Путін заборонив ввезення продуктів з країн, що ввели санкції - Росія залишиться без половини продуктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін заборонив ввезення продуктів з країн, що ввели санкції - Росія залишиться без половини продуктів

Аграрний ринок
8761
Президент Володимир Путін доручив заборонити або обмежити імпорт продовольства з країн, які ввели санкції проти російських компаній і громадян. Масового дефіциту продуктів ринок не очікує.
«З метою захисту національних інтересів» буде заборонено або обмежено ввезення до Росії окремих видів сільгосппродукції, сировини і продовольства з держав, які ввели економічні санкції проти російських юридичних та (або) фізичних осіб або приєдналися до такого рішення. Про це йдеться в підписаному і опублікованому вчора на сайті kremlin.ru указі президента. Документ чинний з дня підписання. Поки що санкції проти Росії ввели США, Євросоюз, Японія, Канада, Австралія і Швейцарія.
На які конкретно продукти поширюватиметься заборона, вирішить уряд, доручив президент. У ряд також має «вжити заходів щодо забезпечення збалансованості товарних ринків», недопущення зростання цін і «забезпечити… розробку та реалізацію комплексу заходів, направлених на збільшення пропозиції вітчизняних товарів».
Список, за словами заступника міністра економічного розвитку Олексія Лихачова, вже готовий. Прес-секретар прем’єр-міністра Дмитра Медведєва Наталія Тімакова заявила «Відомостям», що перелік продуктів буде підписаний «не пізніше ніж завтра». «Це перші формальні санкції з боку Росії, попередні заборони імпорту деяких видів м’яса і фруктів з ЄС вводилися відповідно до норм СОТ», – констатує старший партнер Macro Advisory Кріс Уїфер.
Що заборонять
До списку країн, щодо яких діятимуть санкції у відповідь, увійдуть Євросоюз, США, Австралія та Норвегія, сказав «Відомостям» чиновник фінансово-економічного блоку уряду. Основний принцип полягає в тому, що обмеження будуть вводитися там, де є можливості збільшення свого виробництва або заміщення за рахунок інших постачальників, пояснює він (про такий же принципі сказав і один з учасників нарад, що проводилися з цього питання в Білому домі). Заборона на певні товари може і не бути повною, будуть квоти, знає чиновник.
Список допрацьовується, перелік буде досить гнучким, лаконічний співробітник апарату уряду: в переліку будуть різні види овочів, фруктів, м’ясної продукції, точно не буде вина і дитячого харчування. Інший чиновник уряду сказав, що в переліку буде м’ясо, сир та інша молочна продукція. Учасник нарад перелічує фрукти, овочі, консерви, молочну продукцію. Питання про включення до списку вина, за його словами, обговорюється.
За словами ще одного федерального чиновника, список буде досить великий і являтиме собою перелік митних кодів. На фізичних осіб, якщо вони будуть ввозити товари для особистих цілей, ніякі заборони поширюватися не будуть, запевняє співрозмовник «Ведомостей».
За даними ФТС, Росія в 2013 р імпортувала продовольства на $43 млрд (13,4% всього імпорту), близько половини цієї суми, без урахування напоїв та алкоголю, припадає на ЄС, США, Канаду, Австралію і Японію. У вартісному обороті роздрібної торгівлі продовольством на частку імпорту, за даними Мінекономрозвитку, припадає близько 25-30%. За деякими позиціями ця частка вища: наприклад, за даними Росстату, близько 50% сирів, 35% свинини, 60% яловичини, 35% тварин і 16% рослинних олій, 19% консервів – імпортні.
«Є розуміння, що глобального дефіциту точно не буде. Можуть зникнути деякі позиції з верхнього цінового спектру», – каже учасник нарад, що попросив про анонімність. Є багато постачальників продуктів до Росії, щодо яких санкції діяти не будуть – наприклад, найбільші постачальники м’яса – Аргентина і Бразилія, а овочі й фрукти можна закуповувати в Туреччині та Азербайджані, говорить чиновник. Учасник нарад говорить, що мова може йти про заміщення за рахунок постачальників з Туреччини, Чилі, Аргентини, Китаю. Він наводить як приклад груші з Бельгії: 80% врожаю ця країна продає в Росію, але Росія цілком зможе замінити бельгійські груші на інші.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас