5 причин рекордного обсягу боргу компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 причин рекордного обсягу боргу компаній

Кредит&Депозит
438
Не секрет, що компанії не поспішають витрачати накопичені кошти. При цьому корпоративний борг зараз сягає рекордних позначок. Причина криється в ситуації, що склалася в США.
В Америці рівень корпоративного боргу сягнув 57% від валового внутрішнього продукту. Це шостий квартал поспіль, коли показник оновлює максимум, і він же найвищий від 1955 р.
Потужний стимул для збільшення запозичення був пов’язаний з діями Федеральної резервної системи, яка зберігала відсоткові ставки на низькому рівні, а також конгресу, що змінює податковий кодекс.
Компанії отримують гроші за кордоном
Компанії, особливо великі, отримують великий обсяг виручки за кордоном.
Так, наприклад, 55% продажів IBM припадає на операції за кордоном. У Honeywell цей показник становить 40%.
Все, що не реінвестується, зазвичай накопичується у вигляді готівкових коштів або інших інвестицій.
За оцінками Moody’s Analytics, 1100 компаній США заробили за кордоном $950 млрд, а це більше половини від $1600 млрд готівкових коштів компаній станом на кінець 2013 р.
Використовувати “живі” гроші дорого
Багато компаній стикаються з тим, що використовувати вільні грошові кошти занадто дорого.
Прибуток компаній в США обкладається за ставкою 35%, а в інших країнах цей показник зазвичай менший. Виключення можливе в тому випадку, якщо прибуток постійно реінвестується за кордоном.
Зрештою компаніям дешевше зберігати вільні гроші поза США.
Борг дешевий
Федеральна резервна система зберігає відсоткові ставки на рекордно низькому рівні, як і у 2008 р.
У результаті компаніям дешевше залучити фінансування, ніж використовувати гроші від зарубіжних операцій, наприклад на виплату дивідендів, викуп акцій або інвестування всередині країни.
У підсумку корпоративний борг збільшився до максимального рівня, але й грошей у корпорацій багато.
У Honeywell очікують, що до кінця року обсяги боргу та готівкових коштів будуть приблизно однакові, але майже весь борг отриманий в США, а от гроші розміщені за кордоном.
Можливість податкового відрахування
Компанії отримують ще одну перевагу позичати в США і накопичувати гроші в іншому місці: податкове вирахування за сплаченими відсотками.
Оскільки фінансування залучається в США, де податкові ставки вищі, ніж в інших країнах, отримання вирахування за сплаченими відсотками особливо цінне. Тим більше, що після сплати податків ставки падають нижче за 2%.
Ставки не будуть низькі завжди
Схема не буде працювати вічно.
Зі зростанням ставок розрив у вартості між запозиченнями і поверненням інвестицій буде скорочуватися, але повільно.
Навіть з уразувапнням великої кількості вільних коштів зростання боргу означає зростання ризику. Зрештою борг має бути погашений або реструктуризований.
При цьому зростання ставок зробить борг дорожче, тоді як спад в економіці, галузі або в самій компанії зробить погашення більш болючим.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас