«Дельта» рятує Universal Bank — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Дельта» рятує Universal Bank

Кредит&Депозит
1882
Грецький Eurobank продав свою українську «дочку». Universal Bank, який входить до групи великих за класифікацією НБУ, продають групі «Дельта» Миколи Лагуна. Окрім неї, на банк претендували «Смарт-Холдинг» і Альфа-Банк. Проведення due dilligence обговорювали ще в 2012 році. Однак «Смарт-Холдинг» зараз розбирається зі своїм попереднім фінансовим придбанням – банком «Форум», у який введено тимчасову адміністрацію. «Альфа-Банк» тим часом купив ПАТ «Банк Кіпру». Головним питанням залишається: а що ж придбав за 95 млн євро сам Микола Лагун?
Про те, що українські активи буде продано, грецький банк заявив учора. Згідно з повідомленням Eurobank, 14 серпня 2014 року відбулося підписання угоди між українською групою компаній «Дельта Банк» та Eurobank. Йдеться про «продаж «ПАТ Universal Bank» та передання активів на загальну суму в 95 млн євро».
За даними НБУ, власний капітал банку на 1 липня 2014 року становив 485 млн грн. Таким чином, ціна в 95 млн євро – це 3,4 капіталу банку. «За такою ціною банки продавалися на піку вартості ще до кризи. Зараз аналітики в кращому випадку оцінюють українські банки максимум в 0,5 капіталу», – зазначає один із банкірів на правах анонімності. – Така вартість сьогодні схожа на якусь схему. Цілком можливо, що за такі гроші купуються нематеріальні активи, пов’язані з бізнесом Eurobank в Україні». Перший заступник голови правління банку «Контракт» Павло Крапівін вважає, що «греки не пустували зі штучним роздуванням капіталу. Капітал банку було сформовано реально, плюс – цілком можливо, що в ціну угоди входить щось іще».
Спостерігаючи за банком «зсередини» з 2012 року, Микола Лагун, напевно, знайшов, за що заплатити такі гроші. На питання Forbes про угоду він пообіцяв, що про деталі покупки повідомить пізніше. Разом з тим, усі опитані Forbes банкіри відзначають, що бізнес Universal Bank є проблемним. «Судячи з наших старих клієнтів, яких купував Лагун, – Астра-Банку, Кредитпромбанку – то зазвичай фінансові інститути, які він купує, права на життя не мають. Так, вони нікого не обманюють, вони розраховуються за зобов’язаннями, але їх діяльність згортається, – розповідає головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран. – Найпривабливіші активи потім приєднуються до «Дельти». Така його стратегія».
Опитані учасники ринку вважають, що вагома частина кредитного портфеля банку − до 40% − є потенційно проблемною. «З минулого року я працював із Universal Bank, допомагаючи йому залучати клієнтів для кредитування. Але ж і з минулого року в банку почалися проблеми з платежами, а в січні цього року зі мною взагалі не розрахувалися. Думаю, якби всі люди, які банком незадоволені, зібралися б, то в установу ввели б тимчасову адміністрацію», – каже приватний підприємець Андрій Хилько.
Напередодні підписання договору з «Дельтою» в банку змінилося правління. З його складу було виведено Папаніколаоу Мілтіадіса, який обіймав посаду заступника голови банку з 2007 року. Правління банку очолив Ігор Волох, який до цього обіймав посаду першого заступника голови, а ще раніше працював у правлінні білоруського АКБ «Пріорбанк» і був членом правління в «Райффайзен Банк Аваль».
За час роботи в Україні Eurobank інвестував в українську економіку близько 17 млрд грн. Серед клієнтів Universal Bank – аграрії, компанії з переробної промисловості, фармацевтичної галузі і т.д. Екс-директор київського регіону Universal Bank Володимир Шевченко розповів Forbes, що європейські власники через політичні події в Україні активізували переговори щодо продажу. «З моменту початку подій у політиці розмови про продаж посилилися. Також банк перестав показувати прибутковість. Крім того, коли ЄС списував борги Греції, однією з умов був продаж закордонних активів для тих банків, чиї борги списуються», – каже Шевченко. Eurobank є одним із найбільших банків Греції. Він зайшов в Україну в 2006 році – купивши 99,3% Universal Bank.
Закрити операцію з продажу Universal Bank планують до кінця 2014 року. Голова ради директорів Дельта Банку Олена Попова розповіла Forbes, що «Universal Bank для нас – це не перша покупка, і ми знаємо, що і як робити. Universal Bank вів бізнес досить акуратно і якісно. Інтерес у ньому становлять і роздрібний, і корпоративний сектор. Там є клієнти, з якими нам буде дуже цікаво працювати».
Маргарита Ормоцадзе, Олександр Моїсеєнко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас