ЄС не прийняв рішення про введення нових санкцій проти Росії - картина того, що відбувається "поки не ясна" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС не прийняв рішення про введення нових санкцій проти Росії - картина того, що відбувається "поки не ясна"

Світ
1595
На проведеному сьогодні в Брюсселі засіданні Ради ЄС на рівні послів не було прийнято рішення про введення проти Росії нових санкцій, повідомляє агентство Reuters з посиланням на джерела в дипломатичних колах.
“Вирішено продовжити відстежувати ситуацію. Картина того, що відбувається поки не ясна. Водночас підготовка до можливого введення санкцій буде посилена”, – заявив Reuters високопоставлений європейський дипломат. Ще двоє його колег інформацію підтвердили.
Нагадаємо, що наприкінці минулого тижня учасники саміту ЄС, що відбувся в Брюсселі, дали Росії час до 30 червня, щоб використати свій вплив на ополченців і зупинити потік озброєння і озброєних людей через кордон.
“Ми можемо зробити подальші кроки, якщо умови не будуть виконані”, – наголошувалося в заяві.
Влада ЄС наполягала на тому, що до 30 червня має бути створений механізм припинення вогню і відновлення контролю над російсько-українським кордоном.
Постпред Росії при ЄС Володимир Чижов заявив тоді, що не вважає заяву країн ЄС такою, що стосується Росії. “Чому ви впевнені, що це до Росії звернено? Я думаю, що це звернено до українських, напевно, сил, які перебувають на південному сході. Я згоден з тим, що встановленя терміну до 30 червня – це досить жорстка позиція, проте ніде не говориться, що ЄС піде на якісь рішення характеру санкції щодо Росії”, – заявив він Інтерфаксу.
На думку Чижова, для введення третьої фази санкцій було б потрібно “нове рішення” ЄС на “вищому рівні”.
Нагадаємо, що в березні 2014р. Євросоюз ввів санкції проти російських чиновників, депутатів і журналістів, в цілому проти 33 осіб. Серед них виявилися депутати і члени Ради Федерації: Сергій Железняк, Сергій Миронов, Леонід Слуцький, Андрій Клішас, Олег Пантелєєв, Микола Рижков, Віктор Озеров, Володимир Джабаров, Євген Бушмін, Олександр Тотоонов. У квітні список був розширений і до нього увійшли ще 15 осіб, у тому числі віце-прем’єр уряду Росії Дмитро Козак, заступники голови Держдуми Сергій Неверов і Людмила Швецова, Також під санкції потрапили міністр у справах Криму Олег Савельєв, начальник Генерального штабу Валерій Герасимов, виконуючий обов’язки губернатора Севастополя Сергій Меняйло, голова ГРУ Ігор Сергун, член Ради Федерації від Республіки Крим Ольга Ковітіді, постпред президента Росії в Криму Олег Белавенцев.
Рада ЄС пояснила, що включених до списку осіб керівництво Євросоюзу вважає винними у підриві територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України.
Пізніше заявлялося про можливість введення масштабних економічних санкцій, направлений проти цілих галузей економіки Росії, в тому числі енергетики. Проте представники влади ЄС сумнівалися в необхідності введення санкцій проти енергетики Росії.
“Енергетичний сектор – не найкращий об’єкт для санкцій. Ми можемо радитися з США, вислухати їхні рекомендації, але приймати рішення будемо самі. Газ і нафта знаходяться в самому кінці списку можливих санкцій”, – заявляв європейський комісар з енергетики Гюнтер Еттінгер.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас