоді отримали запит від Мінекономіки допомогти розробити нормативну базу законів про енергоефективність та про особливості закупівлі інноваційної продукції держкомпаніями. Ми через тендер залучили експертів для розробки пропозицій, які в підсумку були включені в нормативні акти. Потім нам сказали, що ми не мали права замовляти експертизу, бо таке право не прописано в законі про держкорпорації», – додав Чубайс.
За його словами, претензії до співробітників, які проходять за останньою справою, «несправедливі».
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас