Россільгоспнагляд виявив заборонений препарат "рактопамін" у м'ясі з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Россільгоспнагляд виявив заборонений препарат "рактопамін" у м'ясі з ЄС

Аграрний ринок
373
Россільгоспнагляд вперше виявив рактопамін (стимулятор росту) у м’ясній продукції з Євросоюзу. Рактопамін був виявлений в яловичому тримінгу (обрізки з різних місць яловичої туші), що надійшов з Іспанії.
Керівник Россільгоспнагляду Сергій Данкверт відзначив, що використання рактопаміну в Євросоюзі заборонено. Він також повідомив, що партія небезпечної продукції була відправлена ​​до введення Росією заборони (з 27 червня) на поставки яловичого тримінгу, сухожиль і субпродуктів з ЄС. Ветсертіфікат був підписаний 31 травня 2014 року.
Як вважають в Россільгоспнагляді, наявність забороненого препарату в м’ясній продукції може говорити про два явища. Або в Іспанії серйозно порушуються правила виробництва продукції, або була зроблена спроба ввезення контрабандної продукції з сертифікатом іспанської ветслужби. «В цьому випадку мова, швидше за все, може йти про неєвропейську продукцію», – зазначив Данкверт.
За словами голови відомства, цей випадок зайвий раз свідчить про те, що дії Россільгоспнагляду з обмеження поставок продукції, при виробництві якої використовується рактопамін, були обгрунтовані. Данкверт нагадав, що в Росії використання рактопаміна також заборонено. За його словами, Россільгоспнагляд наполягатиме на терміновому проведенні консультацій з європейськими колегами та розслідуванні цього випадку.
Від початку 2013 року Россільгоспнагляд ввів заборону на постачання всієї м’ясної продукції з США, через вміст у ній рактопаміну. Деякі країни вважають рактопамін шкідливим, проте в США ніяких обмежень на його використання немає.
30 січня поточного року Росія ввела заборону на імпорт свинини та живих свиней з усіх країн Євросоюзу через загрозу африканської чуми свиней. Крім того, з 7 квітня Россільгоспнагляд обмежив постачання до РФ всіх видів готової м’ясної продукції з свинини з Польщі та Литви. Після чого 8 квітня 2014 року ЄС подав до СОТ позов до Росії через заборону поставок свинини з Європи.
Після того, як Росія закрила свій ринок для європейських живих свиней і свинини, під заборону потрапило майже 25 відсотків загального обсягу експорту продукції свинарства із ЄС. Торговельні обмеження призвели до значних втрат для аграрного сектора ЄС. У 2013 році обсяг експорту європейської свинини в Росію становив 1,4 мільярда євро.
Також навесні цього року Россільгоспнагляд заборонив ввезення охолодженої яловичини з Австралії через наявність у продукції забороненого стимулятора росту – тренболона.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас