Мінекономіки блокує половину алкогольного імпорту в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки блокує половину алкогольного імпорту в Україні

Аграрний ринок
1180
Наступного тижня постачання алкоголю в Україну можуть обвалитися вдвічі. 16 липня набуває чинності наказ Мінекономіки, що припиняє зовнішньоекономічну діяльність п’яти компаній – найбільших імпортерів алкоголю. Під санкції потрапили «Винфорт», «Арда-трейндінг», «Аквавит», «Баядера-імпорт» і «Бюро вин», оператор мережі магазинів Good Wine. На ці компанії припадає понад 50% всього імпорту алкоголю до країни
Причина санкцій, як випливає з наказу міністерства – порушення пункту 227.4 Податкового кодексу України про обов’язкове передання марок акцизного збору іноземним виробникам для маркування ними товару. Ініціатор санкцій – Служба безпеки України.
Разом з імпортерами алкоголю заборона торкнеться імпортних поставок компанії «Фрутлайн Плюс», що займається торгівлею фруктами і овочами. «Фрутлайн» закидають порушення карантинного режиму рослин і здійснення імпорту/експорту заборонених товарів.
Акцизні санкції
Наказ № 655 «Про застосування спеціальної санкції – тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності – до суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України» Мінекономіки (є в розпорядженні Forbes) датований 6 червня. Поки що постачання товарів здійснюються в штатному режимі, оскільки санкції починають застосовуватися через 40 днів після набуття чинності документа. Але щодо деяких компаній-фігурантів цього списку митники вже вживають обмеження. «Наш брокер повідомив, що на митниці є наказ від 6 червня, і ми не можемо здійснювати операції з оформлення», – розповів Forbes директор з імпорту компанії “Вінфорт” Павло Глазов.
Він визнає, що організація передання акцизних марок – складний процес, але компанія неухильно виконує вимоги українського законодавства. «Навіть у найбільших виробників може не бути обладнання для обклеювання своєї продукції українськими марками акцизного збору. Причому вони не дуже з цього приводу страждають, тому що імпорт до нашої країни у них становить десяті частки відсотка [загальної виручки]», – пояснює він. Щоб дотриматися процедури, виробники зазвичай віддають цей процес на аутсорсинг спеціалізованим компаніям.
Обурені претензіями Мінекономіки і в компанії «Бюро вин». «Незважаючи на неадекватність вимог законодавства в частині наклеювання марок на імпортний алкоголь в процесі його виробництва, всі акцизні марки ми надсилаємо безпосередньо нашим постачальникам, – йдеться у відповіді прес-служби на запит Forbes. – Ми дуже здивовані і розчаровані тим, що наша компанія фігурує в цьому наказі, оскільки ми є надійним і сумлінним платником податків – у 2013 році ми сплатили до бюджету податків та зборів на загальну суму понад 140 млн гривень, у тому числі 10 млн гривень акцизу». У компанії назвали «абсурдним» ухвалення рішення не на підставі перевірки діяльності імпортера, а після «примарних» уявлень СБУ.
Найбільше імпортерів турбує, що в наказі Мінекономіки не вказаний термін дії санкцій. Відповідно до закону про зовнішньоекономічну діяльність, заборона експорту/імпорту може застосовуватися максимум на три місяці. Проте суд може продовжити цей строк на підставі позову ініціатора застосування санкцій, в цьому випадку – СБУ.
Уявлення СБУ, на підставі яких вводяться санкції, повинні містити деталі встановлених порушень, але ці документи мають статус «для службового використання». Офіційного повідомлення про заборону зовнішньоекономічної діяльності ніхто з імпортерів так і не отримав. У «Фрутлайн Плюс» про те, що компанія вже більше місяця звинувачується в порушенні режиму імпорту, дізналися від журналіста Forbes.
«Після отримання інформації про прийняття наказу № 655 наша компанія звернулася в Мінекономіки. Але на сьогодні відповіді на свої звернення ми так і не отримали», – повідомили в «Бюро вин». У розмові з Forbes міністр економіки Павло Шеремета був також небагатослівний – всі питання він переадресував до департаменту зовнішньоекономічної діяльності Мінекономіки. На момент публікації матеріалу відповідь на офіційний запит Forbes не отримав.
Дорогий простий
За оцінками компанії «Вінфорт», три місяці простою обійдуться підприємству в 15-20 млн гривень недоотриманого прибутку. Приблизно стільки ж внаслідок зупинення зовнішньоекономічної діяльності компанії недоотримає державний бюджет. Ще одним наслідком може бути розірвання контрактів з партнерами. «Найбільші алкогольні корпорації світу, звичайно, увійдуть в наше положення, але не на три місяці», – підкреслює Павло Глазов. «Вінфорт» вже ініціював судову тяжбу, в якій оскаржує санкції Мінекономіки. Так само мають намір вчинити і в «Бюро вин». «Претензії ми не визнаємо, і найближчими днями звертаємося з позовом до суду для відстоювання своїх інтересів. Ми впевнені, що доведемо свою правоту. Ситуацію з цим наказом ми вважаємо непорозумінням, яке вирішиться найближчим часом», – заявили в прес-службі компанії.
Дмитро Шемелін, юрист ЮФ «Ілляшев і партнери», вважає, що компаніям, які потрапили під санкції, слід продовжувати спроби налагодити контакт з Мінекономіки. За його словами, звернення до суду – крайній захід, після того як себе вичерпають переговорні можливості. «На практиці усунути порушення або зробити все для цього можливе буває достатньо, щоб міністерство переглянуло покарання, – нагадує Шемелін. – Судові справи тривають досить довго, а для призупинення санкцій необхідно накладення забезпечення судом, що зовсім не гарантоване».
За його словами, якщо стоятиме завдання отримання компенсації за період вимушеного простою, то звертатися потрібно до міжнародних судових інстанцій: Європейський суд або міжнародний інвестиційний арбітраж. Юрист наводить у приклад німецьку групу компаній Inmaris, якій Мінагрополітики у 2006 році заборонило користуватися зафрахтованим українським судном. Через арбітражне провадження в Міжнародному центрі з врегулювання інвестиційних спорів (ICSID) Inmaris вдалося отримати від держави компенсацію в декілька мільйонів доларів. «Щоправда, сталося це лише в 2012 році», – констатує він.
Богдан Хлімоненко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас