М'ясні підприємства Литви працюють лише в половину потужностей - через закриття російського ринку
Литовські м’ясопереробні підприємства працюють із завантаженням потужностей 50-60% через заборону на постачання свинини до Росії, пише в середу газета Lietuvos zinios з посиланням на директора Асоціації м’ясопереробників Литви Егідіюса Мацкявічюса.
За його словами, в ситуації, що склалася, єдиним виходом для м’ясопереробників є пошуки альтернативних ринків збуту продукції в країнах Євросоюзу. Частина м’ясопереробників так і робить, однак це виходить у них гірше, ніж у молокопереробників, відзначає Е.Мацкявічюс.
“У комерційному відношенні ми вже могли б торгувати з більш великими країнами, які представляють для нас інтерес; є інша проблема, “паперова”, це – сертифікати, узгодження яких забирає 1-2 роки”, – сказав він.
Голова асоціації додав, що одне литовське м’ясопереробне підприємство налагодило постачання своєї продукції в Гонконг, однак обсяги експорту поки що невеликі.
Литва стала першою країною в ЄС, в якій була зафіксована африканська чума свиней (АЧС). Спалахи АЧС Литві, а також у Польщі стали причиною введення в січні цього року заборони на ввезення живих свиней, свинини і продукції свинарства з ЄС до Росії.
Литовська асоціація свинарів станом на кінець липня оцінювала збитки, завдані фермерам і підприємцям країни від АЧС, майже у 6 млн євро.
За матеріалами: Інтерфакс-Україна
Поділитися новиною