Кличко попередив бюджетників Києва про затримку зарплат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кличко попередив бюджетників Києва про затримку зарплат

Казна та Політика
1253
Через нелогічну організацію системи управління фінансовими потоками Київ не може використовувати отримані гроші навіть на виплату заробітної плати бюджетникам, заявив мер столиці Віталій Кличко.
«Абсурдна ситуація, коли гроші киян відправляють до Держказначейства, а ми їх не можемо отримати на життєзабезпечення міста, тому що вони вже витрачені. Ми сьогодні маємо близько 60 млн грн невиплаченої за графіком зарплати працівникам бюджетної сфери Києва. А це – 260 тис бюджетників, які, маючи невисокі доходи, залишилися без зарплати. І сьогодні ми повинні невідкладно виплатити ці кошти», – заявив Кличко в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».
«Виходить, що ми не можемо використовувати на першочергові потреби зароблені містом гроші. Ми розуміємо, що в країні важке економічне становище, але ще раз хочу підкреслити, що Київ теж знаходиться в нелегкому становищі. Столиця катастрофічно потребує коштів. У бюджеті у нас навіть не нуль, а великі борги», – підкреслив мер.
«Я розумію, що сьогодні ситуація абсолютно критична по всій країні, але нам необхідно знаходити кошти для того, щоб не зупинити роботу міського господарства, щоб інфраструктура міста працювала, щоб були світло, газ, тепло, вода в будинках. Сьогодні це питання постає більш ніж гостро», – додав він.
За словами мера, він обговорював цю ситуацію і з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, і з міністром фінансів Олександром Шлапаком.
«Обговорювали також перспективи коректного завершення бюджетного року, які досить нерайдужні при очікуваному дефіциті в 3 млрд грн. У кожній установі сьогодні необхідна максимальна економія бюджетних коштів. Я доручив бюджетній комісії Київради розглянути у стислі терміни всі бюджетні питання і запропонувати для прийняття Київрадою рішення, які ми можемо прийняти на рівні міста», – зазначив градоначальник.
Водночас Кличко ще раз наголосив, що Київ буде всіма можливими засобами домагатися зарахування до міського бюджету 100% податку на доходи фізичних осіб.
«Але питання про повернення ПДФО – якщо не 100%, то хоча б частково – я буду порушувати постійно, тому що податки киян повинні залишатися в Києві. Я вважаю, що уряд повинен реально оцінити ситуацію і припинити практику вилучення коштів з бюджету столиці», – сказав він.
При цьому мер висловив упевненість, що кияни також відстоюватимуть інтереси столиці.
«Важелі впливу (для ухвалення рішення про повернення ПДФО – ред.) – Фракція «УДАР» у парламенті, мої особисті зусилля. Кияни можуть цього вимагати, тому що на сьогоднішній день ми виконуємо розпорядження Кабінету міністрів, коли підвищуються тарифи на житлово-комунальні послуги, ціни на енергоносії. Ми чуємо уряд, і нам дуже хотілося б, щоб уряд також чуло і киян», – підкреслив він.
Разом з тим, Кличко також має намір добиватися збільшення надходжень до міського бюджету.
«Моє завдання – наповнення бюджету за рахунок виведення з тіні досить великої частини коштів, оптимізації роботи комунальних підприємств – мова йде про їх ефективність: ми говоримо про роздуті штати, про нецільове використання коштів», – пояснив градоначальник.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас