IT-гіганти ведуть розробки "розумного" взуття майбутнього — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

IT-гіганти ведуть розробки "розумного" взуття майбутнього

Технології&Авто
1637
Глава компанії Compal Electronics вірить у світле майбутнє електронних пристроїв, що носяться не на руках, а на ногах. Як неважко здогадатися, мова йде в першу чергу про “розумне” взуття, до якого проявлять інтерес любителі активного відпочинку та спортсмени.
Про це повідомляє портал DigiTimes. За інформацією джерела, відповідні продукти вже розробляються компаніями Apple, Google, Nike і Xiaomi. Виробник спортивного взуття Nike навіть доручив цю роботу одному з тайваньських університетів.
У Compal вважають, що “розумне” взуття потрібне більшій кількості людей, ніж “розумні” годинники. Останні потрібно часто заряджати, за своєю естетикою вони далекі від кращих представників “класики жанру”, і багато власників подібних пристроїв через деякий час втрачають до них інтерес, повертаючись до старих добрих “дурних” годинників.
Навіть у “розумних” браслетів перспектив більше, вважають тайванські експерти – їх можна носити спільно з годинником, їх дизайн більш різноманітний.
Функціональні можливості “розумного” взуття, оснащеного гіроскопами і датчиками прискорення, поки зводяться до підрахунку витрачених калорій, збору даних для вироблення рекомендацій та попередження активності, що приводить до травм. Живитися відповідні датчики можуть від електроенергії, що виробляється при ходьбі. Nike подібними рішеннями активно цікавиться.
Втім, “розумне” взуття – не єдиний напрямок в сегменті переносної електроніки, який нині приваблює IT-гігантів. Нещодавно американський чіпмейкер Intel представив прототип “розумної” сорочки. Можна припустити, що майбутнє переносної електроніки зовсім не за годинниками чи окулярами з вбудованими датчиками і камерами. “Розумний” одяг стане справжнім трендом майбутнього.
IT-гіганти ведуть розробки "розумного" взуття майбутнього
На конференції Сode, яка пройшла в травні, Intel продемонструвала публіці прототип оснащеної бездротовими датчиками сорочки, яка передає дані про деякі фізіологічні параметри власника на смартфон, дозволяючи оцінювати емоційний стан людини та її здоров’я.
У цій сорочці на сцені з’явився сам генеральний директор Intel Брайан Кржаніч, який поспішив заявити, що компанія не буде самостійно випускати цю сорочку та інші переносні пристрої типу “розумних” браслетів, але надасть партнерам необхідні для їх випуску компоненти та технологічні розробки.
Увагу Intel в сфері комп’ютерів, що носяться, буде зосереджено на взаємодії з очима, вухами, зап’ястям і торсом користувача, як пояснив Кржаніч. Датчики і елемент живлення, вбудовані в сорочку, не бояться дощу, але перед пранням батарею необхідно виймати.
Ера переносної електроніки на підході, і вона змінить життя людей у майбутньому. Компанії по всьому світу шукають однодумців, разом з якими вони готові вести подальші розробки. У найближчі чотири роки на світовому ринку переносної електроніки спостерігатиметься стрімке зростання, прогнозують фахівці.
У 2013 р. по всьому світу було поставлено майже 13 млн подібних гаджетів, а в нинішньому році показники відвантажень цих пристроїв збільшаться до 34,9 млн одиниць, заявила старший аналітик Market Intelligence and Consulting Institute (MIC) Джессіка Хсу. При цьому вона зазначила, що смарт-браслети і “розумні” годинники складуть 76,7% від очікуваного в 2014 р. обсягу поставок переносної електроніки.
Прогноз MIC передбачає, що надалі ринок пристроїв, що носяться, продовжить рости в середньому на 62,7% на рік і до 2018 р. його обсяг у натуральному вираженні досягне 145,2 млн штук.
Зростання на ринку переносної електроніки передбачають і інші авторитетні аналітичні компанії. Так, у прогнозі IDC, опублікованому в квітні цього року, йдеться, що в 2014 р. виробники по всьому світу випустять понад 19 млн таких пристроїв, що в три рази вище торішніх показників. Фахівці очікують, що середньорічний темп зростання (CAGR) на цьому ринку складе 78,4%, а обсяги поставок в 2018 р. будуть вимірюватися 112 млн одиниць.
Експерти NPD DisplaySearch припускають, що продажі пристроїв, що носяться, в глобальному масштабі досягнуть 48 млн штук в 2014 р., а ще через рік – 91 млн одиниць.
У свою чергу фахівці тайванського дослідного інституту Industrial Technology Research Institute (ITRI) називають найбільш перспективним сегментом ринку пристрої, здатні стежити за самопочуттям і параметрами здоров’я користувача.
За оцінкою ITRI, світова виручка від продажу подібних гаджетів в 2013 р. склала $860 млн. Очікується, що в найближчому майбутньому їх продажі будуть рости в середньому на 28,1% на рік і до 2018 р. досягнуть $3 млрд.
Ще більш високі темпи зростання виручки будуть спостерігатися в Азії: показник (CAGR) в цьому регіоні очікується на рівні 33,9%, додали аналітики, пославшись на лютневий прогноз американського агентства BCC Research.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас