Російських інвесторів "ввічливо випроваджують" з Кіпру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російських інвесторів "ввічливо випроваджують" з Кіпру

Кредит&Депозит
3348
Частки колишніх вкладників Bank of Cyprus, які поза бажанням стали його акціонерами під час фінансової кризи на острові, можуть бути розмиті. ЦБ Кіпру вимагає від банку докапіталізації в рамках підготовки до європейських стрес-тестів, а кіпріоти скаржаться на те, що російських інвесторів “ввічливо випроваджують” з острова.
Bank of Cyprus найняв HSBC, Deutsche Bank, VTB Capital і Credit Suisse для розміщення додемісії на 1 млрд євро, розповіли РБК два джерела, близькі до організаторів розміщення. У п’ятницю, 4 липня, рада директорів схвалила додаткову емісію. У цьому питанні (можливо, на таке рішення вплинула і позиція Центрального банку Кіпру) рада була єдина», – сказав РБК заступник голови ради директорів Банку Кіпру Володимир Стржалковський.
Вимога щодо залучення до капіталу 1 млрд євро до 8 серпня викладена в листі голови острівного ЦБ Хрісталли Йоркаджі. Кіпрський регулятор квапить Bank of Cyprus з розміщенням цінних паперів напередодні європейських стрес-тестів.
Залучені кошти допоможуть підвищити рівень достатності капіталу Bank of Cyprus, який зараз становить 10,6%. Вони ж, як сподівається керівництво банку, допоможуть повернутися на біржу – вперше після того, як у розпал фінансової кризи на острові в березні 2013 року було припинено котирування акцій. “Після завершення операції банк має намір домагатися повторного внесення його акцій до котирувальних списків Кіпрської фондової біржі та Афінської біржі”, – йдеться в офіційному повідомленні.
За словами Стржалковского, позиції членів ради не збігаються з питання термінів проведення цієї додаткової емісії. “Є прихильники того, щоб провести додемісію негайно, в перші тижні липня. Є точка зору, що саме ці літні місяці є відпускним періодом в Європі та США, коли потенційні інвестори просто не приймають таких серйозних рішень. Тому більш комфортним періодом, в тому числі й для російських потенційних акціонерів, був би початок вересня”, – розповів він.
Крім того, рішення провести додаткову емісію зустріло опір акціонерів банку, серед яких багато росіян. Рік тому акціонерами Bank of Cyprus поза бажанням стали його великі вкладники з депозитами, що перевищують 100 тис. євро. Тоді в рамках заходів з порятунку фінансової системи країни Bank of Cyprus поглинув свого найближчого конкурента, Cyprus Popular Bank, і був рекапіталізований за рахунок перетворення вкладів на акції. 21 тис. клієнтів банку, які мали вклади понад 100 тис. євро, стали володарями 81,4% акцій банку після того, як 47,5% їхніх незастрахованих заощаджень були перетворені на акціонерний капітал з розрахунку 1 євро за акцію.
За даними The Wall Street Journal, близько половини всіх депозитів у Bank of Cyprus належало нерезидентам ЄС. Серед вкладників, за даними видання, було багато росіян, у яких банк був популярний завдяки простій процедурі відкриття рахунків і нестрогим вимогам до документів, у тому числі до розкриття бенефіціарів.
В результаті конвертації внесків на акції росіяни отримали шість з 16 місць у раді директорів (зараз до ради директорів, що складається з 14 членів, входять п’ять росіян, наприкінці минулого року Ігор Ложевський покинув його). Заступником голови ради у вересні 2013 року був обраний колишній гендиректор “Норильського нікелю” і товариш по службі Володимира Путіна у ленінградському КГБ Володимир Стржалковський. До ради як незалежні експерти також увійшли представники Мікаїла Шишханова Анжеліка Аншакова й Ерісхан Куразов. Ще двома директорами стали президент Insigma Group Дмитро Чічікашвілі і юрист Антон Сметанін, який представляв інтереси Віталія Юсуфова в раді директорів Банку Москви.
“Опір з боку акціонерів призвів до того, що ЦБ Кіпру був змушений втрутитися і сказати, що пора закінчувати чвари і випускати додаткову емісію, поки він не зажадав відставки кількох членів ради директорів”, – розповіло РБК джерело, близьке до організаторів розміщення. “Є декілька концепцій того, як потрібно проводити додемісію, і суперечки набули гостроти, тому тривають розмови про скорочення складу ради директорів банку”, – говорить лобіст, який представляє інтереси російського бізнесу на Кіпрі.
Серед російських акціонерів Bank of Cyprus і кіпріотів, які цікавляться проблемою, з якими вдалося поговорити РБК, поширена віра в теорію змови. “Все, що зараз відбувається навколо Банку Кіпру, – це вже політична, а не економічна гра. З якихось причин російських інвесторів намагаються більш-менш ввічливо випровадити як з Кіпру в цілому, так і з банківського сектора зокрема. Ми дуже розчаровані діями нашого уряду, які роблять нас заручниками американської зовнішньої політики. Ми намагаємося чинити опір цьому, вмовляючи наших російських друзів-інвесторів вкласти в Кіпр більше”, – розповів РБК один з представників кіпрського бізнесу. “Точка зору, що російських акціонерів видавлюють з подачі США, дуже популярна серед самих акціонерів”, – говорить один зі співрозмовників РБК.
“Керівництво групи буде залучати безпосередньо інституційних інвесторів. Операція буде структурована таким чином, що дозволить існуючим акціонерам взяти в ній участь”, – наголошується в офіційному повідомленні. Питання можливої ​​участі діючих акціонерів банку, які стали акціонерами не за власної волі, а в результаті конвертації внесків, залишається дискусійним, відзначає Стржалковський.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас