Передчасний транш МВФ Україні можна отримати вже в липні - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Передчасний транш МВФ Україні можна отримати вже в липні - експерт

Кредит&Депозит
1104
Сьогоднішня інформація про можливість отримання Україною другого траншу Міжнародного валютного фонду свідчить, що у світі розуміють необхідність підтримати Україну. Таку думку висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.
“Зараз мова йде про передчасний транш, адже на сьогодні підтверджуємо критичний стан Державного бюджету України, є проблеми із золотовалютними резервами НБУ, коливання курсу гривні”, – сказав А.Новак.
“Вимоги МВФ з цього траншу навряд чи відрізнятимуться від вимог, заявлених раніше, – зазначив експерт. – Це не збільшувати соціальні видатки державного бюджету, вирішити проблеми дефіциту “Нафтогазу” (в тому числі, через підвищення тарифів), а також вимоги загального характеру: боротьба з корупцією та ін.”
А.Новак спрогнозував, що “отримання траншу можна очікувати протягом найближчого місяця”.
“Якщо таке рішення МВФ прийнято, то ясно що в світі не хочуть, щоб Україна зірвалася у фінансову прірву, що матиме тяжкі наслідки, тим більше з огляду на військово-політичну ситуацію навколо України”, – зазначив А.Новак.
“Отримання додаткових коштів МВФ не можна вважати якимсь особливим успіхом української сторони. Швидше, це – черговий рятувальний круг, який Україні кидають задля порятунку від накопичених проблем”, – резюмував А.Новак.
Як відомо, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк високо оцінив шанси України отримати другий транш фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду (МВФ). Про це він сказав під час засідання Кабінету міністрів України.
Він уточнив, що мова йде про те, що під час переговорів з МВФ не враховувалося, що значний обсяг бюджетних видатків піде на оборону і бойові дії в зоні АТО.
Нагадаємо, що 24 червня в Україні розпочала роботу місія Міжнародного валютного фонду. Основна мета української сторони – домогтися отримання другого траншу за програмою stand-by, яка була схвалена 1 травня 2014 р. Загальна сума кредиту – 17 млрд дол.
7 травня Україна отримала за цією програмою перший транш кредиту – 3,19 млрд дол. У липні країна розраховує на виділення другого траншу 1,4 млрд дол.
Експерти технічної місії МВФ перевірятимуть, якою мірою український уряд виконує умови співпраці. Одним із головних ризиків, які не сприяють виконанню домовленостей, прописаних в меморандумі, є конфлікт на сході країни.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас